by • 24 februari, 2015 • NyheterComments (54)704

Oviss framtid för Array – nu behöver vi din hjälp

Kära läsare, som ni säkert har märkt har tempot här på Array minskat en hel del de senaste månaderna. Det beror på att många av oss som står bakom har fått allt mindre tid att driva sajten.

Array.se har alltid varit ett fritidsintresse för alla inblandade och för vissa av oss har det blivit allt tydligare att vardagspusslet inte längre går att lägga och fått helt avsluta sitt engagemang.

Nu för tiden består redaktionen av Andreas Nilsson och undertecknad varav Andreas står för överlägset flest artiklar. Det räcker dessvärre inte för att upprätthålla det tempo och kvalité som vi känner att vi måste ha för att vara relevanta.

Därför ställer vi nu frågan till er läsare. Tycker ni att Array behövs? Och har ni i så fall några idéer på hur vi kan fortsätta med verksamheten?

 • Aidenir

  Jag har varit med array flera år nu, (kan dock inte för mitt liv minnas vad det hette innan array), det ligger som mitt andra bokmärke efter feber.se, men som ni säger så kommer det inte så mycket artiklar längre och när det väl kommer så har de oftast redan kommit på feber.
  Så tyvärr ser jag inte ett stort behov av array längre, även om jag gärna vill se sidan leva vidare.

  Om så fallet blir att ni stänger så vill jag i alla fall passa på att tacka för alla års välskrivna artiklar:)

 • 5t3f4n

  I nuvarande form kan jag väl inte påstå att Array ”behövs”. Det är mest gårdagens nyheter – nu på svenska. Så det beror väl på om ni vill göra en satsning och försöka få upp lite fler inlägg och lite fortare.

 • 5t3f4n
 • Monster

  Först och främst saknar jag allt om mac, jag tycker fokuset var tydligare då än nu. Men som Aidenir skriver så hittar man nyheter på andra vägar idag, aapl.se är utmärkt som samlar från alla håll. Hur det står till med besöksantalet vet bara ni, och ni får ta ställning utifrån det. Annars tack för dessa åren det har varit en fantastisk sajt med snabba, korta nyheter.

 • Thomas Wiborgh

  Som intresserad, men inte 9to5mac eller cultofmac-intresserad, tycker jag att Array är perfekt. Skulle absolut sakna er om ni försvann.

 • Det här är mitt första bokmärke, följt av Swedroid och Macworld. Mer personlig i tilltalet än någon av de andra. Jag har inte ens märkt att antalet artiklar minskat. Märkligt att ni inte tagit över mer. Men marknaden är inte alltid logisk.

 • iLove!

 • Spooky

  Tråkigt om ni försvinner. Jag har följt er sedan starten. Jag har gillat er nyktra syn på alla rykten och spekulationer. Det är också intressant med ett svenskt perspektiv på alla nyheterna. Kvaliteten har varit så mycket högre än på andra svenska klipp-och-klistra-bloggar. Tillbaka till rötterna… då kanske ni hinner med. Att ha koll på hela teknikvärlden är ingen lätt uppgift, för någon.

 • Dennis Strömberg

  Jag har nyligen börjat följa Array tack vare Feedly’s rekommendationer. Jag gillar konceptet och den lite personligare stilen men visst märker man att det inte är något jättetempo på inläggen.

  Personligen så märker jag ju ett ganska stort Apple-fokus, något som inte berör mig direkt trots att vi börjar få färre och färre Apple-produkter hemmavid. Jag tycker fortfarande att det finns plats i Sverige för en bra aktör i området för internetnyheter, vare sig de rör webben i allmänhet eller prylar och teknik i synnerhet. Det gäller bara att vara i tid (inte nödvändigtvis först) med nyheter och att se till att det i grunden känns som en sida med en egen personlighet.

  Jag skulle gärna, om möjligt, hjälpa till med artikelskrivande om så bara för att hålla Array vid liv, hojta till på twitter (@DennisStromberg) om det skulle kännas intressant!

