by • 14 juni, 2013 • NyheterComments (5)565

Roamingavgifter inom EU borta om ett år

Det var för några veckor sedan EU-kommissionären Neelie Kroes lovade att de ofta väldigt kostsamma roamingavgifterna för mobiltelefoni och mobildata skulle regleras bort. Hennes tal inför parlamentet som fick rätt stor uppmärksamhet finns att läsa i sin helhet, och nu verkar det som att hennes löfte kommer att infrias i och med ett beslut som togs tidigare i veckan: roamingavgifter för samtal- och datatrafik ska regleras bort inom unionen från och med nästa år.

Det är nu bestämt att arbetet med en sådan reglering ska skyndas på för att kunna klubbas igenom i Bryssel i maj nästa år, för att träda i kraft redan första juli samma år. Det kommer enbart gälla för EU-medborgare med europeisk operatör, vilket innebär att personer som är bosatta utanför unionen fortfarande kommer att få betala roamingavgifter när de reser inom EU. För bosatta i de 27 EU-länderna innebär det rent praktiskt att kostnaden för att ringa, sms:a och använda datatrafik kommer vara densamma i alla EU-länder som på hemmaplan.

Enligt EU-kommissionen kommer detta initialt att innebära cirka 2% mindre i intäkter för operatörerna, men kommisionen menar på att det på lång sikt även kommer löna sig för operatörerna, i takt med att kunder kommer börja använda sina mobila enheter i större utsträckning när de reser.

Förutom förbättrade villkor för konsumenter är detta ett led i arbetet med att stärka EU:s telekommarknad, och på sikt nå en marknad som ägs och domineras av betydligt färre än de över 100 operatörer som just nu är verksamma. Förhoppningen är att det i sin tur ska leda till en ökad teknisk uppgradering av telekomnäten, framförallt för datatrafik som förväntas öka i allt högre takt.

Anonym källa till The Telegraph:

“There are around 100 operators in Europe and only four in the US,” the source said. “That’s not sustainable if we’re going to have a single market and investment. Europe has less 4G mobile broadband than Africa at the moment.

Consolidation is not the aim. The aim is a single market, but if it means we get fewer, stronger operators, that’s good.”

VIA: 9TO5MAC
KÄLLA: THE TELEGRAPH
 • 5t3f4n

  Tror absolut de kommer tjäna på detta i längden.
  I alla fall om många gör som jag, dvs. sätter telefonen i flygplansläge och ansluter till Wi-Fi,
  och kör iMessage, FaceTime, WhatsApp, Skype etc.
  Någonting måste väl vara bättre än ingenting.

 • Ken Burns Effect

  ”dyra roamingavgifterna”

  Höga om jag får be, eller kostsamma. Alt dyr roaming.

  Som jämförelse, många skriver dyrt pris, det är inte priset som är dyrt.

 • Danne

  Oroa er inte! Kreativa Copyswede ska nog hitta på nåt sätt att dra in lite stålars här istället, de har ju visat sig kunna dra in pengar på nästan vad som helst. Lyssna på Spotify utomlands? Extra avgift!

 • Siavash Vatanijalal

  Helt rätt, Kenny. Det är så bra att vi har dig!

 • Ken Burns Effect

  @Siavash: Det är så bra att jag har er;-P