by • 9 februari, 2009 • NyheterComments (17)4276

Så installerar du Huawei 3G-modem på Mac

Köper du mobilt bredband idag är chansen stor att du inte har några problem att installera på Macen men får du tag i det lite äldre Huawei-modemet E220 som varit mycket populärt fram tills nu kan det vara lite krångligt att installera. Inte heller har mobil-återförsäljarna alltid någon kunskap om Mac. Men det har lyckligtvis vi.

Denna guide är för Mac OS X 10.5 Leopard. Instruktioner för Mac OS X 10.4 Tiger kommer senare.

1. Rensa upp bland dina nätverksinställningar.

Äpple-menyn -> Systeminställningar, välj Nätverk (3e raden)
Att ha flera olika platser / profiler / konfigurationer är nästan ett måste om man flyttar datorn mellan olika nätverk som kräver manuella inställningar. Den första av dessa profiler heter ”Automatisk”. Ett vanligt misstag är att ändra profilen ”Automatiskt”, vilket gör att den inte är automatisk länge. Den här profilen borde vara skyddad för ändring, men det är den inte. Första uppgiften är att se till att den är rätt inställd.

Tänk nu på att ifall du ändrar från manuellt till DHCP så kan din nuvarande anslutning sluta fungera. Om du vill behålla den, välj ”Redigera konfiguration” ur plats-menyn och duplicera ”Automatiskt” och döp den till något som har med den fysiska plats du är på, tex jobbet, hemma, johan, sveavägen innan du ändrar profilen ”Automatiskt”.

Nedan är bilden bilden för anslutning via sladd (lokalt nätverk = Ethernet). Se till att dina inställningar ser ut som rutan nedan, framför allt ”DHCP” där. 
Nedan är bilden för anslutning via Airport (trådlöst lokalt nätverk = WLAN). Se till att det ser korrekt ut här också, framför allt ”med DHCP”. Den här rutan får du fram genom att först välja Airport och sedan trycka på Avancerat. 

Sen är vi klara här, tryck OK, stäng rutan med nätverksinställningar, spara ändringar om datorn frågar.

2. Installera programvaran
Då har vi rensat bland nätverksinstälningarna så de är mer logiska och vi hittar. Nu ska vi installera programvara!

 1. Se till att slänga allt som har med Huawei att göra i programmappen som skräpar sen tidigare försök, speciellt ett program som heter ”HuaweiApp”.
 2. Se till att huawei-dosan inte är ansluten till datorn.
 3. Ladda ner rätt programvara (Detta är version 2.7)
 4. Välj rätt mapp (PPC/Intel. Läs högst upp på sidan om du är osäker vilken du ska välja), installera de två paketen i rätt ordning som finns i den här mappen.
 5. Sätt i huawei-dosan (med den korta sladden), vänta 10 sekunder.
 6. Öppna Systeminställningar -> Nätverk. Den kanske redan lagt till ”HUAWEI Mobile” på sidan. Om den inte har gjort det, tryck på plusset under listan, välj HUAWEI Mobile och tryck OK.
 7. Välj den plats / konfiguration där du vill använda modemet på, rekommenderat är ”Automatiskt”. Tryck på ”HUAWEI Mobile” i listan till vänster.
 8. Fyll i *99# som telefonnummer.
 9. Tryck på Avancerat. I menyn Modem, välj leverantören ”Annat” och se till att modellen blir ”HUAWEI Mobile Connect – 3G Modem”, välj ”ignorera kopplingston vid uppringning” och slå av ljudet. Tryck OK.
 10. Tryck på avancerat igen, gå in på fliken ”PPP” längst till höger, Se till att följande rutor inte är ikryssade:
  • Anslut automatiskt när det behövs
  • Skicka PPP-ekopaket
  • Komprimera TCP-huvud

  De flesta gånger verkar inte detta sista steg göra någon skillnad, men det har vart gånger dessa inställningar har vart anledning till ständiga nedkopplingar vid dålig mottagning.

 11. Tryck OK, stäng inställningsfönstret.

3. Konfigurera dosan

 1. I programmappen har du nu HuaweiApp. Öppna det.
 2. Om du har PIN-kod aktiverad kommer programmet fråga efter SIM-kortets PIN-kod. Det står på papprerna du fått från din internetleverantör.
 3. I fältet APN beror på vilken leverantör du har. Fyll i rätt adress ur listan nedan:
  Telia: online.telia.se
  Tele2: mobileinternet.tele2.se
  Tre: data.tre.se
  Telenor: internet.telenor.se
  Om det är en utlänsk operatör kan du hitta i princip världens samtliga APN-servrar på Ross Barkmans hemsida. (Tänk på att samtliga svenska huawei-dosor är låsta till sin egen operatör förutom Tele2-dosan. De ska dock gå att låsa upp för en avgift om du kontaktar din operatör.)
 4. Tryck Apply. Det ska komma upp en ruta som säger ”Success to Configure APN!”
 5. Tryck anslut. Strax ska det komma upp en ruta som säger ”Success to connect!”. Öppna webbläsaren och prova om det fungerar. Gör en sökning på Google exempelvis.