  I övrigt röstar jag då alltså _för_ fortsatt arbete :)

 • Uffe

  Vad behövs egentligen? jag tycker i vart fall att siten fyller en funktion. Jag behöver inte en massa uppdateringar varje dag, det finns det gott om andra siter för. Det jag gillar är den ofta trevliga tonen i artiklarna.

 • Jo, minskat nyhetsflöde här har ju märkts av och då slutar ju det ofta med att man besöker en sajt mer sällan också. Så är i alla fall fallet för mig, Array.se får inte de där dagsfrekventa besöken längre utan jag hittar nyheter på annat håll för att täcka luckorna. Det är ändå trist för jag håller med föregående talare vad gäller den nyktra synen på rykten och den mer personliga touchen på allt.
  Kontenta; står jag och faller med Array? Nej. Kan jag tänka mig att bidra? Nej, det har jag inte möjlighet till. Kommer jag att sakna Array.se om sajten försvinner? Ja, men under en övergångsperiod.
  I slutändan tycker jag också att ni gör och har gjort ett utmärkt jobb med sajten!

 • dannebq

  När ni ändå ber om åsikter så vill jag passa på att säga vad jag tänkt ett tag nu, Array.se har mer eller mindre blivit en sajt som översätter amerikanska tekniksajter och det är samma med Feber, fast skillnaden där är att Feber har brutalt kapat på sina tekniknyheter och är mer en kultursajt nuförtiden.

  Jag tycker det skulle vara synd om ni försvann och jag tycker att er framtid bör innehålla mer genomtänkta artiklar i lite längre form än små korta nyheter.

  Lycka till med allt!

 • Daniel

  Det var lustigt, för idag tog jag bort bokmärket till Array (på grund av att det känns som den aldrig uppdateras längre). Jag följer er dock på Facebook så jag ser om det är något att läsa därifrån.

 • Skulle gärna se en återgång till en mer renodlad Apple-sajt.

 • Adam

  Neej, stäng inte ned array. Ni kan ju ta in nya entusiaster som kan driva sidan.

 • Newage

  Behövs Array, enkelt svar NEJ

 • Joacim Melin

  Som en av de få klarast skinande ljusen i ett hav av medelmåttighet behövs Array i allra högsta grad. Skönt att läsa lite artiklar med substans istället för de alltför vanliga ryktesartiklarna baserade på oerhört lösa rykten från en tredje part.

 • Gillat stilen som jag uppfattade som ett arv från MacNytt, tyvärr så försvann den lite när det blev Array, men skulle sakna dig Esse om du inte fanns i etern.

 • Jag är en av dem som borde skriva mer på Array. Jag tänker så här: istället för att fokusera på att vara snabba med nya nyheter, vilket andra är (t ex Feber osv) så ska vi istället vara bra på att lägga till en personlig touch på det. Mer recensioner, mer analyser, mer tankar om teknik. Mer tips som inte är omskrivningar av amerikanska.

  Om det är den inriktningen som väljs så behöver man inte alltid ha volym, men man kommer att ha kvalitet (vilket jag också tycker mig skönja bland kommentarerna här, att Array är kvalitet och att man förlitar sig på andra för kvalitet/snabbhet).

  Jag kan lova att kläcka ur mig ett kvalitativt inlägg i veckan om vi väljer att köra på det spåret. Jag behöver ett mål att jobba mot, för nu har det hela tiden blivit ”sen” och jag har en massa saker i pipen som jag skulle kunna skriva om.

 • FredrikAn

  Surfar in här ibland, men det finns andra sajter som täcker behovet betydligt bättre, Feber, 99mac, Swedroid, Sweclockers m.fl..

  Så skulle inte säga att Array behövs, tyvärr.
  Sälj sajten (om den är värd något) eller gå ihop med några andra.

 • Det vore ruggigt tråkigt om Array försvinner men förstår såklart att det tar mycket tid att sitta och skriva om allting. Kan ni inte försöka anlita lite fler skribenter som kan få fart på sidan igen?

  Eller kanske försöka återgå mer till det som startade det hela. Alltså att bli en hel Apple-fokuserad blogg igen. Om man smalnar av den och nischar sig lite så kanske man kan lyckas bli mer intressant än innan.

