Övrigt

Nu kan du se om en begagnad iPhone är låst

Aktiveringslås heter den funktion som iPhone, iPad och iPod touch-enheter är utrustade med sedan iOS 7, och som skall förhindra att stulna enheter säljs eller används vidare. Alla iOS-prylar som har aktiverat Hitta min iPhone i iCloud-inställningarna får automatiskt detta aktiveringslås.

Fram tills nu har det inte funnits något smidigt sätt att kontrollera status för specifika enheter.

I praktiken innebär det att en iPhone, iPad eller iPod touch inte kan återaktiveras utan den rättmätige ägarens Apple ID-inloggning. Förlorar du din iPhone exempelvis, kan du med hjälp av Hitta min iPhone spärra den, varpå enheten blir obrukbar även om hela operativsystemet återställs till fabriksinställnignarna; Apples servrar kommer att vägra att aktivera enheten utan den rätta inloggningsinformationen.

Det är därför det också är viktigt att stänga av Hitta min iPhone, och därmed aktiveringslåset, i samband med exempelvis service och vidareförsäljning.

Som en potentiell kund till ett andrahandsköp av en begagnad iOS-produkt kan det dock vara omständigt att se om aktiveringslåset är aktivt eller inte. Med ett nytt online-verktyg har dock Apple öppnat upp för smidigare iPhone-köp på begagnatmarknaden.

Aktiveringslås, onlineverktyg, Apple 3

Genom att knappa in enhetens unika IMEI- eller serienummer på en webbsida svarar Apples servrar direkt på frågan om enheten i fråga är låst eller inte. Alternativet hittills har varit att köparen direkt innan affären genomförs provar att aktivera enheten. Med det nya onlineverktyget blir det smidigare för båda parter.

Kan ändå vara spärrad via IMEI

En viktig sak som skall kommas ihåg är att även om en enhet inte har ett aktivt aktiveringslås kan det ändå vara en stulen enhet med spärrat IMEI-nummer. Om IMEI-numret för en mobiltelefon spärras innebär det att den inte kommer att fungera mot operatörernas nät, varken för data eller samtal.

Varför det fortfarande inte finns en lika smidig och kostnadsfri onlinetjänst för att kontrollera IMEI-nummer hittar vi ingen bra förklaring till.

Du kan läsa mer om Apples aktiveringslås och hur det fungera i ett lättförståeligt supportdokument på webben. Sidan för att se status om en specifik produkt hittar du här.

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”hitta-min-iphone,find-my-iphone” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!