by • 23 januari, 2009 • NyheterComments (4)222

Piratkopierad version av iWork ’09 sprider Trojan

 

Trojan med piratkopierad iWork '09

De som ägnar sig åt olaglig fildelning bör se upp. En trojan med namnet OSX.Trojan.iServices.A har enligt antivirusföretaget Intego spridit sig tillsammans med Apples iWork ’09 via Torrentnätverk, skriver Macrumors.

Den riktigt dåliga nyheten är att den här Trojanen får tillgång till datorn som root, vilket betyder att den kan skriva, läsa och exekvera filer. Vidare kontaktar den en server från vilken vem som nu ligger bakom Trojanen kan ta kontroll över datorn och skicka över annan skadlig programvara.

Enligt Intego har över 20 000 kopior laddats ner av iWork ’09 och redan har Trojanen börjat ladda ner ny programvara och använder de infekterade datorerna för Denial-of-Service attacker.

Eftersom Trojanen installeras tillsammans med iWork ’09 får den root-status då installationen frågar efter användarens lösenord.

Läs mer på Intego.

Läs hur du blir kvitt trojanen på Macrumors.com.

Från Apple.com kan du dessutom ladda hem en trojan-fri, pirat-fri och högst kärleksfull kopia – som du kan använda obehindrat i 30 dagar. Därefter kan du köpa iWork direkt från Apple Store eller hos din lokala återförsäljare.

 • Hur vet man om man är infekterad?

 • Joakim Durehed

  Om du har ett start up paket kallat iWorkServices.pkg installerat har du förmodligen Trojanen så vitt jag förstår.
  /System/Library/StartupItems/iWorkServices

 • Oj Det var inte bra
  Jag trodde inte det fanns virus till Mac

 • Joakim Durehed

  Så vitt jag vet finns det heller inte traditionella virus till Mac OS X. Men Trojaner och annan skadlig kod finns såklart. En Trojan måste ju installeras med hjälp av användaren. Så som med iWork att man gömmer Trojanen i ett till synes harmlöst program.

  Ett virus sprider sig från dator till dator helt utan inblandning av användaren. Det är svårare på en Mac eftersom det är uppbyggt på ett annorlunda sätt än till exempel Windows.

  Men det finns proof-of-concept virus runt om på laboratorier hos antivirusföretag. De vill gärna hävda att det är lönt att köpa deras program för att skydda sin Mac.

  Det bästa skyddet i min mening, men jag är ingen säkerhetsexpert, är att köra med en ordentlig brandvägg. Då kan exempelvis inte trojaner eller andra skadliga program kontakta servrar och göra värre saker.