Övrigt

PTS hotar Bahnhof med miljonvite

Turerna kring Post- och telestyrelsen (PTS) och Bahnhof fortsätter. Den förstnämnda kräver att alla svenska operatörer ska återuppta lagringen av kunders trafikdata i enlighet med den svenska implementationen av det EU-direktiv som ligger till grund för datalagringen.

Bahnhof å sin sida står nu som sista stora svenska operatör upp för vad de anser vara integritetskränkande och i strid mot EU-domstolens slutsats om EU-direktivet.

Under måndagen nåddes Bahnhof av ett nytt föreläggande från PTS, men denna gången förenat med ett vite på fem miljoner kronor om operatören inte fullföljer det föreläggandet uppmanar till, nämligen att återuppta lagringen av sina kunders trafikdata.

Tidsfristen från PTS’ sida är på fyra veckor; om inte Bahnhof rättat sig efter föreläggandet senast 24 november i år kommer företaget tvingas betala miljonbelopp till myndigheten.

– “Vi är tyvärr inte förvånade“, säger Bahnhofs VD John Karlung, och fortsätter: “Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn.”

Tiden får utvisa vad Bahnhof har i rockärmen, och vi ska också komma ihåg att operatören anmält “konungariket Sverige” för fördragsbrott.

Du kan läsa hela föreläggandet på PTS webbplats (PDF).

Bakgrund om datalagringsdirektivet

Vi har länge nu följt turerna kring den svenska implementationen av det så kallade Datalagringsdirektivet, ett EU-direktiv som efter mycket om och men till slut ansågs bryta mot mänskliga rättigheter och därför ogiltigförklarades. Flera svenska operatörer tolkade detta som att även den svenska lagstiftningen kring direktivet per automatik skulle brytas upp och slutade därför lagra sina kunders internettrafik.

Den förra borgerliga regeringen tillsatte en utredning för att se huruvida den svenska lagstiftningen kring datalagringstvånget bryter mot EU-rätt och mänskliga rättigheter. Resultatet av utredningen blev kort och gott att “svensk lag gäller“, och PTS fick därmed den fingerpekning som behövdes för att börja kräva att operatörerna skulle återuppta sin datalagring.

Denna myndighet som ansvarar för att ha en översyn av de svenska operatörerna har i en rad omgångar givit förelägganden till de operatörer som ännu inte åter börjat med datalagringen. Com HemTelia, Tele2 och Bahnhof är exempel på svenska bolag som fått förelägganden; de tre förstnämnda lagrar nu sina kunders trafikdata igen medan Bahnhof trots föreläggandet med risk för viten fortfarande vägrar. I flera steg har Bahnhof dels anmält sig själva till PTS, men också anmält “konungariket Sverige” för fördragsbrott.

[source: http://www.pts.se/pts/templates/newspage.aspx?id=53778&epslanguage=sv “PTS”, https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2014/10/27/braket-om-datalagringen-pts-hotar-bahnhof-med-miljonbelopp “Bahnhof”]

[display-posts tag=”dld” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”6″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!