by • 13 februari, 2015 • NyheterComments (18)1258

Polisen får möjlighet att läsa av våra bilar automatiskt

Via ett nytt system får polisen automatiskt information om bilar som är efterlysta, avstälda eller på något annat sätt behöver kontrolleras av den polisiära myndigheten. Det hela går ut på att polisbilar får kameror som hela tiden läser av de nummerskyltar som kommer i dess väg.

Enligt DN.se älskar polisen systemet ”– Vi älskar det här systemet. Det hjälper oss att välja vilka fordon vi ska stoppa för en närmare kontroll. Vi upptäcker mycket mer felaktigheter och brister på bilar i trafiken än vi gjorde innan, säger Monika Ferm och Joakim Svensson.”

Vad tycker du som läsare? Är det här är ett smidigt och bra sätt för polisen att hålla koll på våra vägar eller är det integritetskränkande.

Källa: DN.se

 • Dan

  Det är ju jättebra, borde sitta i alla polisbilar. Effektivt sätt att stoppa bilstölder, bilmålvakter osv.

 • StefanBP

  Utomordentligt bra! Förutom alla stulna bilar finns påtok för många bilar med körförbud osv.

 • Emil

  Inslag av övervakning som gör övertramp på oskyldigas integritet är av ondo men så länge på ett effektivt sätt riktas mot dem som faktiskt begått brott så är det helt okej. Bra system!

 • Per Fransson

  Jättebra man har ju inget att dölja.

 • Pucko

  Verkar helt okej… Det finns ju en anledning till att vissa bilar inte ska vara ute på vägarna.

  (P.S. Esse – avstälda)

 • zetatronica

  De flesta verkar tycka att det är bra system. Men sakta men säkert flyttas positionerna fram, vad kommer nästa gång? Bilen går inte att starta för den har obetalda avgifter eller kamera i bilen som myndigheter kan logga in på? Oroväckande utveckling, bättre att göra om systemet så benägenheten minskar att köra en bil med exempelvis obetalda avgifter, (för det är ju vad det handlar om). Det är klart att Polisen jublar, de får ju utrustning som gör deras jobb åt dom!

 • StefanBP

  Det är ju knappast ”bara” bilar med obetalda avgifter det handlar om, utan betydligt oftare bilar som i så dåligt skick att de gör en enorm trafikfara, sen har vi ju alla bilar som är lysta av en eller annan anledning. Och NEJ myndigheten är inte glada för att de får en maskin som gör deras jobb åt dom, tvärtemot kommer de bli mer jobb för den enskilde polisen nu!

  Jag förstår att det är en oroväckande utveckling för de som inte vill göra rätt för sig, de andra kommer få något tryggare vägar att köra på!

 • Dan

  Det är väldigt långt mellan mer utrustning i polisbilar och övervakningsutrustning i vanliga bilar, mycket flyttar kanske fram positionerna för det, men inte det här.

 • zetatronica

  Som tur har ju var och en rätt till sin åsikt, (än så länge). Klart det handlar om att få in pengar till staten. Hade det handlat om minska trafikfaran så hade det väl satsats resurser på det. Att skylla på bilar som är i så dåligt skick att de utgör en trafikfara låter märkligt, då det inte är något större ”problem” om man ser till olycksstatistiken. Den största faran i trafiken är föraren bakom ratten, det är där resurserna skulle fokuseras. Att det finns bilar som är efterlysta är en sådan promille i sammanhanget att det inte motsvarar de investeringar som görs i dessa automatiserade övervakningssystem. Vad jag menade i min tidigare kommentar så skulle man kunna avskaffa exempelvis fordonsskatten, eftersom vi redan betalar stor mängd avgift varje gång vi tankar och redan där har vi löst problemet med att Polisen jagar folk som inte betalt fordonsskatten och dessutom skulle det systemet bli mer rättvist, ju mer man kör desto mer skatt betalar man för slitage av vägar. Jag tycker det är en skrämmande utvecklingen vi går mot iallafall… :)

 • Dan

  Jag tror inte att det handlar ett dugg om att få in pengar till staten. Fordonsskatten som man får in betalar ungefär polisens jobb för att driva in den. Jag tror inte att polisen kommer att orka stanna bilar som inte betalt skatten om dom inte har väldigt lite att göra, däremot kommer dom nog att stoppa alla lysta bilar som dom ser. Sen så är det en satsning på säkrare förare också, för fyllon och knarkare åker ofta i bilar som inte är helt lagliga…

 • StefanBP

  Var hittar du den statistiken om jag får fråga? Sant att dåliga förare (droger, tröthet, dåliga beslut) är överrepresenterat bland olycker på väg, men det är i ofta kombination men dåliga bilar. Finns en anledning till att man besiktar sina bilar. ;)
  Sen kan jag personligen tycka att dagens skattepolitik är ju bra, blandskatt mellan en fast skatt (fordonsskatt) samt en rörlig (bränsleskatt). Rättvisast för alla, vi som slipper köra så mycket samt de som måste köra mycket (stad-landsbygd), vi vill alla ha fina vägar var vi än kör, och låta t ex en kille från Norrlands inland betala mångdubbelt för att vi ska ha fina vägar, ser inte jag som rättvist!
  Betala din skatt, sköt om din bil, och kör försiktigt!

 • StefanBP

  Sant, men sen kan påpekas att när man stoppar någon som inte betalat sin skatt på bilen, så ”hittar” man inte allt för sällan andra brott. Generellt sätt är den laglydiga delen av befolkningen väldigt duktig på att betala sin skatt, medan de som kanske inte följer alla lagar så som kan önska, gärna skiter i att betala sin skatt! :)

 • Dan

  Det var precis det jag försökte beskriva. :) Därför så lär poliserna stoppa fler äldre bilar för skatten inte blivit betald på länge än nya bilar för skatten är några dagar sen…

 • Norre

  Det vet du inte om du har. Det blir fler och fler lagar och många skrivs på ett sådant sätt att ingen i princip inte kan undgå att bryta dem.

 • Norre

  Problemet med ett automatiserat system är att Polisen inte längre behöver göra en bedömning om personen i bilen har gjort något brottsligt, för att sedan agera utifrån det.
  Med detta system så ses alla medborgare först som brottslingar och först efter kontrollen så får polisen avgöra om det är så eller inte.

 • StefanBP

  Aaaa, what??? Med ditt resonemang så får inte myndigheten i princip göra några kontroller över huvud taget, och tullen får inte scana igenom några paket, osv. Tänk om tänk rätt. Och nej alla medborgare ses inte som brottslingar bara för att deras regnummer kontrolleras…

 • Dan

  Det är fortfarande polisen som bedömer hur dom ska agera utifrån informationen som dom får upp.
  Uppgifterna som finns tillgängliga är ju samma som innan, eftersom det går på regnumret så är det bara sånt som har med bilen att göra. För övrigt är det andra lagar som begränsar vad polisen får registrera, det påverkas inte av vad som kan få upp automatiskt i bilen eller inte.
  Jag ser istället en stor fördel i att alla blir behandlade lika inför lagen nu, alla blir kontrollerade istället för bara dom som polisen tycker ser misstänka ut, vilket i sin tur baseras på polisers fördomar…

 • Mats789

  Perfekt!