by • 20 januari, 2016 • NyheterComments (2)1196

Ny version av Google Chrome ska ladda sidorna snabbare

Google har tidigare presenterat en ny algoritm vars uppgift ska vara att komprimera data mycket mer effektivt. Detta kom ut i September förra året och algoritmen kallas för Brotli. Brotli ska användas i den nya versionen av Google Chrome som vi alla snart kommer ha tillgång till.

Rent praktiskt så kommer vi att märka av denna förändring genom att sidorna kommer att ladda fram snabbare än idag, vilket är trevligt. Detta beror på att Brotli kommer att kunna komprimera data 26% mer effektivt än vad deras nuvarande komprimeringmotor Zopfli gör. Även de mobila användarna av Google Chrome kommer att märka av hastighetshöjningen säger Google. Detta i form av mindre batterianvändning samt lägre avgifter för datatransfer.

Googles planer för Brotli stannar inte där, utan de kallar Brotli för ett ny data format, och hoppas att se det användas hos andra webbläsare inom den närmsta framtiden. Det ryktas bl.a. att Firefox-användare kan komma att ha tillgång till Brotli inom en snar framtid.

När kommer vi att få glädjas åt att sidorna laddar snabbare än vanligt då? Jo, när den nya versionen av Google Chrome blir tillgänglig, vilket ska ske någon gång inom de närmsta veckorna.

 

 

  • Tobias Åberg

    Förutsatt att servrar skickar data komprimerat med ”Brotli” alltså. Så det krävs betydligt mer än att det bara finns i Chrome.

  • Det finns i Firefox från och med version 44. Vad gäller serversidan räcker det med att de stora CDN-erna (Akamai, Cloudflare m.fl.) inför stöd så börjar det plötsligt bli väldigt spritt.