Övrigt

Microsoft förvandlar ditt vardagsrum till ett holodeck

Har du inte sett någon av de senare Star Trek serierna så kanske du inte vet vad ett holodeck är. Kortfattat är det ett rum som kan projicera fysiska hologram som karaktärerna i serierna kan interagera med. I vissa avsnitt i TV-serierna så ser man hur det används för att uppleva virtuella världar som är i det närmaste omöjligt att skilja från verkligheten. Även om vi inte är riktigt där än så har Microsoft Research nu visat upp sin RoomAlive teknik som tar oss en stort steg närmare det hela. Redan förra året visade Microsoft upp sin Illumiroom teknik som gjorde det möjligt att använda väggen som din TV stod emot för att projicera en utökad upplevse. Detta visade sig bara vara ett smakprov på vad som skulle komma när samma företag nyss visade upp en uppföljare vid namn RoomAlive.

https://www.youtube.com/watch?v=ILmuuDjm5h4

Nu handlar det om att använda flertalet projektorer monterade i taket för att projicera virtuella objekt i ett rum. Det handlar inte om vanliga projektorer, utan en kombination ihop med en Kinect-sensor för varje projektor för att åstadkomma det hela. Hela systemet är självkalibrerande och kan projicera objekt oberoende av hur ditt rum ser ut och vilka möbler du har.

I de videos som visas upp så får man se spel där du kan interagera med dessa virtuella 3D objekt. Även om det inte är en “riktig” 3D upplevelse så är det nära nog att skapa en upplevelse som är mycket övertygande. Tills dess att Microsoft gör verklighet av detta så får vi åtnjuta den film som Microsoft Research har lagt upp.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!