by • 21 maj, 2015 • NyheterComments (8)731

Ny dom ger grönt ljus för oönskade säljsamtal till mobilen

Läs också hur du blockerar säljsamtal till din mobil.

Fram tills i början av 2014 har telemarketingbranschens etiska riktlinjer varit tydliga med att säljsamtal till privatpersoners mobiltelefoner inte varit tillåtet, så vida personen i fråga uttryckligen inte tackat ja till det. Efter att denna princip plockades bort förra året började bland andra elhandelsbolaget Energibolaget att ringa upp privatpersoner som inte bett om att bli uppringda, vilket fick Konsumentverket att vilja få en vägledande dom i ärendet via ett stämningsmål mot Energibolaget i Marknadsdomstolen (MD).

– Du kan bli uppringd i en bilkö, när du hämtar barnen på dagis, i många situationer där det är ännu svårare att ta ställning till om du ska anta erbjudandet än om du är hemma vid din fasta telefon, säger Cecilia Tisell till Dagens Nyheter.

Konsumentverket yrkade på ett totalförbud av oönskade säljsamtal till mobiltelefoner, och lutade sig bland annat tillbaka mot god marknadsföringssed. Men domen som nu har fallit betyder tvärtom att det är fritt fram för telemarketing mot privatpersoners mobiltelefoner utan att de bett om det – bortsett från de telefonnummer som är registrerade i NIX-registret.

Detta trots att Konsumentverket i sina konsumentundersökningar kommit fram till att 96% av befolkningen inte vill få samtal till mobilen av företag där man inte är kund.

– Vi ser att många konsumenter far illa av säljsamtal i telefonen och därför anser vi att det är olyckligt att inte heller mobiltelefonerna är fredade längre. Den nya domen ökar betydelsen av att man nixar sin mobiltelefon om man inte vill bli kontaktad av säljare, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

 • Dan

  NIX är verkligen att rekommendera! Både för mobiltelefonen och för adresserad reklam.

 • Magor34

  Aa, NIX-registret är king. Tror inte att jag har fått ett enda säljsamtal sedan jag registrerade mig. Sjukt värt.

 • Norre

  Själv svarar jag aldrig på nr som inte finns i min kontaktlista. Kollar nr efter och om det är någon jag vill prata med lägger jag in nr i listan. Övriga nr blockeras.
  Det är inte ofta jag får ovälkomna samtal numera, då jag gjort detta i många år.

 • Henrik Konstig

  Jag använder en kombination av NIX, olistat nummer hos Eniro, hitta.se och liknande och att blockera försäljare som lyckas komma över mitt nummer ändå (troligtvis för att jag är kund hos dem).

 • Yes – NIX-registret blockar inget där man är eller varit kund. Men man kan meddela dessa företag att man inte vill bli uppringd och det respekteras.

 • Såvida det inte är Comhem man är kund hos. Då tar det ca ett halvår innan säljsamtalen slutar. True story. De ringde och försökte kränga företagsabonnemang till mig för att mitt bolag är registrerat på min hemadress – trots att mitt är enda hushållet på adressen, och att jag redan är privatkund hos dem.

 • Comhem är ett unikum!

 • B?kka

  Don’t do druugs.