Recensioner

Recension: Philips Elevation – en prisvärd lyx-TV

Vår sökinsats för att hitta den perfekta teven fortsätter med Philips Elevation, eller 60PFL8708S som den heter i artikelregistret. Denna är en av två tv-modeller som fått ett namn som vi faktiskt kan komma ihåg; den andra är DesignLine som vi också testat.

Det som gör Philips Elevation värdig vårt testlabb är det faktum att Philips för första gången kombinerat Ambilight i en supertunn 60-tums-design som dessutom ser riktigt snygg ut med sin tunna svarta ram.

Elevation är numera relativt billig, efter att ha lanserats för 25 000 kr i slutet av förra året får vi den idag för under 15 000 kr, alltså billigare än de flesta 50-55-tums-modellerna men med bättre bild, större bildyta och framförallt snyggare än allt annat.

Ambilight XL

Kombinationen tunnhet och Ambilight var det som fick oss intresserade av prylen från början. Ambilight är Philips benämning på att små LED-lampor lyser mot väggen bakom teven och anpassar sig efter färgerna på bilden. Företaget levererar denna i flera olika varianter där vissa bara visas på sidorna medan Elevation lyser upp alla fyra sidorna. För att kombinera detta med tevens tunnhet så har man en ny lösning där lamporna är centrerade runt mitten i stället för utmed kanterna. Det gör dessvärre att denna versionen inte är lika stark på alla sidorna. Vi upplever den också som mindre precis jämfört med andra Philips-modeller.

Det finns också ett visst motsatsförhållande mellan att dels ha lampor på baksidan av teven som förväntas lysa ut på sidorna genom att reflektera sig på väggen och att ha teven så nära väggen som möjligt. Det blir därför bäst om denna modell står på sin fot på tv-bänken en bit i från väggen.

Pluspoäng för medföljande smart-väggfäste

Men det är ju på väggen vi vill ha den och det är utifrån det vi bedömer det. Philips är världsbäst på att ta fram vägghängare för sina modeller. Bara det att det medföljer ett väggfäste är ett stort och ganska ovanligt pluspoäng. Det som får pluspoängen att ticka vidare är att Philips med så väl som på Elevation och andra modeller har väggfästen som gör att det i princip är omöjligt att hänga teven snett. Elevation rätar till och med ut sig själv av sin egen tyngd.

Genom två “skruvar” kan vi sedan justera hur långt i från väggen vi vill ha den, ju längre i från desto bättre utnyttjar den Ambilight, men samtidigt blir det inte så där sexigt slimmat som ju lite är syftet med denna modell.

Elevation är en snygg tv med en mycket smal ram, dessvärre är inte undersidan lika tunn som övriga sidor och för att få plats att skriva Philips blir den ännu lite tjockare runt mitten. Det är väldigt synd och stör det estetiska ögat, i alla fall det öga som uppskattar tunn design och är beredd att betala för det också. Det är även trist att Philips-loggan inte är upplyst.

Bildkvalitet

Bilden är det inget fel på och levereras i enlighet med prislappen. Som med de flesta ultraslimmade modeller med LED-belysning från kanterna lider panelen av varierande grad av så kallad “edge bleeding” där belysningen läcker in från sidorna. Det syns som mest innan teven börjar leverera någon bild och aldrig om det är något annat än svarta partier.

Recensionsenheten vi fick hem hade ett annat fel i sig så att Philips var tvungna att åka hem till oss och byta ut hela panelen. Ironiskt nog blev bleeding-problemen större och gick över gränsen till att bli ett riktigt problem efter detta och just nu är det ett öppet supportärende.

Det är inte ofta vi som recensenter får uppleva servicebiten från leverantörerna och utan att ha något att jämföra med så får vi säga att Philips (eller TP Vision som företaget som säljer Philips-brandade TV-apparater numera heter) bemötande har varit av högsta klass. Detta utan att servicepersonalen har vetat att vi skriver en recension. Artikeln kommer dock att uppdateras så fort ärendet är avslutat.

Integrationen med Philips Hue-lampor

Utöver Ambilight har Philips en annan rolig grej med lampor och det är möjligheten att koppla ihop teven med företagets smarta lampor. Genom att en app på mobiltelefonen fungerar som brygga kan alla Hue-lampor samarbeta med Amblight-ljuset för en väldigt trevlig show. Dessvärre är det några millisekunders fördröjning så det passar inte in i alla sammanhang, men för exempelvis konserter och liknande är det imponerande.

Varför teven inte kan ansluta direkt till lamporna utan att en app måste ligga aktiv hela tiden finns det säkert någon logisk förklaring till men vi vill se en annan lösning där mobilen inte behöver vara inblandad.

Den smarta delen av TV:n

Det enda stora minuset med teven är att den är långsam i både menyer och i Smart TV-gränssnittet. Det är helt oacceptabelt att en tv som lanserades i den högsta prisklassen inte kan pumpa ut mer prestanda till gränssnittet. Här märks det också att Philips inte är lika stora som LG och Samsung då det saknas appar för Plex, TV4 och flera andra stora Play-tjänster. Magine har dock en app men den har inte fungerat på flera månader.

Att fjärrkontrollen har ett fullstort tangentbord på undersidan och att gränssnittet kan styra med en Wii-liknande kontroll väger tyvärr inte upp.

Samtidigt ser vi knappt bristande Smart TV-funktioner som ett minus, vi använder dem varken på denna teven eller på andra. Vi har Apple TV, Chromecast och andra enheter till sådant.

Philips släppte emellertid nyligen ett Android-baserat system som verkar lovande. Tyvärr kommer det inte att finnas som uppgradering till denna modell.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!