by • 28 maj, 2010 • NyheterComments (11)239

Redaktionen om WWDC – Esse

WWDC 2010

Även om många ser WWDC som det iPhone-event det är så kommer Steve Jobs med största sannolikhet även slå sig på bröstet och visa upp försäljningsframgångarna för Macarna. Självklart kommer Microsoft få sig en rejäl känga i och med det faktum att Apple numera är USAs största teknikföretag mätt i börsvärde.

Produktpresentationen kommer vara tredelad.

 • Först blir det en genomgång av iTunes X som numera har starka kopplingar till molnet. Antagligen blir det ingen Spotify-liknande tjänst utan snarare möjlighet att ladda upp sitt eget material antingen manuellt eller automatiskt. Detta kommer sedan vara helt integrerat med iPhone och iPad.
 • Därefter blir det iPhone OS 4 med nyheter sedan förra gången vi såg det. Eventuellt får vi se hur det kommer att fungera på iPad.
 • Slutligen får vi se iPhone av fjärde generationen i all sin glans. En gissning är att den kommer att heta iPhone HD men då det epitetet börjar bli något uttjatat kan telefonen kort och gott få heta iPhone. Vi får också reda på att den släpps i hela världen cirka 2 veckor efteråt.

Eventuell bonus blir mer information om iPad, datum för de nordiska länderna med flera.

Uppdatering: Jag hoppas och tror att man kommer att byta namn på iPhone OS. Möjligtvis Touch OS.

 • Per Östling

  Låter som ganska nyktra gissningar. Även om iTunes X kan vara lite mer av en önskedröm än verklighet. Känns som man väntat på ett bra, uppdaterat iTunes rätt länge nu. Varför skulle det vara klart just i år?

 • Peter Esse

  Per Östling: För att konkurrensen börjar kännas från molnalternativen samt att man ju faktiskt köpt Lala.com för ett bra tag sedan :)

 • +1 på att den nya iPhone kommer heta just ”iPhone”. Det har gått tillräckligt lång tid sen den första iPhone att ingen kallar den för det (den har ju t.o.m. blivit kallad 2g), HD är ett gay namn och 4G stöttare den inte. Möjligtvis kan den heta iPhone X men det låter faktiskt inte så bra. Heja ”iPhone”

 • Sia

  ”Antagligen blir det ingen Spotify-liknande tjänst utan snarare möjlighet att ladda upp sitt eget material antingen manuellt eller automatiskt. Detta kommer sedan vara helt integrerat med iPhone och iPad.”

  Är inte det både ineffektivt och onödigt? Varför skulle Apple lagra dubletter (läs: miljonetter), en egen kopia för iTunes Store och en kopia för varje användare som har den i sitt bibliotek. Rimligare är väl att iTunes har koll på vilka låtar man köpt och att endast de låtarna går att streama direkt från Apples servrar?

 • Thor

  Då skulle man låsa in sig på att folk enbart kan lyssna på musiken om de köpt den elektroniskt via iTunes vilket skulle vara att skjuta sig själv i foten då de enbart har ca 20 % av någonting av musikmarknaden.

 • Pontus

  Rimligtvis har isf Apple bara en version av varje låt på sin server som alla får dela på (även av de låtar som man själv ”laddat upp”).

 • CJE

  ”molnet”… gillar inte det ordet :(

 • CJE

  Ett möjligt namn på nästa iPhone förutom iPhone HD är iPhone 3GV där V står för video som i video call. Video Phone får mig lite att tänka på denna musikvideo:

  http://www.youtube.com/watch?v=W1w7fe6qd1M

 • Peter Esse

  @Sia: Det var å andra sidan just så som Lala.com fungerade.

  ”Lala was an online music store created by Silicon Valley entrepreneur Bill Nguyen. The service allowed members to legally create online shareable ”playlists” (formerly known as ”radio stations”) of their own uploaded music which can play full length songs for other registered Lala members, purchase MP3s, stream music on a one-time basis or as inexpensively purchased ”web songs,” buy new CDs from the Lala store, leave blurbs on other members’ pages, and participate in the community forums.”

 • Ted

  ”Vi får också reda på att den släpps i hela världen cirka 2 veckor efteråt.”

  Jag är så orolig att så inte blir fallet, tänk om det blir som med iPaden.

  :-/

 • Peter Esse

  @Ted: Det är ingen risk. iPad är en ny produkt. Sedan kan det vara så att iPhone G4 inte kommer över hela världen exakta samma dag men nära nog.