by • 21 maj, 2015 • NyheterComments (5)1037

Ny smartare Spotify-app med video och funktioner för löpare

Under ett pressevent i New York på onsdagen lanserade Spotify en ny version av deras mobila app med en rad nya och smarta nyheter. En ny sektion för podcasts, radioprogram och videoklipp har tagit sig in i appen, det nya läget för löpare anpassar musiken beroende på löptakt och det nya startläget anpassar musiken efter tid på dygnet.

Plattare och rappare

Den första nyheten som direkt märks efter att den nya appen aktiverats (starta Spotify, gå till inställningar och aktivera den nya versionen via knappen högst upp) är att appen fått en genomgående uppfräschning gällande design (och kod, förmodar vi). Huvudmenyn där du växlar mellan olika sektioner i appen är mycket plattare och renare och överlag känns det mycket rappare att växla mellan de olika vyerna.

”Just nu” – nya startvyn

”Start”-sektionen är utbytt mot ”Just nu” – en vy där appen beroende på vilken tid det är på dygnet anpassar musikvalet. Sju perioder, från ”Tidig morgon” till ”Läggdags” finns att tillgå och appen växlar automatiskt mellan dem. Det går givetvis att manuellt växla mellan dem också (svep uppåt och nedåt). Appen ska också lära sig vad du lyssnar på under under olika tider på dygnet och på så sätt automatiskt kunna individanpassa låtvalen efter det.

”Program” – podcasts och videoklipp

I denna nya sektion samlas podcasts, radioprogram (inklusive nyheter) och videoklipp. Mycket finns här, men långt ifrån allt, vilket är extra tråkigt framförallt när det gäller podcasts – många skulle uppskatta att samla sina podcastprenumerationer i samma app som de använder för musiklyssning.

Videoutbudet består av kortare videoklipp och program från innehållsleverantörer som TED, Comedy Central, ESPN, ABC, TWiT, MTV och NBC (m.fl) och vi lär på sikt se större och mer omfattande avtal med dessa och andra innehållsleverantörer. Själva funktionaliteten för videouppspelning fungerar galant – både porträtt- och landskapsläge fungerar och det går alldeles utmärkt att minimera spelarfönstret och fortsätta skrolla runt i appen.

Det går att följa program och du ser vilka avsnitt som är spelade, delvis spelade eller ospelade. När nya avsnitt publiceras meddelas du i form av en push-notis.

”Running” – löparens nya bästa vän?

Det nya Running-läget gör egentligen två saker. För det första används din smartphones sensorer för att appen ska få data om i vilken takt du löper, och som ett resultat av den vetskapen anpassar Spotify låtval och tempo i musiken efter din löpningstakt.

Ändras tempot så byter Spotify till en mer passande låt, och musiken som väljs ut baseras på rekommendationer utifrån vad du tidigare lyssnat på för slags musik i appen.

Under året kommer Spotify Running-funktionen att integreras med träningsapparna RunKeeper och Nike+.

Källa: Spotify

 • jjerns

  Kommer Slashat och Macradion till Spotify?

 • Vi skall undersöka det!

 • sebbri

  Har jag förstått det rätt att inte alla fått tillgång till de nya funktionerna än? Jag kan själv inte hitta något under inställningar i appen.

 • Jag har inte heller någon knapp i inställningarna för att aktivera den nya versionen.

 • Pierre Hepp

  Hittar heller inte någon knapp. Har det kanske att göra med vilken modell man har ( jag har iPhone 5).