by • 30 juni, 2015 • NyheterComments (2)1035

Roamingavgifter inom EU borta helt i juni 2017

Senaste åren har varit ett flertal olika turer kring roamingavgifternas vara eller icke-vara inom den europeiska unionen. Förra året såg det ut som att EU-parlamentet var nära att lyckas få igenom ett brett avskaffande, men det föll i sista stund.

Nu är frågan väckt igen, men med bredare stöd än någonsin. Ett beslut väntas komma redan i höst.

Det lettiska ordförandeskapet och representanter från EU-parlamentet har under det senaste dygnet förhandlat fram ett förslag som innebär att alla roamingavgifter blir förbjudna från och med 15 juni 2017. Av allt att döma verkar förslaget kunna godkännas i en omröstning i parlamentet utan några svårigheter.

Betydligt billigare redan nästa år

Men redan från 30 april 2016 och framåt ska processen enligt förslaget påbörjas genom att man begränsar roamingavifterna till maximalt €0.05 per minut för samtal, €0.02 per SMS och €0.05 per MB datatrafik. Förslaget innehåller dock även begränsningar som enligt förslaget benämns som ”Fair Use Policy”. Denna policy antar vi betyder att man inte får ringa, sms:a eller surfa hur mycket som helst, men de exakta detaljerna är inte klara.

Den huvudsakliga målgruppen är konsumenter som tillfälligt besöker andra länder och som åker tillbaka till hemlandet igen, och inte de som befinner sig utomlands under längre perioder.

Röstas om i höst

Det som är kvar nu för att detta ska bli europeisk lag är att förslaget ska presenteras för accepteras av alla medlemsstater i EU-parlamentet, vilket man dock inte tror ska bli några problem. Beslutet kommer att tas under nästa mandatperiod för ordförandeskapet, där Luxemburg får äran att hålla i klubban.

  • jjerns

    Det var verkligen på tiden!

  • Dan

    Det där är egentligen orimligt bra för oss konsumenter. Å andra sidan så har det varit orimligt dåligt för oss konsumenter tidigare, så det tar väl ut vartannat… :)