by • 26 augusti, 2010 • NyheterComments (16)202

Nya Plex släpps på onsdag

Plex 9

Det är inte bara Apple som skall förändra våra mediavanor nästa onsdag. Gänget bakom Plex meddelar att man kommer att släppa Plex 9 samma dag.

Plex är världens bästa mediecenter och det har haft så stor inverkan på oss Mac-användare att det fått Apple att sätta en HDMI-port på senaste Mac minin.

Största problemet med Plex har varit sättet att hantera biblioteket, det har inte varit helt användarvänligt och dessutom har det lagrats lokalt på varje dator.

I och med Plex 9 så slipper vi detta.

På Plex forum kan man nu läsa teorier om att Apple köpt upp Plex och att man kommer applicera gränssnittet på kommande iTV. Så är inte fallet då Apple inte på något sätt jobbar så.

 • jonasnordstrom

  Fy17 vad härligt.

 • Olof Adell

  Jag hade väldigt höga förväntningar på Plex efter att ha läst mycket gott om det och sett hur snyggt det är. Efter att jag installerade det själv blev jag dock mycket besviken. Jag tycker att det är sjukt rörigt och jag lär mig aldrig att hitta i programmet. Jag kollade lite på det nya som kommer och jag tycker att de rört till det ännu mer genom att döpa om saker till konstiga namn och istället för att få saker att fungera smidigt och enkelt verkar man satsa på att svälla och kunna göra allt.

  Eftersom alla verkar lyriska över Plex och även den kommande uppdateringen antar jag att det är jag som missat något. Jag undrar vad. Får ni andra plugins att fungera, till exempel? Jag lade till 10-15 video-plugins, men i princip ingen fungerar.

 • Olof Adell

  Speciellt ogillade jag i demon jag såg av nya Plex att man själv skulle hålla reda på vilken film som låg på vilken dator. Hade det inte varit bättre att registrera vilka datorer den ska söka igenom så att om jag sen vill se ”Mad Men” går jag in på typ ”video” och ”M” istället för ”Video”, ”Lisas laptop”, ”Volym D” ”M” bara för att se att nehej, det var tydligen inte här det låg.

 • jonasnordstrom

  @Olof. Förstår vad du menar. Jag kände detsamma förrut. Då körde jag hellre Front Row då jag tyckte Plex var väldigt rörigt, det tog ett litet tag att förstå hur det är upplagt. Men nu är jag helt såld. Det jag saknat mest är möjligheten att hämta metadata i filer som FR gör. (då jag har en hel del filmer som inte finns med på IMDB, etc.). Hoppas verkligen det är med i nian.

 • Andreas

  Du har haft fel förr Peter :p

 • Peter Esse

  I have not!

 • Dan

  På vilket sätt är det som Apple inte jobbar? Dom har ju köpt upp en del företag vars produkter dom vill åt tidigare…

 • CL

  Så sant som Dan påpekar. T ex köpte man upp hela företaget Emagic för att komma åt deras program Logic.

 • Daniel Eriksson

  Olof Adell: Ja du har tyvärr missat lite hur det fungerar ja. I Plex 0.9 så sätter du i PMM (Plex Media Manager) vilka mappar den ska söka i för att hitta filmer. Så länge du har ett nätverk och delar ut dina filmmappar så behöver du inte använda den funktionaliteten du pratar om.
  Plus att jag tror du även missförstått konceptet med filmer/TVserier i Plex. Efter att du berättat var filmerna är så kommer du aldrig behöva gå in i några underkataloger. Du väljer t.ex. Movies i huvudmenyn och du kommer där se alla filmer som fanns i de mappar du visat vägen till i PMM.

  Den funktionaliteten du syftar på som verkar jobbig är om du väljer att dela upp det i flera ”sektioner” som det kallas i Plex 0.9. Det har funnits stor efterfrågan att kunna ha ”Filmer”, ”Dokumentärer”, ”Bakom Kulisserna” och andra typer av subgrupper direkt i huvudmenyn. Detta möjliggör det.

  Och sist men inte minst, om en dator i dit nätverk (förutom din huvudPlex-burk) slås på, och den har Plex 0.9 OCH den har några sektioner definierade… inte förrän då dyker det upp fler sektioner i din huvudPlexburks huvudmeny.

  Jag känner att det är lite svårt att förklara, jag rekommenderar att du testar det då det släpps om några dagar. Det är en fantastisk uppdatering (den kommer förstås dock ha lite barnsjukdomar) :)

 • Daniel Eriksson

  jonasnordstrom: Metadatataggar inbäddade i mp4-filer jobbas det på att stödjas (första stegen är redan utvecklade), men jag *tror* inte det hanns med till första release. Feature-listan kommer svällas ut ju längre in i 0.9-serien vi kommer.

 • Daniel Eriksson

  Gällande icke-fungerande plug-ins så kan jag inte svara på rak arm eftersom jag inte vet vilka pluginer du testade och när du testade dom. Om en plug-in ”går sönder” (på grund av att siten den bygger på skrivs om) så behöver någon hojta till i forumet och sedan fixas dom. Jag vet att ett automatiskt testsystem för pluginer är under utveckling, men jag vet inte hur långt de hunnit.

  Om det var relativt nyligen du testade pluginerna så skulle jag gissa att anledningen att inte så många pluginer funkade är för att du har Flash 10.1 installerat och det har förstört möjligheten att få bild i de pluginer som bygger på att visa Flash-videos. Fix är under utveckling, men tillsvidare är det enklast att nedgradera till 10.0.X.

 • CJE

  9.01.10…. = 9 januari 2010? 9 oktober 2001? 10 januari 2009?

  dessa jävla datumformat…

 • Peter Esse

  @Dan: De jobbar inte så att det uppköpta bolaget pratar. Apple står för kommunikationen så fall.

 • FredrikH

  Kan man köpa plex? Är det ett företag som ligger bakom det? Trodde det var löst organiserade hobbyister.

 • Peter Esse

  @FredrikH: Precis, fast man kan förstås anställa nyckelpersonerna eller nyckelpersonen som det verkar vara i det här fallet :)

 • Peter Esse

  @CJE: 1 september 2010?