Övrigt

Så gjorde Apple kameran i iPhone 5S ännu bättre

Fler megapixlar ger en större bild, inte en bättre. Så tänkte Apple när de designade den nya kameran i iPhone 5S. Till skillnad från andra tillverkare där störst bild verkar vara prioritet ett så har Apple här gått på djupet och skapat en kamera med 33% bättre ljuskänslighet och ökat bländaren 1/3 bländarsteg till ƒ/2,2. Mindre f-tal betyder större ljusinsläpp och är en stor fördel i dåligt ljus.

iphone_5s_camera_sensor

Själva sensorn är större till ytan utan att innehålla fler pixlar vilket betyder att de också blivit större. Apple skriver att sensorn är 15% större och att pixlarna nu mäter 1,5 mikron. En större cmos-pixel betyder att den kan registrera mer ljus så ända ner på pixelnivån kommer bilderna förbättras.

En professionell systemkamera har exempelvis en mycket större cmos av denna anledning. Det har alltså inget att göra med att de ofta har fler megapixlar som gör dem bättre utan att varje pixel på cmos-chipet i sig är större. Så istället för att låta massor av små pixlar slåss om ljuset på en liten yta har Apple låtit samma antal som tidigare få mer plats i iPhone 5S.

iphone_5s_camera_pics

Den nya processorn i iPhone 5S har gjort det möjligt att förbättra bildstabiliseringen vid stillbildsfotografering. Ännu ingen optiskt men väl en digital sådan som gör att långa slutartider som förorsakar skakningar och oskärpa kan kompenseras genom att fyra bilder jämförs och kombineras till en färdig bild med bättre skärpa.

Allt detta sker utan att användaren behöver ta dessa fyra bilder utan sker i bakgrunden helt automatiskt. En annan funktion som nu blivit möjlig eftersom iPhone 5S är snabbare och har en ny Image Signal Processor (ISP) är Burst Mode. Kameran tar här 10 bilder per sekund och du kan ta hundratals för att sedan välja ut vilka som ska sparas eller helt enkelt spara hela sekvensen. Den bild som verkar vara den bästa visas dessutom automatiskt.

Kameran har nu fått två LED-blixtar, en kall och en varm. Bildprocessorn läser av ljusets temperatur och kombinerar dessa blixtar för att få den bästa vitbalansen vilket gör att tex hudfärger blir bättre. Upp till 1000 olika kombinationer av blixtljus kan produceras. Här är något som Apple kan ha en stor fördel av gentemot vanliga kompaktkameror som oftast har rent ut sagt, riktigt usla blixtar. Men som alltid så är blixten något man ska vara återhållsam med att använda.

En annan viktig komponent i att kunna ta bra bilder är att fokuseringen är snabb och här har Apple lyckats kapa tiden för fokuseringen med häften jämfört med iPhone 5.

iphone_5s_camera_video

Även bildstabiliseringen för video har förbättrats och förmodligen har vi den nya M7-processorn att tacka för det som på ett mer noggrant sätt än tidigare analyserar telefonen rörelser och digitalt kompenserar för detta. Dessutom kan du zooma upp till x3 medans du filmar.

Kameran får nu också ett slowmotion-läge för videofilmning. Genom att sänka upplösningen till 720p blir det möjligt att filma i hela 120 bilder per sekund mot som tidigare i vanliga 30 bilder per sekund. Inspelade slowmotion-klipp kan sedan användas för att skapa partier i filmen som utspelar sig just slowmotion medans andra delar spelas upp som vanligt.

Ska vi gissa på att det kommer publiceras en hel sådana klipp på nätet på skateboard-åkare nu och under vintern från alpina tricks när skidsäsongen dragit igång. Vår badsäsong är ju tyvärr i det närmaste över.

Panoramafotograferingen sker nu med 30 bilder per sekund vilket är 50% snabbare än iPhone 5 samt ljusterar för högdagrar och skuggor medans du panorerar. Resultatet ska minimera överexponerade ljusa området och lätta upp skuggor. Kolla in filmen nedan där Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering, förklarar den nya kameran i iPhone 5S.

http://www.youtube.com/watch?v=kK0_OVn_uxA

Mer från tisdagens Apple-event:

[display-posts tag=”apple-event-10-sep-2013″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”30″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!