by • 26 mars, 2009 • NyheterComments (13)385

Recension av nya Mac Mini

Nya Mac Mini är, tja, liten. Som vanligt. Och det är rätt kul att olyckskorparna fick fel om att Apple skulle lägga ner denna omåttligt populära datormodell. För den är ju svår att inte tycka om, och dess användningsområden har också varit väldigt diversifierade. Den nya modellen lär inte göra många besvikna, förutom de som uppskattade de äldre modellernas prissättning. För nya Mac Mini är inte riktigt det kap som den tidigare varit, men därmed inte sagt att den inte är värd att titta närmare på för såväl de som vill gå från PC-träsket till Mac, och de som funderar på att köpa en dator för sitt mediacenter/serverrum/skrivbord.

En del av de stora nyheterna finns på baksidan. Fem USB-portar, en Firewire 800-port, in- och utgångar för ljud, en nätverksport, en DisplayPort och en Mini-DVI är vad som står att finna. Avsaknaden av en traditionell DVI-port lär vara stor för vissa och liten för andra, men det går ju som bekant att köpa sig en liten adapter och vips så har man fullstor DVI igen, som i sin tur går att konvertera till HDMI för de som vill ansluta Mac Mini:n till sin TV eller projektor. Och det går faktiskt numera att ansluta två skärmar till sin Mac Mini, vilket är en glad nyhet. Jag saknar däremot en strömanslutning till den nya härliga 24″ Apple Cinema Display-skärmen som jag testat tidigare på Macpro, vilket finns på de bärbara maskinerna av senaste modell i MacBook Pro-serien.

Inbyggt trådlöst nät a’la 802.11n är standard.

Avsaknaden av FireWire 400 lär nog vara destå större, kanske främst för de som vill redigera video hemma på kammaren. För de som vill använda Mac Mini som en liten server har detta tidigare varit det enda realistiska alternativet och även om man även här kan köpa sig en adapter från FireWire 800, eller köpa ett diskkabinett med rätt anslutning redan från början, så vill man inte gärna hålla på med den typen av lösningar i ett serverrum. Det är ju å andra sidan inte det som Mac Mini är avsedd för, men ändå.

På insidan finns det också gott om nyheter. Ett nytt grafikkort, som tyvärr fortfarande snor minne av resten av systemet, och hela maskinen ska numera vara betydligt strömsnålare utan att vara långsammare enligt Apple. Jag menar dock att man inte köper en Mac Mini för dess prestandas skull utan för formatet, så jag lämnar det därhän. Knäpptyst är den dock även vid hårdare belastning.

Så om man ska summera Mac Mini känns den fräschare och snabbare. Gott om USB 2.0-portar och den passar in bra i Apples produktfamij. Men jag upplever också att fokus har förflyttats från det Mac Minin lanserades för att vara – ett billigt alternativ för att locka över PC-användare till Mac-världen. Köper man en Mac Mini idag är det fortfarnade utan mus och tangentbord, och utöver det krävs att man antingen köper en ny skärm från Apple eller en adapter för skärmanslutningen. Har man en videokamera med FireWire 400-anslutning krävs en adapter till och plötsligt blir det inte fullt så enkelt för en kanske redan lätt skeptisk PC-ägare som ändå ska testa Mac.

Prisnivån gör också sitt för att förstärka det intrycket. För oss redan frälsta är den dock ett givet köp om den passar in i den situation den ska användas till.

Leverantör:Apple

 

Pris: Från 6895 kronor inkl. moms

 

Återförsäljare: Apple Store

Testet publicerades ursprungligen på Macpro

Reklam: Köp Mac mini hos Kullander.se

 • Buster

  En sak som är värd att notera tycker jag är grafikkortet som på den lilla modellen är på 128 mb och på den stora 256mb. Stoppar man 2gb minne i den lilla modellen får man nämligen 256 mb grafikkort för en mycket mindre peng.

 • István Zsiga

  Adapter från MiniDVI till vanlig DVI ingår ju.

 • özz

  Tänkt att använda en Mini som mediacenter, vilken ska man satsa på?
  Räcker snikmodellen?

 • Bobby

  Jag vill ha HDMI och ha hårdvara som kan spela upp filmer i 1080p. Det hade varit den ultimata mediaspelaren om man kört med Boxee eller Plex.

  Är det nån som vet om Mac Mini:n klarar av 1080p nu?

 • Adrian

  När man pratar om prissättningen är det värt att poängtera att Apple, generellt sett, inte ändrat priset jämfört med tidigare modeller, priset i USA var 599/799 dollar förut och är samma idag. Däremot har de svenska priser justerats för den svaga kronan. För kunderna i Sverige blir förstås slutresultatet det samma: dyrare Mac mini. Men det är inte Apple som bestämt att Mac mini ska upp på en ny prisnivå, och det tycker jag är viktigt att komma ihåg.

  Sen undrar jag om det finns några fakta bakom påståendet att Mac mini är en ”omåttligt populära datormodell”?

  Bland de som gillar Mac mini är den definitivt populär, men totalt sett på hela marknaden och jämfört med modeller som MacBook och iMac undrar jag ändå inte om Mac mini är en nisch-produkt i sammanhanget?

 • Enmi

  Kör Apple trailers i HD med Plex på den billiga versionen, och där flyter det finfint med 1080i iallafall, detta över det trådlösa, men jag kan testa lite 1080p ikväll så återkommer jag.. :D

 • Ken Burns Effect

  Vad skulle strömanslutningen göra för nytta?

  Ladda minin eller?

 • Ken Burns Effect

  Tillbehör som medföljer: Mini-DVI till DVI-adapter!!

 • Bobby

  Enmi: Jag hade blivit glad om du hade provat 1080p och kollat om det flöt på eller inte. Tror du kan kolla både med Wifi och med vanlig nätverkssladd.

 • Jens

  Jag spelar 1080p via Plex utan problem med den billigaste varianten.
  Har inte testat så mycket via nätverk, men eftersom maskinen klarar 1080p så handlar det nog mest om nätverket är snabbt nog för 1080p.

 • Bobby

  Jens: Låter ju faktiskt supergrymt, kanske ska skaffa en Mac Mini som mediaspelare när dollarn har gått ner och Apple sänkt priserna på Minin, tycker fortfarande den känns lite för dyr. Jag har en Popcorn Hour men ogillar deras menysystem, Plex känns ju typ 1000 gånger bättre.

 • enmi

  Har nu testat ”Quantum of Solace 1080p” via en linux server med afs utdelningar, flöt via mitt trådade 100 Mbit, dock är det lite hackigt vid trådlösa anslutningen har förvisso inte uteslutit att det kan bero på dålig mottagning.

 • Bobby

  Enmi och Jens och ni andra som har en Mac Mini. Om det funkar att köra 1080p så måste ni väl tycka att maskinen är ultimat som mediaspelare, eller finns det någon negativ kritik ni har mot Mini:n som inte framgått än?