by • 13 februari, 2009 • NyheterComments (8)393

Miljöpartister vill göra Stockholms stad mer Mac-vänligt

Stockholm by night

Foto av Gerhard Palnstorfer CC.

I en skrivelse till kommunstyrelsen för Stockholms stad föreslår de båda miljöpartister Mats Berglund och Stefan Nilsson att kommunen borde bli oberoende i sin IT-plattform. Detta både i den interna och externa kommunikationen.

Som extern kommunikation som bara Windowsanvändande stockholmare får tillgång till nämns Stadsarkivets arkivmaterial på CD- och DVD-skivor som exempel. När det kommer till de interna förvaltningarna menar man på att utöver demokratiaspekten skall inte kommunen ge en konkurrensfördel gentemot Microsoft över Apple och Linux-leverantörer.

Vi på iLove tycker givetvis initiativet är helt rätt och det är förvånande att det fortfarande finns delar av samhället som inte låter alla medborgare ta de av den information som finns. Det finns oerhört stränga lagar och regler kring detta men uppenbarligen har dessa inte hängt med i teknikutvecklingen, som så mycket annat.

Då det här är en intressant diskussion vill vi gärna höra fler exempel på där Mac-användare blir utestängda, både från myndigheter, kommuner, andra samhällsorgan samt företag.

Läs mer: Miljöpartiets pressmeddelande.

 • Patrik

  Äntligen lite liv på denna diskussionen! Eftersom Nordea inte erbjuder e-leg till Mac-användare som mig så kan jag inte heller logga in på Försäkringskassan och sjukanmäla mitt barn som ska vara ”så smidigt”. Får hoppas på ändring!

 • Ciryon

  Lustigt att det är ett av Sveriges mest bakåtsträvande partier som står bakom det här trevliga förslaget.

 • jonasn

  Patrik: Jag kan inte ens logga in på Handelsbankens internetbank med Mac längre, men det vägrar SHB att fatta och försöker hela tiden ge mig nya certifikat, som deras skräpprogram fortsätter att radera. Nordeas internetbank funkar åtminstone (än så länge – de ska ju göra om den igen).

 • Peter

  Ja det är ju lite dåligt att internetbanker och sånt inte har stöd för Mac-användare och så. Fast det är inte bara macanvändare som har problem med det.
  Jag loggade in på min bank med mitt Wii(ja, man kan inte bara spela tennis och bowling på Wii, den har webbläsare också) och då stod det att den inte var anpassad för den webbläsaren (Opera, fast en specialversion till wii då) men det funkar ganska bra ändå. Allting kan jag nog inte göra på internetbanken.

  En annan grej som jag stör mig på är att när man loggar in på hotmail från min iPod Touch så står det att hotmail inte är anpassad för den webbläsaren och att alla funktioner kanske inte funkar men det är så jobbigt för den sidan kommer upp varje gång jag startar upp min iPod Touch och loggar in på min hotmail. Men det funkar bra ändå(vet inte om allt funkar men att läsa e-post går i alla fall bra)

  Jag tycker det är jättebra att de tar upp den här frågan om hur macanvändare också skall kunna ta till sig sammhällsinformation och sånt. För det ger ju faktiskt en konkurrensfördel till Microsoft att man bara kan använda Windows för vissa saker.
  Samtigigt kan jag känna att man kan ju inte göra precis alla tillfreds. Tänk på alla pensionärer som inte ens har en dator och inte vet ens hur man sätter på en sådan. Hur skall de kunna ta till sig informationen då.
  Och även om man inte kan komma åt allt via mac så finns det ju andra sätt att komma runt det. Du kan till exempel gå till biblioteket och låna en dator där så att du kan komma åt den informationen.

  Men jag gillar ändå att de tar upp frågan och jag hoppas att det blir bättre. Mac-användande ökar ju hela tiden och nu har de ju blivit såpass stort kan tyckas att det mesta borde anpassas även för mac.

 • Carl H. Blomqvist

  Bra initiativ från miljöpartiet. Tyvärr är det inte det först och kommer inte att vara det sista, om den här frågan från något parti. För stor förändring för snabbt, gör många oroliga, fast de inte behöver vara det i det här fallet.

  MUF Skåne behandlade även i helgen, om Steve Jobs är en gåva från ovan eller inte. Jag får i det här läget stå på miljöpartiets sida, för en gång skull. Jag kan hålla med om att Steve Jobs är en av de främsta entreprenörerna i världen. Men MUF Skånes förslag är att sätt det hela i fel kontext.

 • Att förminska debatten till Mac vs PC är dumt. Inte bara för att Linux utesluts. Utan det absolut centrala är MS vs Öppen standard. Det handlar om att öppna möjligheten för tillämpningar vi ännu inte kan föreställa oss, inte bara operativsystem utan inbäddat i mobiler, musikspelare, TV, spel, kylskåp osv.
  Att tillåta ett enda företag i USA få konkurrensfördelar på mjukvarusidan i världen med hjälp av skattebetalarnas pengar är direkt missbruk av okunniga politiker och leder på sikt till sämre produkter för oss alla.
  Att benhårt driva en fri och öppen standard i alla gränssnitt borde vara självklart för alla som handlar för skattemedel.

 • Hannes Boman

  om någon datoranvändare blir ”utestängd” i samhället så är det ju linuxanvändarna!

 • Efter alla dessa år är det fortfarande ingen som vill använda mitt fina nyord ”plattformism” om operativsystems-förtrycket =/