by • 2 juni, 2014 • NyheterComments (4)727

Nyheterna för Siri – som fortfarande inte har lärt sig svenska

I ett par sekunder under Apples keynote uppfattade nog många det som att Apple har lärt Siri 22 nya språk. Så var dock inte fallet. Dikteringsfunktionen i iOS 8 har visserligen fått stöd för 22 nya språk, men inte Siri.

Från ett flertal Array.se-läsare som redan laddat ned och testat iOS 8-betan har vi fått veta att Siri fortfarande inte kan tala och förstå svenska. Huruvida svenska är bland de 22 nya språken för diktering är i nuläget oklart.

Bland de saker som Siri faktiskt har lärt sig hittar vi Shazamintegration som det ryktades om för någon månad sedan. Genom att aktivera Siri och säga ”What is this song?” kan Siri lyssna och ta fram låtens titel och artist.

Vidare har Siri fått tillåtelse att köpa media från iTunes. Apple förklarar inte exakt hur det fungerar, men förmodligen kommer du ändå behöva autentitiera ett köp genom att ange lösenordet till ditt iTunes-kontoe eller verifiera det med hjälp av Touch ID.

Siri har också fått stöd för att på ett strömmande sätt ge respons på det du talar till din enhet. Samtidigt som du pratar dyker orden upp på skärmen allt eftersom du säger dem.

Slutligen kan Siri nu lyssna av omgivningen och säger du de magiska ”Hey, Siri” gör hon sig redo för befallningar. Detta ”alltid-på”-läge fungerar endast när iPhone laddas.

[related]Mer från WWDC[/related]

 • Micke_s

  Kan bekräfta att dikteringsfunktionen funkar perfekt för svenska nu. Dessvärre är det ju alltså inte Siri som förstår svenska utan enbart om du vill t ex diktera ett SMS/iMessage. Verkar ej fungera i mail i dagsläget.

 • Jesper

  Nog för att vi är ett litet land men kom igen. Det känns som att det har varit dags ett tag nu för en svensktalande Siri…

 • Dan

  Dikteringsfunktionen är en bra start. Jag gissar på att dom mjukstartar med den, och när den fungerar bra, och dom hunnit göra Siri-delarna, så kommer Siri också. Jag sätter en tia på att det blir i 8.1. :)

 • Munter Göök

  Det är ett stort problem om man är synskadad och starkt beroende av röststyrningen. En del namn i telefonboken är omöjliga att formulera på engelska.