by • 24 juni, 2015 • NyheterComments (10)1090

Ingen övergång till DAB-radio i Sverige

Det blir ingen DAB-radio i Sverige och därmed får vi behålla FM-nätet. Detta meddelas av kulturminister Alice Bah Kuhnke via en debattartikel på SVD.se

Om FM-nätet skulle släckts ner tillförmån för DAB+ så skulle cirka 10 miljoner radioapparater bli odugliga varav många sitter i våra bilar, där de är svårare att ersätta. Till och med vissa äldre DAB-mottagare skulle behöva avyttras.

Efter en lång utredning där en rad remissinstanser har fått säga sitt har man kommit fram till att det är tveksamt om konsumenterna överhuvudtaget skulle vara intresserade att införskaffa nya mottagare. Det skulle i sin tur allvarligt hämma totalförsvarets förmåga att nå ut vid krissituationer och katastrofer.

Vidare är det inte säkert att ett nytt nät skulle få tillräckligt bra täckning – särskilt i ytterskärgårdarna och större sjöar. Det skulle i sin tur påverka sjöfarten mycket negativt.

Övergången skrotas alltså för denna gången men man kommer att fortsätta bevaka hur utvecklingen ter sig i andra länder, närmast Norge som väntas stänga av FM-sändarna under 2017. Särskilt intresserad är man hur de löser de säkerhetspolitiska spörsmålen.

Uppdaterat 10.42: Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, menar att beslutet är olyckligt ”Det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden.”

Källa: SVD.se

 • StefanBP

  Hmm, även om det varit trevligt med fler radiokanaler, så känns det som lite försent med DAB nu, för stor kostnad till för liten vinst, i och med dagens stream tjänster o podcast. Mediaföretagen får försöka tjäna pengar på podcast o stream istället. Reklam på sådana medier borde vara lika mycket värt som på t ex FM mediat.

 • John Eriksson

  Hurray!
  Vissa saker ska få vara som de alltid vart. I det här fallet typ 100 år eller nåt.
  Det finns plats för hur mycket småkanaler som helst, bara att streama via internet. De stora och viktiga går att lyssna på en 50 år gammal maskin som alla förstår hur den funkar, och kostar 20 spänn med en ny.
  En person som normalt inte lyssnar på radio (typ många) skulle inte gå å köpa en maskin för närmare tusenlappen för att ha utifall att myndigheter skulle behöva komma ut med information. Och skulle de mot förmodan ändå gjort det så skulle de inte förstå hur den funkar.

 • Skönt att se förnuftet segra.

 • Finns inget behov av varken FM eller DAB nu. Allt går via internet och pengar borde snarare läggas på att 5G påbörjas och byggs så det är rikstäckande.

 • ”Det blir ingen DAB-radio i Sverige”. Lite olyckligt formulerat. Jag använder det redan regelbundet i sommarstugan. Delvis för svenska kanaler. Men i övrigt måste vi på Skånes västkust i vilket fall köpa DAB-apparater för att få in de danska kanalerna.

 • Hej! Fast det fungerar bara i de trestorstäderna (och Luleå) så i Sverige som helhet är det njet!

 • Som du förhoppningsvis läste i artikeln är en stor USP att ha kvar FM-nätet möjligheten att sända ut nödmeddelanden, det har du inte alls på samma sätt via internetbaserad radio.

  Vidare är det ju inte staten som bygger ut eventuellt 5G-nät utan operatörerna så det är helt andra pengar från andra källor.

 • Martin Carlsson

  Det kan väl inte riktigt stämma? Jag bor i Tierp och har DAB i bilen mellan Tierp och Gävle.

 • Tillbaka med Televerket säger jag!