by • 13 november, 2015 • NyheterComments (11)649

Podcasttips: Historien bakom The iPhone Antenna Song

Hösten 2010 släppte Apple i vanlig ordning en ny iPhone. Den fjärde telefonen i ordningen var riktigt snygg med sina raka linjer och med glas båda fram och bak och med en metallram runt hela telefonen. Men det var inte designen som det pratades mest om, eller jo på sätt och vis var det väl just det. I metallramen runt telefonen fanns det på ett par ställen små snitt där antennerna fick en chans att nå ut med sina signaler.

Det visade sig snabb att om du höll telefonen “fel” så blockerades samtliga av dessa punkter och det kunde i vissa fall leda till att mottagningen på telefonen försvann och samtal bröts.

Om man någon gång ska använda uttrycket storm i ett vattenglas så passar det bra nu. Det blev ett jäkla liv i media över hela världen och Apple stämdes hit och dit och ilskna användare. Apple brukar inte bry sig om den här typen av skriverier men nu kände de sig tvingade att uttala sig och samlade till presskonferens om Antennagate som det kom att kallas.

Steve Jobs som inte precis är känd för sin diplomati var den som skulle utrycka Apples ståndpunkt i ärendet. Enligt uppgift var han ordentligt upprörd över det som skrevs och vi kan bara spekulera i vad han innerst inne ville säga om det här. Inledningen på presskonferensen blev därför mycket överraskande och hysteriskt rolig. En musikvideo från Youtube med Jonathan Mann visades och Steve Jobs dansade upp på scenen.

Jag har inte hört eller läst någonting om historien bakom den här låten tidigare men i avsnitt 7 av podcasten Welcome to Macintosh får vi höra historien berättas av Jonathan Mann och MG Siegler och det är en kul historia som säger en hel del om Steve Jobs humor. Avsnittet är bara 25 minuter långt så väl värt att klämma in under helgen.

Även övriga avsnitt från Welcome to Macintosh rekommenderas.

 • Släpptes inte iPhone 4 först 2010?

 • Joakim Östlind

  Du har helt rätt. Jag har uppdaterat artikeln nu.

 • t__n

  De ”små snitten” är inte ställen för signalen att nå ut utan skarven mellan antennerna. Hela metallramen är två antenner för olika radiosändare, och som med alla antenner, om du befinner dig nära den så förändras signalstyrkan. Koppla ihop antennerna (med en hand eller ett finger) så förändras den ännu mer.

 • John Eriksson

  ”If you don’t want it, don’t buy it.” är en otrolig av ignorans. Bara apple som kan sälja en telefon med uppenbara designfel som bevisat påverkar användbarheten i ett helt år, och gör en låt av det.

 • Dan

  Uppenbart designfel var det inte, den gick snarare uppenbarligen att använda. Det är för övrigt inte Apple som gjort låten.

 • John Eriksson

  Den gick att använda så längd man köpte skal till den. Extra tillbehör. För extra pengar. Produkt inte användbar ur kartong.

 • Dan

  Den gick alldeles utmärkt att använda ur kartong, och massor gjorde det. Hade den inte gått att använda så hade den inte sålt så bra. Höll man den på ett specifikt sätt så funkade den sämre, precis som dom flesta andra telefoner. Det hela var en storm i ett vattenglas.

 • John Eriksson

  Det var/är en stor skillnad mot andra telefoner; Att hålla för osynliga antenner för att blockera strålning åt alla håll med dubbla händer, eller som med iPhone 4 sätta lillfingret på en högst vanlig plats att hålla telefonen.

  Det är ett designfel i konstruktionen, och de åtgärdade det aldrig, men visade en film någon annan gjort om att man inte behöver köpa deras produkt om man inte vill. Det är inget annat än ignorans. Om man dessutom slår ihop det med övriga tekniska lösningar blir det ännu mer tydligt att det är teknisk ignorans de sysslade med; Många som analyserat iPhonen menar att den inte på en enda punkt uppför sig enligt standard i mobilnäten. Tillverkarna och operatörerna ska anpassa sig till en defacto-standard som apple infört för att de _valt_ att inte följa den standard som finns. ignorans och m$-fasoner.

  Men ja, det var ändå en bra telefon räddad av en enda sak; användarna gillade den för den var mysig att använda och det är vad som räknas och alla andra tillverkare fortfarande inte fattat. Man designar användargränssnitt först, SEN löser man det tekniska kraven bakom för att åstadkomma det hela.

  Har själv fortfarande en iphone 4 som jobbtelefon, för jag vill ha nåt jag inte behöver vara så rädd om. dock med skal. :)

 • Dan

  Har du någon referens till att det räcker med ett lillfinger för att få den att sluta fungera?

  Den fungerar förvånansvärt bra för att inte följa några standarder måste jag säga, visste inte att alla operatörer byggde om sina nät inför att iPhone släpptes…

 • John Eriksson

  Ta fram en telefon själv och försök prata med ditt fuktiga fingrer på strecket. Det är ju det som är hela grunden till ”Antennagate”.

  http://www.cultofmac.com/224579/antennagate-is-finally-over-good-riddance/
  https://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_4#Antenna

  Apples kom aldrig med någon bättre lösning än en programuppdatering som inte skulle göra det lika uppenbart att man förlorade signalstyrka samt gratis bumpers åt alla som ville ha så att man inte kunde komma åt punkten. Problemet fixades först med iPhone 4S där man flyttade antennlayouten helt.

  Operatörer och mobilnätstillverkare har fått anpassa sig en hel del efter iPhone. Tyvärr har alla gått ihop om att inte avslöja statistik över antalet droppade samtal per telefonmodell, däremot antyder amerikanska operatörer ganska hårt att iPhone vid tidpunkten är sämst by far.

  Ericsson stoppade in iPhone i sitt labb och kom fram till att den tekniskt sett var så dålig att den inte på kartan kunde vara ett hot. Det är numera en klassiker, och orsakade i princip att Sverige inte längre har en telefonindustri.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/article3938961.ece

  Nu sovdags, ha en trevlig natt! :)

 • Dan

  Jag har inget museiföremål att testa på. :)

  Ingen av dina länkar sa något om att det räcker med ett lillfinger. Däremot sa dom saker som att bumpers inte ingick hela tiden ens, att den var bättre än iPhone 3GS och ”72% of iPhone 4 users say that they are ”very satisfied””. Tror inte dom hade sagt det om det inte gick att ringa med den…