by • 22 april, 2010 • NyheterComments (3)170

Ny animation i iPhone OS 4 vid programval

iPhone OS 4-betan uppdateras häromdagen och nytt är blanda annat en snygg och välanpassad animation när vi byter mellan våra aktiva program. Riktigt snyggt om jag får säga vad jag tycker, och det får jag ju.

Hur just multitasking kommer att fungera i slutgiltiga versionen återstår att se. För närvarande fungerar det så att när du väl startat ett program så ligger det kvar fryst i bakgrunden. Det påverkar ingenting, det är själva grejen med iPhonens multitasking, men det finns med i aktivitetsväljaren. Enda sättet att få bort ett startat program därifrån är att hålla kvar fingret på programmet och sedan trycka på det röda krysset som dyker upp. Inte helt smidigt om vi vill hålla nere antal program att välja mellan.

Tack till Björn.

 • Per Östling

  Jag antar att man inte MÅSTE gå in i den där menyn för att växla till ett aktivt program? Jag menar, om man nu har anteckningar igång… inte startar man anteckningar igen om man klickar igång det från hemskärmen?

  Frågan är då om man bara kommer använda den där app-switching-menyn till att avsluta aktiva program?

  För hur irriterande kommer det inte bli att först gå in i den menyn bara för att upptäcka ”shit, den appen var visst inte igång än” och sedan går man vidare till hemskärmen och köra igång det. Eller kommer man ha stenkoll på vilka appar som ligger igång hela tiden, jag tror inte det.

 • cmlewan

  Hm: ”If you see a stylus, they blew it. In multitasking, if you see a task manager, they blew it.”

 • Jessica Hanmeier

  Jag ser ett antal problem här…

  1. Det känns primitivt. Såhär höll man på förr i tiden, när man var tvungen att tilldela program minne manuellt. Det är som sagt också väldigt märkligt att ha dashboard och task manager separat. Hur svårt kan det vara att hantera att ett app spelar musik osynligt i bakgrunden, t.ex. det senaste dylika man satt igång, medan man sitter och läser i ett annat som är i förgrunden?

  2. Det blir en ursäkt för att inte bygga appen optimalt. Apple själva slarvar på den fronten. Janko blev stående mitt i en träningsrunda för att musikbiblioteket plötsligt skulle uppdateras, vilket inte gick att göra om Runkeeper var i förgrunden, och det gick inte att spela musik tills uppdateringen var klar. Detta löser man genom att köra uppdateringar när telefonen är dockad.

  Själv råkar jag ut för att jag läser på en lång sida i Safari, kommer på att jag måste kolla eller skriva ner nåt och återvänder, bara för att få mödosamt skrolla tillbaka till den plats jag sist befann mig på. Detta löser man genom att nästa modell av telefonen får mer minne, så man kan cacha sidorna.

  3. Vad händer när minnet tar slut? Vilka program avslutas – finns det nån form av prioritering? Att inte få reda på det är irriterande, att mitt i pågående aktivitet få meddelanden slängda i ansiktet om att ett program avslutats är också irriterande. Ska bli intressant att se hur Apple tänkt sig att det ska funka.