Övrigt

Patentnytt: Tryckkänsliga höljen och smartare fotografering

Apple lämnar ofta in nya patentansökningar på uppfinningar av de flesta olika slag, och då och då publiceras godkända patent på idéer som känns väldigt givna att hamna i produkter inom en framtid inte allt för långt bort. Två nya patentnyheter är dels ett vunnet patent för tryckkänsliga produkthöljen, och en slags helautomatisk buffertfunktion vid fotografering som ska leda till att användare får skarpare bilder.

Höljen som ska gå att trycka på

En patentansökan som skickades in 2009, men som nyligen publicerades som godkänd, handlar om ett system som ska kunna känna av och registrera tryckningar på metallhöljen som omsluter en produkt, exempelvis en iPad. Användare ska kunna aktivera och styra funktioner i en produkt genom att trycka på utvalda delar av en produkts hölje.

touch-800x669

Systemet är uppbyggt både så att det ska kunna känna av fysiska förändringar i metallhöljets struktur, exempelvis ett tryck med ett finger, men också elektriska förändringar likt hur en kapacitiv touch-skärm fungerar.

I patentbeskrivningens bilder demonstreras det hela med hjälp av en mängd olika prylar; mobiltelefoner, iPods, datorer med mera. Det vore helt klart intressant att se hur den praktiska användningen skulle kunna utformas; vad för slags funktionalitet skulle Apple kunna koppla ihop med exempelvis metallbaksidan av en iPad? Eller är detta ett system som lämpar sig bättre för andra slags produkter, som exempelvis den beryktade iWatch?

Mjukvaran väljer automatiskt det bästa fotot

Ett annat patent som ännu bara är en ansökan och inte är godkänt av det amerikanska patentverket handlar om ett mjukvarusystem som ska resultera mindre suddiga bilder. Små kamerasensorer i små och lätta produkter som iPhone 5 gör att det är svårt att inte orsaka en mindre skakning av enheten när slutarknappen trycks in. Det leder till suddiga bilder.

13.02.14-Cam-2

Apple vill lösa detta genom att låta mjukvaran börja fotografera i bakgrunden så fort Kamera-applikationen startas. En serie bilder sparas och uppdateras konstant i en buffert ända tills kamerans slutare trycks ned (eller touch-knappen används). I det skedet jämför mjukvaran den användartagna bilden med den senast tagna buffertbilden, och efter en jämförelseanalys av bilderna väljs den bild som enligt vissa kriterier är bäst.

I patentet beskrivs också möjligheten att låta användaren själv jämföra bilderna och manuellt välja den bild som anses vara bäst. Oavsett så är målet att den slutgiltiga bilden som sparas ska bli skarpare än den kanske hade blivit utan detta system aktiverat.

KÄLLA: APPLE INSIDER (2)
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!