4. Gör det enklare att koppla upp i framtiden.
Great, det fungerar. Som det är nu måste du varje gång du vill koppla upp dig till internet via mobilnätet öppna programmet HuaweiApp, fylla i PIN-koden och trycka anslut. Detta går att göra betydligt enklare, MEN det finns dock en säkerhetsaspekt: För att göra det behöver vi avaktivera PIN-koden, och det gör att en eventuell tjuv av din dosa kan använda den för att koppla upp sig. Det kan bli dyrt om han åker utomlands med den innan du hinner spärra abonnemanget.

Lovar du att vara snabb på att spärra abonnemanget, gör så här:

 1. Öppna HuaweiApp. I menyraden, välj Settings -> PIN-lock -> Deactivate PIN. Programmet frågar efter nuvarande pin-kod för att godkänna detta.
 2. Avsluta HuaweiApp, välj Äpplet -> Systeminställningar -> Nätverk
 3. Klicka på HUAWEI Mobile på vänstersidan.
 4. Se till att rutan ”Visa modemstatus i menyraden” är ikryssad.
 5. Stäng fönstret.

Nu har du en liten telefon i menyraden uppe till höger, bredvid klockan. Tryck på den och välj ”Anslut HUAWEI Mobile” för att koppla upp, och samma sätt för att koppla ner. KLART! En tickande klocka visar hur länge du vart uppkopplad.

Uppdatering – Prova gärna in programmet CheetahWatch för bättre kontroll över din hastighet när du är ute och surfar.

Skribenten John Erikssons webbsida hittar du på nissestark.se

 • Daniel Larsson

  Varför måste man använda den korta sladden när man kopplar in modemet? Kan det vara därför jag har problem med min Macbook Pro? Datorn hänger sig efter några minuter och måste bootas om genom att hållar nere på/av-knappen i några sekunder.

  Det funkar dock utmärkt med min gamla iBook G4.

 • Min erfarenhet är att den långa fungerar, även utan att uppta två USB-portar. Att datorn hänger sig efter några minuter har nog med till exempel minnet att göra eller liknande? John kanske har mer erfarenhet dock.

 • Daniel Larsson

  Menar du minnet i datorn eller minneskretsen i modemet? Datorn fungerar utan några som helst problem när jag inte använder mig av 3G-modemet.

 • Den där långa sladden brukar man kunna använda om man bara stoppar i den ena av de två tåtarna, och det måste vara rätt tåt. Den tåten men bar en sladd på är bara extra ström och behöver bara användas på datorer som inte ger tillräckligt mycket ström i en USB-uttag.
  Vill man ha en längre sladd som inte är så krånglig kan man ta en vanlig USB-tåt, säljs häråvar..

 • Daniel Larsson, datorn tänkte jag på, kan ju vara någon mjukvara också, det är väl nästan mer troligt om du bara har problem när du kopplar in ditt modem. Prova skapa ett nytt användarkonto till en börja med och se om samma sak händer där.

 • Daniel Larsson

  Nu funkar det! Jag har provat massor av olika sätt att installera, men på Macbook Pro:n så har det aldrig funkat bra. Nu har jag surfat problemfritt i snart en halvtimme. Grymt!

 • Erik Nordh

  Bra guide! I avvaktan på en för MacOSX 10.4 går det att använda guiden från nätoperatören ”TRE” med lämpliga inställningar för resp nätleverantör.

 • Erik Persson

  Tack för att du finns, Peter. Klockren walkthrough. (fast under punkt 10 kan det kanske vara värt att skriva att man måste växla väl mellan Session och Konfiguration i en dropdown)

 • Det är många med mig som haft eller har problem med 3G modemen från Huawei.

  Vet inte om man får posta länkar men jag har skrivit om mina ”resor” med Huaweimodemen här http://www.macblog.se/huawei-problem-e270-e220-tre-mac-osx-tiger.

  Ett nästan lite för enkelt tips är att prova med en annan typ av USB-sladd till modemet om man har problem med att det tex hänger sig.

 • Emelie

  Hej,

  ovan namnda guide ar kanon, om jag bara kunnat hitta HUAWEI under natverk eller kunna lagga till det genom plusset. Nar jag satter i modemet sager datorn bara ifran att det inte kanner till skivan och vill mata ut det.

  Kan nagon hjalpa mig?

  Tack pa forhand

 • Bernardo

  Jag har samma problem med felmeddelande som vill mata ut eller ignorera.. me n modem och internet funkar.. hur kan jag ta bort det varning meddelande?

 • Lennart

  Hej,

  Har problem med att datorn hänger sig och måste reboota med powerknappen, har 3modem kopplat på en macpro.
  Har det med modemet att göra??

  Har också upplevt att den börjar bli seg och den är bara 6mån gammal.

  Någon som har tips?

 • Henke

  Tack för instruktionen John!
  Jag har Snow Leopard och det funkar bra med det också.

 • Hiwa Gholamzadi

  Grymt!
  Trodde aldrig att jag skulle få den att funka.
  Tack!

 • Linus Andersson

  Hej, jag har ett Huawei 3G-modem från Tele2 som heter e169.

  Kan jag installera det på samma sätt? Går inte att installera enligt leverantörens instruktioner!

  Jag som va så nöjd med att byta till Mac:D

 • tigerman

  En variation på temat Huawei E1820:

  När stickan är ansluten, försvinner mina två externa hårddiskar; matas bara ut helt enkelt.

 • Emil Lindkvist

  under punkt 2 kan jag inte välja modemet coh den säger att Huawei inte har någon IP adress, vad beror det på?