by • 29 maj, 2010 • NyheterComments (6)739

Ny Apple TV på gång

Det verkar äntligen som att Apple kommer släppa en ny Apple-TV. Tidigare har de uppdaterat den i mycket små steg och mest via mjukvaruuppgraderingar. Denna gången kommer den vara radikalt annorlunda rent tekniskt sett, så det är nog mera en helt ny produkt egentligen.

Man kommer basera den på iPhone OS, och samma hårdvara som iPad och kommande iPhone HD är byggd på. Bredband och molnlösningar är annorlunda idag än när den introducerades för 3.5 år sedan, så den kommer antagligen vara byggd för att visa strömmande media snarare än något annat, så lagring kommer mest vara för att tillfälligt mellanlagra strömmande media från hemdatorn och från Internet-källor.

Apple-TV, som idag är en maskin stor som en liten bärbar dator, skulle i framtiden inte behöva vara mycket större än ett USB-minne eftersom den varken behöver en skärm eller batterier. Processor, och flash-minne tar inte mycket plats, det enda som skulle behöva vara skrymmande är kontakterna, och en framtida Apple-TV är tänkt att bara ha ström och anslutning till en TV.

Engadget är de som kläckte nyheten, och deras specifikationer pekar på en maskin med 16 GB lagringsyta, klarar HDTV-signal med 1080p och ett extremt lågt pris på 99 dollar. De säger inget om en AppStore för AppleTV men det vore rätt märkligt ifall Apple inte fortsätter succén som AppStore är för iPod touch, iPhone och iPad, särskilt som den skulle vara byggd på samma plattform som dem.

Engadget tror inte att Apple kommer prata om denna på WWDC, men Daring Fireball påpekar att denna produkt (K66) finnits inbakad i iPhone OS 4-betan i flera månader vilket antyder att de arbetat på den länge och att den antagligen inte är speciellt långt borta. WWDC vore en utmärkt scen att tillkännage denna produkt så att utvecklare får lite tid på sig att bygga program för den, program som inte kan styras av touch-gränssnitt utan från en fjärrkontroll.

Detta skulle definitivt vara en Apple TV som växer upp från en hobby till en seriös produkt för Apple. För att Apple ska lyckas med detta behöver de stort stöd från medialeverantörer som TV- och filmbolag. Notera dessutom att Apple antagligen kommer kräva MPEG4/H.264, HTML5 och allt annat som iPhone och iPad är bra på. Flash eller andra videotekniker kommer inte göras besvär.

 • Peter Esse

  John Gruber menar att detta är enheten bakom kodnamnet K66 som finns med i iPhone OS 4. Frågan är om detta är något vi kommer att få se på Keynoten. http://daringfireball.net/linked/2010/05/28/engadget-k66

 • henriok

  Jag tycker att iden om en K66 som ritas upp av Gruber och Engadget är en mycket bra idé. Jag har efterlyst en AppStore för AppleTV sedan AppStore dök upp för iPhone. Att ha AppleTV x86-baserad och körandes en i det närmaste fullfjädrad version av OSX 10.4 känns inte alls ändamålsenligt. iPhone OS- och ARM-baserat är verkligen vägen framåt och jag är förvånad över att det tagit Apple så lång tid. De borde kunnat släppa lös en sådan här produkt för mer än ett år sedan. Jag undrar vad det är som gjort att de dröjer så länge.

 • planB

  Ursäkta att jag skriker men…

  DEN BÄSTA NYHETEN SEDAN IPHONE !!!

 • Peter Esse

  Henriok: Det kan man verkligen undra. Känns bra att vi pratat om det här i Macradion mååååånga gånger :)

 • Daniel

  16 gb lagringsyta?! Är inte det i minsta laget?

 • Peter Esse

  @Daniel: Inte om det strömmas från Apples moln ;)