  Och jag hoppas verkligen att Slashat får vara kvar i orörd form. För de är så galet bra!!!

  Hoppas att ni hittar någon bra lösning som att array får leva vidare.

 • Rikard

  Det som särskiljer er från resten är inte innehållet på array, utan personkemin i Macradion. Vill ni särskilja er från mängden bör ni fokusera på att återskapa den kemin på sajten. Personligen ser jag hellre att ni lägger allt krut på podcasten stället. Inte för att array.se är oviktig, men podcasten är fortfarande unik. Fortsätt med det ni tycker är roligt och strunta i resten, då håller ni stilen och kvalitén uppe.

 • Är också inne på att en nånting försvann när det blev Array från Allt om Mac….jag ömmar betydligt mer för Macradion isf!!!!

  Nyheter läser jag på natten från USA så det är ändå innan dem publiceras i Europa

 • Tråkigt om ni lägger ner. Jag tycker sajten blev ”vuxen” i och med att man lämnade ställningskriget mellan iOS och Android, två utmärkta OS, fokuserade lite mindre på företagen i sig och mer på produkterna och blev en mer allmän tekniksajt. MacWorld är ju fortfarande lite kvar i ’10, tycks vilja ha mobilkrig för klickens skull. Det var innan alla crossplattformslösningar och innan Internet of Things.

  Bara en grej, det förvånar mig att ni inte i större utsträckning själva engagerat er i efterföljande diskussioner eller ens tummat upp utmärkta informativa svarsinlägg. Det har lite gett intrycket att ni inte bryr er så mycket… [Gäller alla skribenter; Siavash har väl iofs gjort det lite mer.]

 • Jon

  Enda tekniknyhetssidan jag läser regelbundet och varit så sen iLove- och Allt Om Mac-tiden så jag skulle helt klart sakna er. Tråkigt att inte fler vill eller har tid att engagera sig.

 • Bra poäng!

 • Smorv

  Jag tycker att ni behövs, speciellt nu när idg.se avskaffat kommentarerna. Jag har i alla fall slutat läsa deras artiklar av principskäl.
  Naturligtvis förstår jag att ni inte kan ha samma tempo som dom men det hade varit trevligt om ni hade satsat ändå!

 • WhiteMofoSwede

  Jag håller med flertalet av föregående kommentatorer. Array.se står för en nykter och stilren rapportering av tekniknyheter. Siten är inte nedlusad av reklam (medveten om att reklam förekommer) och texterna håller betydligt högre kvalitet än mer traditionella/”professionella” siter, typ macworld/m3. Jag gillar också det svenska perspektivet. Jag medger att jag var oerhört skeptisk när ni gick från ”allt om mac” till array men erkänner att jag hade fel. Jag tycker också texterna har blivit mognare och det är faktiskt rätt intressant att lösa om andra os/hårdvara då och då.
  Tack vare era rekommendationer har jag upptäckt ett flertal bra tv-serier också, såsom house of Cards, silicon valley och halt and catch fire. Sånt uppskattas! Så snälla dö inte, utveckla er!

 • Andreas Nilsson

  Faktiskt inte tänkt på det på det viset men du har rätt. Kanske också lite för att all tid på sajten har gått till att skriva men också för att jag som heltidsjobbande, och ensamstående förälder varannan vecka helt enkelt inte hinner hänga på sajten och delta i så många diskussioner jag skulle vilja.

 • Dan

  Jag skulle sakna er rejält om ni försvann. Det är den enda nyhetssiten jag följer aktivt. Jag har visserligen MacWorld som RSS-flöde också, men det är sällan jag jag går vidare till någon av artiklarna, och 50% av gångerna så känner jag mig lurad av en click-bait-rubrik utan något innehåll…

  Jag gillar era artiklar, och ni har ett bra urval vad ni skriver om, i princip allt är läsvärt. Jag har för övrigt inte märkt av att tempot har minskat så mycket, känns som om det fortfarande kommer betydligt fler nyheter per dag än när alltommac.se var nytt…

  Jag håller med många andra om att ni gärna får nischa in er på Apple igen, inte för att annat inte är intressant (nåja :) ), utan för att minska arbetsbördan för er.

