by • 8 januari, 2014 • Nyheter, RecensionerComments (6)737

Recension: SurfacePad från Twelve South

Företaget Twelve South har gjort en massa fodral och tillbehör till Mac och iOS-enheter. Mest kända är de för sina BookBook som föreställer gamla bokomslag till MacBooks, iPads och iPhones. Men de har även släppt högtalare, stativ till iPhones och andra fodral än BookBook.

Ett av dessa andra fodral är SurfacePad som vi skrivit om i samband med att produkten lanserades, som är gjord för båda iPhone 5s och 5c. Det är inte så mycket av ett skyddande fodral som ett riktigt snyggt fodral – för alla som egentligen inte vill ha ett fodral. Men tyvärr verkar Twelve South inte ha brytt sig om att låta SurfacePad genomgå några längre hållbarhetstester.

SurfacePad 2

Jag är en sådan person, jag avskyr skal på iPhonen, jag vill helst ha den helt utan skal och fodral. Detta för att få mötas utav den extremt genomtänkta design telefonen har varje gång jag tar upp telefonen. Men när senaste iPhone 5S införskaffades var det tillsammmans med en röd SurfacePad.

SurfacePad levereras i en snygg förpackning och att klistra på fodralet på telefonen går enkelt. Fodralet fäster med klister som finns bakom skyddslappen som sitter på fodralet. Allt som behövs göras för att sätta på fodralet är att riva av skyddslappen och trycka dit det på baksidan av enheten.

SurfacePad 1

Fodralet är gjort i nappaläder och förmedlar en genuint genomarbetad känsla. Passformen är precis, fodralet går kant i kant med telefonen och det röda fodralet har samma färgnyans som Apples (PRODUCT)RED-serie. SurfacePad har utöver ihopfält och öppet läge ett ”titta-på-video”-läge där telefonen kan ställas upp horisontellt med hjälp av fodralet på ett mycket smidigt sätt.

Den vänstra sidan av iPhone som täcks av SurfacePad är också den sida som har volymknapparna. Här är fodralet mjukt med markeringar för volymknapparna så de går att använda även i hopfällt läge. För oss som har händerna fulla är det uppskattat att SurfacePad går att öppna med en hand. Tyvärr stannar allt det härliga och glamorösa med detta fodral just här.

SurfacePad hopfälld

SurfacePad blir snabbt allt för mjuk i den del där den viks och framsidan sitter tyvärr alldeles för ofta snett. Kanterna på fodralet ser ut att vara sydda men är i bästa fall limmade. Oavsett så släpper hörnen och ut tittar innandömet. I fodralets öppna läge så är framsidan vikt runt telefonen och täcker då kameran på baksidan. Så ska skärmen användas samtidigt som kameran blir fodralets framsida hängande på sidan och dinglar fram och tillbaka och kan alltför ofta titta in i ena hörnet på fotografierna. Ungefär som en önskad släkting.

SurfacePad säger sig skydda mot repor från exempelvis nycklar. Detta kan stämma, men då framsidan rör sig fram och tillbaka över skärmen – eftersom det blir för mjukt i den del som viks – så gäller det att inte få in hårt smuts mellan fodralets framsida och skärmen då det garanterat resulterar i repor.

SurfacePad Stående

När SurfacePad väl är fastklistrad är det inte tänkt att den ska tas av i första taget. Den hållare jag hade i bilen till telefonen fungerade inte alls i fodralets uppfällda läge och en del dockor har inte heller fungerat med det i det uppfällda läget. Så om möjligheten att kunna docka din iPhone viktig kan det vara värt att kolla upp just den kompatibiliteten en extra gång.

 Plus:

 • Otroligt tunn
 • Snygg design
Minus:

 • Svårt att fotografera med
 • Dålig hållbarhet och chanserar snabbt

[line]

Fakta:

[related]Fler recensioner:[/related]

 • Patrik Bernhardsson

  Jag har också detta ”skal”. Är mycket nöjd då även jag hatar skal. Men det som irriterar mig är just det som påpekas ovan. Att framsidan hamnar snett. Samt att kvalitén på en produkt för det priset känns lite undermålig.
  Jag har den vita SurfacePad. Jag set inte lika stora ”märken” där den viks som på bilderna.

  Min Belkin-hållare till bilen fungerar fint med ”skalet” i uppfällt läge. Använder ingen docka hemma, utan laddar via iQi som jag dolde under SurfacePad genom att ta loss det och fästa det igen. Vilket inte var jättelätt, men gick :)

 • Deras BookBook (för iPhone 5) har också dålig hållbarhet. Jag har gått igenom en och en halv (en sönder och en sliten) och köpte sedan en ny, mer traditionell och billigare, som hållit betydligt bättre.

 • Spooky

  Jag är också skalfri, men när jag såg bilderna på detta blev jag trots allt lite nyfiken. Detta kan kanske rent av vara ett skal som jag kan tänka mig att använda. Men nej, jag streamar ofta musik/radio till trådlösa högtalare. Då är det rätt smutt att kunna höja och sänka ljudet genom att trycka på volmyknapparna utan att behöva ta upp luren ur fickan. Den lilla finessen verkar försvinna med detta skal. Samt att jag fotar och filmar en hel del. Jag kan se framför mig hur fippligt det kan bli med detta skal. Verkar vara en bra idé som dessvärre inte riktigt nådde hela vägen fram. Jag fortsätter nog vara skalfri ett tag till.

 • nyborjaren

  Jag använder själv deras Bookbook och jag tycker att den kan vara mer omständlig att ha i fickan än modellen för 4/4S pga av modellen för 5/5S är ju längre.

  Det fanns inget annat lämpligare fodral just då när jag skaffade 5S. Jag vill ju ha min telefon ”naken” men tycker den är något för hal att hålla då. Sedan har man blivit bortskämd nu med Bookbook där har sina kort i fodralet, därav slipper man ha något plånbok eller korthållare som gör att man får tjockare fickor.

  Nu har jag inte haft mitt så länge och jag har inte hunnit uppleva problem med hållbarheten.

 • iller

  Tyckte det var förbannat snyggt och köpte ett tidigt. Men limmet som håller sidorna ihop har släppt och jag verkar inte ensam enligt nätet.

 • Thor

  Volymknappar fungerar hyfsat bra att trycka på även i fickan. Men filmningen och fotografering är desto sämre