Övrigt

Microsoft varnar för XP-hack som ger uppdateringar

Den 8e april i år tog supporten för Windows XP slut vilket innebär att inga uppdateringar för varken funktionalitet eller säkerhet längre skickas ut från Microsoft.

Övergången till nyare operativsystem har varit segdragen och en undersökning som gjordes i mitten av april visade att 6000 sajter runt om i världen fortfarande drevs av maskiner med Windows XP installerat.

Nu har ett registerhack dykt upp på forumet Sebijk.com som lurar Windows Update att din XP-installation istället är en version av Windows Embedded POSReady 2009.

Windows Embedded POSReady 2009 är en version av Windows XP avsedd för speciella enheter så som betalmaskiner och bankautomater och har utökad support till och med år 2019. Genom att identifiera sig som en POSReady 2009 kan således en XP-maskin få tillgång till dess uppdateringar fram till år 2019.

För att använda hacket måste du skapa samt köra en .reg-fil innehållandes texten:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
“Installed”=dword:00000001

på en 32-bitars Windows XP-installation som därefter kommer att identifiera sig som Windows Embedded POSReady 2009 hos Windows Update. Hos Sebijk.com återfinns även ett längre registerhack för 64-bitarsinstallationer. Observera att test av registerhacken sker på egen risk.

ZDNet har testat hacket och blev erbjudna att ladda ner uppdateringar för både Windows Embedded samt Windows Server 2003. Ett tips är att stänga av automatiska uppdateringar då alla uppdateringar, även sådana från långt innan 8e april i år laddas ner.

Microsoft var snabba med att höra av sig till ZDNet och väljer självklart att ställa sig kritiska gentemot tilltaget.

Nyligen har vi fått vetskap om ett hack som enligt uppgift ger tillgång till säkerhetsuppdateringar för Windows XP-kunder.

De uppdateringar som installeras är avsedda för Windows Embedded samt Windows Server 2003-kunder och skyddar inte Windows XP-kunder fullt ut.
De kunder som väljer att använda sig av hacket löper risk att få problem med sina maskiner då program och funktioner kan sluta fungera vid installation av uppdateringar ej testade eller avsedda för Windows XP.

Det bästa sättet för Windows XP-kunder att skydda sina system är att uppgradera till ett mer modernt operativsystem, som Windows 7 eller Windows 8.1.

Hur är det med våra läsare? Är det någon som fortfarande använder Windows XP och hur gör du med uppdateringar?

[via:http://www.zdnet.com/registry-hack-enables-continued-updates-for-windows-xp-7000029851 “ZDNet.com”]
[source:http://www.sebijk.com/community/board15-other/board73-tutorials/2985-getting-xp-updates “Sebijk.com”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!