by • 12 mars, 2009 • NyheterComments (9)260

Så är nya iMac 24″

En.. iMac?

Senast uppdaterad 12/3 2009

Namnet iMac antyder att datorn är lite långsammare eller på annat sätt lite enklare för att prisnivån ska vara tilltalande för alla. Och går man på det antagandet är detta definitivt ingen iMac.

Storleken känns igen från förra gången jag testade denna bjässe, men då var det den första generationens dito. Nu har den andra kommit, och visst är det skillnad jämfört med den första modellen. Skärmen är fortfarande som en stor spegel och den nya LED-belysningen helt vansinnigt ljusstark och jag kom på mig själv med att faktiskt dra ner ljusnivån en aning efter att först ha dragit upp den till max.

När den här gigantiska modellen kom så testade jag den i köket i min dåvarande lägenhet. Jag hade inte plats att ha den någon annanstans. Nu när den nya modellen kom så skickade Apple över en för test så, tja, hamnade den på matbordet igen. Jag kommer senare till varför.

Prestandan och diskytan är som sig bör större och bättre och datorns två tillkortakommanden, förutom skärmen, är dels det medföljande tangentbordet. Jag har den bredare modellen av det här tangentbordet på jobbet och börjar väl så sakteliga vänja mig vid det, så det är inte där problemet ligger. Istället har jag ett problem med att Apple skickar med det smalare (billigare) tangentbordet till en dator som är nästan dubbelt så bred som själva tangentbordet. Det ser, i brist på bättre uttryck, “fel” ut och det skänker den nya, och rätt dyra, iMac:en en billig känsla.

Ett köksbord

Vad är det andra problemet då? Här kommer köksbordet åter in i diskussionen En 24? är en jättestor dator, det är ingen tvekan om det. Man kan åtminstone delvis tillskriva känslan av gigantiskheten (ett påhittat ord, hoppas ni ursäktar) stativet undertill och “kroppen” under skärmen, där Apples logga sitter. Det gör att själva bildytan kommer ganska högt upp i luften och ska en 24? iMac komma till sin rätt krävs det helt enkelt ett djupt bord för annars hamnar man alldeles för nära datorn och då sitter man och letar efter muspekaren genom att höja och sänka huvudet eller att titta åt höger eller vänster. Det är visserligen en mäktig känsla men efter en stund blir det lite löjligt och har man inte en helt lämplig plats att placera datorn på finns risken att man till slut sitter med tangentbordet i knät och skriver, med stolen en bit från bordet.

En annan tanke som dök upp häromdagen när jag funderade på iMac:en och samtidigt skottade snö var om prestandan i den här datorn, med upp till 8GB internminne och 1TB diskyta, i kombination med en lysande (i fler avseenden än ett om ordvitsen ursäktar) skärm inte diskvalificerar datorn från att heta iMac? Kanske skulle den heta Mac iPro eller något liknande istället.

Så, för att summera: nya iMac är dyr. Nya iMac är nästan löjligt ljusstark. Nya iMac är knäpptyst, hysteriskt snabb, potentiellt feldöpt och har man plats för den, och råd, finns det ingen annan stationär dator i Apples sortiment värd att köpa.

Man får helt enkelt löjligt mycket dator för 20000 kronor.

Leverantör: Apple
Pris: Från 12995kr (20?-modellen). Testat exemplar 19995kr inkl. moms.

Skrivet av Joacim Melin på Macpro.

Reklam: Köp nya iMac hos Kullander.se

 • Mikamar

  I mina ögon symboliserar namnet ”iMac” en allt-i-ett-dator. Huruvida den riktar sig till konsumenter eller proffs är av underordnad betydelse…

 • Zop

  Jag har den ”gamla” modellen av iMac 24″ och är helnöjd. Den bästa datorn jag någonsin ägt. Däremot har jag ett väldigt rangligt köksbord, som troligtvis skulle braka ihop av vikten av en iMac, så den har förärats ett rejält datorbord i stället. ;)

 • Hjalmar

  Men det är väl ingen LED-skärm?

 • Zop

  Nej, iMac har inte LED-skärm.

 • Nej, iMac har inte LED-belysning. Men man skulle kunna tro det faktiskt.

  Jag har uppdaterat testet på Macpro och hoppas att Peter gör det samma här!

  Tack för påpekandet!

 • Juventino

  Framför allt så är det grafikkorten som alltid behövts förbättras med Macar, och nu när den bästa 24″ iMac med 3,06 GHz processor, 4 GB RAM (upp till 8), 1 TB hårddisk, men framför allt tillval av Radeon 4850 så är detta en best!

  Nästa steg är helt säkert Quad, troligtvis blir det Core i5 och inte i7 som hamnar i iMac.

  P.S. Joacim Melin, du får ta och rätta till artikeln, det är ingen LED upplyst skärm i IMac, utan gamla CCFL.

 • Johan Hortling

  Jag vågade mig inte på att köpa 24″aren förra året när dom kom så jag fick nöja mig me en på 20″ men ja håller me om allt annars, knäpptyst, ljusstark mm mm.. ångrar dock nu att ja inte köpte 24″aren men men :)

 • Renée

  Även jag har en iMac 24″ inköpt för lite drygt ett år sedan och jag är grymt nöjd! Lite för nöjd kanske – maken är svartsjuk ;-)

 • Joppe

  Har väntat i 6 mån på att byta upp mig till 24″ 3,06 från en late 2006 20″ 2,16, beställde 10 min att Apple Store öppnade igen. Jag är sjukt nöjd då det är en kraftig förbättring i förhållande till jag hade innan. Kan hålla med om att det har blivit dyrt men jag hade det i på känn men jag ville inte en dator med gamla specar, jag vet att det inte är dom helt stora förändringarna men en då, så att Apple har höjt priset fick jag ta.
  Allt är bara bra :-)