 • Emil

  En tydligare positionering och en mer klar målbild tror jag hade gynnat hemsidan enormt. Att undersöka på djupet var hemsidan fyller sin roll och vad besökarna eftertraktar är av yttersta vikt. Personligen tror jag att en fokusering mot mer kvalitativa och längre inlägg hade gett bättre resultat jämfört med ”nyhets-sajt-utformningen” som är väldigt konkurrensutsatt. Jag är dock medveten om att denna modell kan ses som svårare att följa på ett ekonomiskt plan och att ni främst driver sajten på grund av personliga och inte marknadsmässiga skäl. Hur som helst så är mitt råd att tänka till ett varv extra kring affärsmodeller och positioneringen.

 • Array är faktiskt den enda tekniksajten som jag tipsat folk om IRL. Anledningen är helt enkelt er, som många andra påpekat, nyktra syn på rykten men också för att ni skriver om mer än bara ”Apple vs Microsoft”, ”iOS vs Android” osv.
  Jag skulle VERKLIGEN sakna Array då det är den enda tekniksajten jag följer numera då jag helt tröttnat på Macworld och andra troll och klick-bait sajter.

  Jag förstår er, men kan ni inte ta in fler som skriver gratis? Jag tror det skulle finnas intresse för det. Alternativt dra helt enkelt dra ned på tempot och skriva krönikor, analyser, tester och liknande och nyheter lite då och då.

 • Håller inte med, läser hellre array än feber. Högre kvalitet, mindre brus.

 • Instämmer helt.

 • Christer Karp

  Array behövs absolut. Det är den enda tekniksajten där jag litar på att innehållet använder sig av riktigt källmaterial och där ni som skriver är väl insatta i ämnena ni skriver om. Jag har er som startsida och jag skulle absolut inte vilja att ni lade ner.

  Men en sajt är aldrig värd mer än den egna hälsan och ibland kanske man når en punkt då man måste välja mellan hälsan och något annat.

  Jag tycker också att ni gjorde rätt som breddade er inriktning när ni bildade array.se, men det är fokuset på mac som ligger mig närmast om hjärtat. Jag saknar Macradion otroligt mycket.

  Det vore naturligtvis fantastiskt trevligt om ni kunde få några medhjälpare till så att ni kunde vara ifrån och vara lediga i perioder om vart annat. Då skulle det kanske gå bra, men det är inte lät att hitta engagerade och duktiga skribenter som kan ämnet och har tid och vill jobba utan lön. Vi som lyssnar och läser kanske måste betala för att få tillgång, genom en slags prenumeration kanske. Men frågan är hur mycket det skulle ge er i slutändan.

 • TianZhu

  Jag har hängt här en del, och jag förstår varför det kanske blivit som det blivit. En grej var ju det här bytet och samarbetet med slashat, vad tycker ni själva om det här på array? Jag ser att ni postar deras podcasts, men lyssnar någon? Ser aldrig någon kommentera dom iaf. Var ju lite anorlunda när ni spelade in eget material, då kunde ni verkligen få igång folk, vare sig det var dåligt inspelat eller om ni snackade om bra grejer – alltid skrev någon nått (kanske inte alltid med nästan?).
  Jag har personligt aldrig lyssnat på slashats grejer, för att jag tror inte att de kommer intressera mig, och jag vet inte villa dom är som pratar.

  Det som krävs är naturligtvis angegemang, från både skribenter och läsare. Skribenterna borde absolut bli bättre på svara på det som kommenteras, förstår ju dock att ni gör det här frivilligt men ibland gör det inget om det kommer ett svar någon dag senare.

  Fler tester är alltid bra.
  Ni körde tidigare iOS tips, små artiklar om hur man kunde göra vissa saker som kanske låg dolda – mer sånt, återkommande saker. Det var kanske på alltommac tiden? Ärligt så saknar jag AOM, array fick en snygg sida helt klart, och en snygg logga, men läsarna var ju här för en anledning – de gillar Apple, eller ogillar apple, det var lite blandat. Förstår att ni ville bredda er – större läsarskara, men det är inte fel att ibland titta tillbaka också.

