by • 16 januari, 2014 • Nyheter, RecensionerComments (9)2917

Recension: StorEDGE ökar lagringsutrymmet på din Macbook på ett minimalt vis

SD-kortsplatsen i mångas Macar är allt för jämnan tom och därmed oanvänd. Även om du har en kamera med ett SD-kort som du med jämna mellanrum tömmer är det antagligen ytterst kort tid SD-kortet sitter i datorn – efter tömning åker kortet med all rimlighet tillbaka in i kameran.

Det för undertecknad tidigare högst okända märket PNY har tagit tillvara på denna ineffektiva användning av SD-kortplatsen och lanserat ett litet flashminne som de döpt till StorEDGE.

StorEDGE är utseendemässigt likt ett vanligt SD-kort men är kortare på längden. Därmed skjuts den in lite längre in i kortläsaren än ett vanligt SD-kort och kan således sitta kvar längre perioder – eller till och med för alltid – utan att störa. Detta är dock nästan hela sanningen.

PNY StorEDGE produktbild 2

Passar bäst med Macbook Air

Även om PNY på sin webbsida skriver att StorEDGE är ”ideal” för Macbook Air, Pro och Pro Retina är det en sanning med modifikation. På produktbilderna är det tydligt hur lite kortet sticker ut från minneskortsplatsen, och därmed antar vi att samma resultat bör uppnås oavsett vilken av de ovan nämnda modeller vi vill använda den i.

Men faktum är att StorEDGE är mest optimal tillsammans med en Macbook Air, och detta av den enkla anledningen att Macbook Air har en djupare SD-kortplats än exempelvis en Macbook Pro Retina 15″. När kortet sitter i sistnämnda maskinen sticker den ut betydligt mer än hur det ser ut i produktbilderna.

StorEDGE 128 GB i en Macbook Pro Retina 15″ Late 2013:

PNY StorEDGE MBPr PNY StorEDGE MBPr 2

 

StorEDGE 128 GB i en Macbook Air 2013:

PNY StorEDGE MBA

Snabb och stabil

Sätter man det kosmetiska åt sidan är StorEDGE inget annat än en riktigt bra produkt. Väl isatt i min Macbook Pro Retinas SD-kortplats dyker den upp som vilken extern lagring som helst och efter över en månads användning (konstant isatt) har den inte krånglat en enda gång.

Läs- och skrivhastigheterna är överraskande nära de som anges i produktinformationen. I ett stresstest med 1-5 GB stora filer som skyfflades fram och tillbaka slutade mätarna på drygt 60 MB/s i skrivning och knappt 90 MB/s i läsning. Jämfört med hastigheterna som det inbyggda SSD-lagringen i min Macbook kommer upp i är det givetvis inte mycket att komma med, men detta räcker absolut till för de flesta användningsområden.

 

Läs- och skrivtest, PNY StorEDGE 128 GB: 

PNY 128 ExFat - Stress 1-5GB

Läs- och skrivtest, inbyggd SSD i Macbook Pro Retina 15″ Late 2013:

MBPr SSD Stress 1-5GB

 

StorEDGE är formaterat med formatet ExFAT när den levereras, så om du exempelvis vill använda kortet till att köra Time Machine-backups mot behöver du först formatera om kortet till ”Mac OS Extended”, vilket bara tar några sekunder och med väldigt liten marginal försämrar läs- och skrivhastigheterna.

StorEDGE finns i två olika storlekar, 64 och 128GB, där den större varianten kostar runt en tusenlapp och den mindre ungefär halva det priset. För undertecknad som har en 512GB SSD känns denna produkt inte som något som jag skulle köpa – jag har inget behov av det extra lagringsutrymmet.

Men jag absolut se att StorEDGE kan attrahera Macbook Air-användare, i synnerhet du som har en MBA med endast 64GB. För runt en femhundring kan du på ett smidigt, snyggt och effektivt sätt dubbla mängden lagringsutrymme i datorn utan att behöva ta fram verktygslådan eller lämna in datorn till en verkstad för ingrepp. Den dagen jag byter ut min dator mot en Macbook Air är det givet att en StorEDGE beställs hem samtidigt.

Plus:

 • Stabil
 • Klart godkända läs- och skrivhastigheter
 • Smart användning av något som oftast står oanvänd
Minus:

 • Missvisande produktbilder och produktinformation
 • Ej optimal för Macbook Pro / -Retina

[line]

Fakta:

[related]Fler recensioner[/related]

 • Tobias

  ”The Nifty Minidrive” tycker jag är ett mycket bättre alternativ, de har olika varianter för de olika MacBook-modellerna och finns dessutom i blästrad aluminium som matchar MacBook:arna. En annan fördel med Nifty är att man själv väljer vilket microSD-kort man vill köra och man kan byta ut det när det går sönder, för det gör SD-kort förr eller senare.

  http://theniftyminidrive.com

 • generuss

  Hur är det mer retina pro 13″ tro?

 • jluckhurst41

  Det var väl endast 11″ Air som fanns i 64gb version om man inte går tillbaka ganska många år, men 11″ hade ju ingen SD-kortplats så då går det ändå inte att bygga ut.

 • Ken Burns Effect
 • Stefan

  ”högst okända märket PNY”

  Den undertecknade har inte tittat på så många grafikkort… ;-)

 • Nja, håller inte riktigt med. Nifty är betydligt mer slimmad, förstås, och är utseendemässigt betydligt bättre anpassad, men kostnadsmässigt drar det iväg om man vill ha liknande läs- och skrivhastigheter som StorEDGE. En SanDisk Extreme Pro (microSD) på 64GB som har 50/80MB/s i skriv/läs kostar runt 900kr. Plus kostnaden för Nifty MiniDrive på ca 350kr.

 • Haha, det är alltså PNY som står bakom Nvidias GeForce-grafikkort (även Quadro och Tesla)? Eller vad är det jag missar här: http://en.wikipedia.org/wiki/PNY_Technologies

 • Stefan

  Nä de är bara EN tillverkare av Nvidia grafikkort.

 • Jobs

  Ska vi bortse från det kosmetiska är en extern hårddisk ännu billigare.
  The Nifty Minidrive är absolut ett bättre alternativ,