by • 29 juli, 2015 • NyheterComments (5)2461

Nej – personerna bakom Swefilmer riskerar inte 15 års fängelse

Just ny sprider sig en tweet som jämför det möjliga straffet för Swefilm-ägarna med ”Hagamannen”. Enligt den riskerar skaparen av Swefilmer 15 år medan Niklas ”Hagamannen” Lindgren, dömd till våldtäkt släpptes ut från fängelset med flera år kvar på sitt straff.

Detta är helt fel. Straffet för upphovsrättsbrott är böter eller max 2 år i fängelse. Precis som med fallet Niklas Lindgren så betyder det dessutom att man endast sitter i fängelse 2/3 av tiden. Än så länge har ingen dömts till maxstraff för upphovsrättsbrott. Till exempel dömdes Peter Sunde till 8 månaders fängelse i Piratebay-rättgångerarna. Däremot är det väldigt höga skadestånd för upphovsrättsbrott jämfört med våldbrott. Peter Sunde och de andra inblandade dömdes att betala 30 miljoner kronor medan Niklas Lindgren dömdes att betala 430 000 kronor till sina offer.

Genom att tanklöst sprida vidare den typen av felaktig information hjälper du till att försvaga vårt rättsamhället, en tweet i taget.

[related]Läs mer om Swefilmer[/related]

 • StefanBP

  Ja det är sorgligt hur folk inte kan kontrollera fakta innan saker delas osv, ett enligt mig ganska stort och nytt samhällsproblem!

  Sen kan du ju hända att denna person får ett väldigt högt skadeståndskrav. Det blir i regel inte blir så höga skadestånd i brottsfall medan om målsägande i detta fall drar det vidare till stämning i ett civilrättsligt ärende så kan det bli väldigt högt.

 • Nej precis, och det är väl där diskussionen i så fall skall ligga.

 • Zider

  Fortfarande rätt illa att hagamannen är ute dock..

 • Det går att diskutera straffskalor och rättsamhället i all evighet men det här hjälper inte till.

  I fallet hagamannen så är ju inte lagen skriven explicit för honom utan det handlar om att om man uppför sig exemplariskt i fängelse så får man tillbringa 1/3 av sitt straff ute i friheten men med starka villkor. Det gäller alla och det leder till bättre beteende inne i fängelserna, det är betydligt billigare för staten och i grunden handlar det om kriminalVÅRD, inte straff.

  I fallet Hagamennen är det inte så långsökt att säga att han inte borde få tillgodoise sig dessa 1/3 av tiden med tanke på att han anses ha hög återfallsrisk. Men då är det det som skall diskuteras.

 • John Eriksson

  Nya viralgranskaren? ;)