 • Ahrgren

  Jag skulle sakna Array.se mycket!

 • Star-Lord

  Den första sidan jag går till för att få tekniknyheter är Array, i andra hand SweClockers, men den sidan besöker jag bara nån gång i veckan. Så för mig behövs Array, helt klart.

 • Hej och tack för alla svar! Läser dem alla och kommer börja ge lite input under dagen.

 • Slashat är jättepopulärt och har tusentals lyssnare direkt via Podcast-programmen. Kommentarerna på showen sker dock mest i forumet

 • Det har jag också funderat på, just det här att interagera med läsarna. Det finns en massa kompetens där som andra sajter är sämre på att tillvarata.

 • Dåså! Kul att så många skulle sakna oss om vi försvann.

  Märker också att en del saknar det gamla Apple-only fokuset medan andra vill att vi skall brädda oss ännu mer.

  Problemet som vi har kvarstår emellertid oavsett vilken väg vi går där, att tiden inte räcker till.

  Vi har fått in en del förfrågningar här och via mail från trevliga människor som vill hjälpa till att skriva och det är en väg att gå men samtidigt har vi inte råd att arvodera dessa och då brukar det dessvärre rinna ut i sanden efter ett tag.

  Vad tror ni om kombinationen där vi använder crowd sourcing för att få loss ekonomiska medel till de som skriver?

 • Dan

  Jag tycker absolut att ni ska ta hjälp av dom som erbjuder sig. Visst riskerar det att rinna ut i sanden, men det räcker med en flitig skribent som stannar kvar för att det ska ha hjälpt ordentligt, dessutom så hjälper det för stunden. Om allt rinner ut i sanden så är det bara att ni frågar igen efter nya frivilliga.

 • Tycker Array har varit bra, ett annat tonläge än många andra tekniksidor, men det stämmer att ni blivit lite tröttare.
  Varför gör ni inte bara som när ni gick från Allt om Mac och rebrandar sajten till ett koncept ni orkar med. Då blir det något nytt och även om tempot blir lägre så blir ni av med ”det var bättre förr”-känslan.
  Det går väl alltid att behålla array-domänen och peka om så får ni lite trafik att starta om på.

 • Anders Johansson

  Ställer gärna upp och frivilligt jobbar lite hos er! :)

 • TianZhu

  Det var väldigt kort utan många svar… Men! Vad gör det för era läsare att slashat har många lyssnare, har era läsare, dvs gamla aom-läsare, tyckt att slashat vore bra? Sigge och nått mer namn har säkert 30.000 lyssnare på sina podcasts, säger inget hurvida det är intressant för mig eller någon annan öht.

  Vad tycker ni nu i efterhand, var bytet till array som väntat?

 • Anders J

  Det skulle vara tråkigt, jag gillar Array och de artiklar som skrivs. Jag är en stor fan av Macradion så skulle jag välja mellan dessa (om det skulle hamna i en priofråga mellan array eller macradion) så skulle jag gärna se att Macradion (podcasten) lever vidare. Det var dock länge sedan det kom ett nytt avsnitt av Macradion, så den kanske redan är avvecklad eller ligger på is?

 • myrkrig

  Som flera av er andra har sagt: Bättre med kvalitet än snabbhet. För min del räcker det med ett fåtal kvalitetsinlägg per vecka, jag sliter ändå med att hinna läsa alla mina rss-flöden och då gäller det att prioritera vad man ska läsa.

 • Mats Berglund

  Hakar på diskussionen lite sent… jag tycker inte att Array behövs sådär jättemycket. Det mesta finns att hitta på andra sidor, även på svenska. Däremot saknar jag Macradion. Har ni lagt ner det projektet också, det vore väldigt synd!

 • Nej då det är på G!

 • Sam Sabah

  Jag tycker absolut att array.se behövs. Under de senaste 2 åren har jag läst nästan alla tekniknyheter här. Alltid välskrivet och relevant.

 • Nej då, är på G!