by • 31 mars, 2015 • NyheterComments (0)628

Microsoft lanserar Surface 3 – Ett mindre syskon till Surface Pro 3 med Intel-processor

Chansen till förvirring minskar otroligt nog nu när Microsoft idag presenterade Surface 3, trots att dess större syskon har det snarlika namnet Surface Pro 3. Borta är nämligen ARM-processorn och Windows RT som den tidigare ”mindre” modellen av Surface hade.

Dock är det upplagt för förvirring då Microsoft valt att dela in produkterna med olika namn beroende på målgrupp och inte på storlek. Framtiden får utvisa om detta är ett smart val och om Apple följer samma väg senare i år.

Nya Surface 3 har en skärm på 10,8 tum (Surface Pro 3 har en skärm på 12 tum) med upplösningen 1920×1280 i förhållandet 3:2 vilket är samma förhållande som iPad alltid haft och det är nog inte långsökt att tro att det är just den produkten Microsoft siktar in sig på.

Men eftersom Surface 3 har en Atom-processor från Intel och kommer med Windows 8.1 så kan den köra desktop-applikationer och kan på så sätt fungera mer som en ”riktig” dator. På gott och ont för en surfplatta. En kostnadsfri uppdatering till Windows 10 som kommer senare i år ingår också.

surface_3_cover

Den nya modellen kommer med ett Type Cover (tangentbord och skyddsfodral) som extra tillbehör för drygt 1400 kronor och behåller också det reglerbara stödet. Det är dock inte lika justerbart som på den större Pro-modellen.

Vikten ligger på 622 gram och enheten har en tjocklek på 8,7 mm. Jämfört med iPad Air 2 som väger 437 gram med en tjocklek på 6,1 mm. Batteritiden för att titta på video ska vara tio timmar.

surface_3_stall

Surface 3 har också en USB 3.0-port, en Mini Display-port samt en läsare för microSD. Den billigaste modellen för 5 690 kronor har 64 GB för lagring och 2 GB internminne. Den dyrare kostar 6 790 kronor men då får du 128 GB att lagra filer på och internminnet är på 4 GB. Surface 3 släpps den 7 maj i Sverige. Målgruppen enligt Microsoft är studenter, föräldrar om mobila proffs.

https://www.youtube.com/watch?v=vPto6XpRq-U

Läs mer på om Surface 3 på Surface Blog och Microsoft produktsida för alla funktioner och tekniska specifikationer.

Läs också vår recension från förra sommaren av Surface Pro 3.