Övrigt

Pengainsamling för läcker och funktionsrik Ubuntu-telefon

[youtube id=fFN4k-AFEbw]

På crowdsourcingsajten Indiegogo som på de flesta sätt liknar kanske mer välkända Kickstarter söker företaget Canonical 32 miljoner dollar för att realisera en hård- och mjukvarukombination som världen tidigare inte skådat. Ubuntu Edge, som enheten är döpt till, är i grunden en smartphone exklusiv smartphone och ser utan tvekan läcker ut i klippet ovan (fler bilder i slutet på denna artikel).

Telefonen ska byggas av något som heter “amorf metall”, som ska vara 2-15 gånger starkare än motsvarande vanliga metaller, väldigt elastiskt samt rostfritt. Intressant nog har ett svenskt bolag, Exmet AB, ett världsomfattande patent på en tillverkningsmetod för just amorf metall som tydligen ska vara rätt eftertraktat.

Ubuntu Edge 1

Ubuntu Edge 2

För att skydda den 4,5 tum stora (1,280 x 720 pixlar) skärmen på Ubuntu Edge har utvecklarna valt att använda “Sapphire Crystal” istället för glas – samma material som exempelvis Apple valt att skydda kamerlinsen på iPhone 5 med, och ett material som ska vara så reptåligt att det endast ska gå att repa med en diamant.

Processorvalet är ännu inte avslöjat, förutom att det kommer vara “den snabbaste tillgängliga flerkärniga processor”. I övrigt kommer den ha 4GB RAM och ett lagringsutrymme på 128GB. Batteriet kommer vara av typen silicon-anode, som utvecklarna menar rymmer mer energi på samma yta som batterier av typen lithium-ion.

Ubuntu Edge UIPå pappret imponerar helt klart Ubuntu Edge hårdvarumässigt, men det är på mjukvarusidan den utmärker sig mest. Ubuntu Edge kommer både kunna starta Android och egenutvecklade Ubuntu Mobile, men är också en enhet som kan anslutas till en extern skärm (HDMI), trådlöst tangentbord och mus och köra en vanlig desktop-version av Ubuntu.

Det sistnämnda verkar extra intressant, och en kortare demo finns att se i klippet nedan.

[youtube id=EtNhlVn3ETQ]

Utöver det kommer Ubuntu Edge sensorer och kretsar som numera är standard för en högklassig smartphone, så som LTE, NFC, 8 megapixel-kamera, GPS med mera. Hela den tänkta specifikationslistan finns att läsa på projektets Indiegogo-sida.

I skrivande stund har över närmare 2 miljoner dollar samlats in, och det på mindre än ett dygn. Du som känner dig manad att bidra till att Ubuntu Edge böjar massproduceras har i några timmar till möjlighet att förbeställa en för 600 dollar. Efter första dygnet är över kostar samma erbjudanden 830 dollar.

[via: http://www.macpro.se/2013/07/insamling-for-telefon-fran-ubuntu/ “MacPro”]
[source: http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Pressarkiv/2012/Varldsunikt-genombrott-for-tillverkning-av-amorf-metall/ “MITTUNIVERSITET”,
http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge “Indiegogo”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!