by • 9 januari, 2009 • NyheterComments (3)229

Så frigör du dina kopieringskyddade låtar i iTunes Store

Som bekant skall iTunes Store vara fritt från kopieringsskyddande låtar i slutet av det här kvartalet. Men det betyder inte att de låtar som du redan har köpt kommer att bli fria automatiskt. Dels måste du själv välja om du vill uppgradera och dels måste du betala för det.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan välja enskilda låtar utan du måste antingen uppdatera hela ditt bibliotek av köpta låtar eller inte alls. Det är också viktigt att tänka på att när du uppgraderar så bryr sig inte iTunes om huruvida du har kvar de köpta låtarna i biblioteket, den kommer att uppdatera alla som du någonsin har köpt där oavsett.

 

iTunes Plus Upgrade Del 1

Börja med att se om du har länken till ”Upgrade My library”. Om du har den klicka där, om du inte har den finns det inte möjlighet att uppgradera några av dina låtar ännu.

 

iTunes Plus-uppgradering Del 2

Notera kostnaden (2 kronor per låt samt 30% av albumpriset) och tryck sedan på ”Buy”.

 

iTunes Plus-upgrade Del 4

Bekräfta att du vill köpa, om du inte vill göra detta varje gång är det bara att klicka i rutan innan.

 

iTunes Plus-uppgradering

Välj huruvida du vill ha kvar dina gamla kopieringsskyddade filer, de flyttas så fall till skrivbordet sedan får du lägga dem var du vill. Från iTunes försvinner de oavsätt. Det finns väl ingen direkt anledning att spara på dem dock.

 

iTunes Plus-upgrades Steg 5

När du uppdaterat så ser det ut så här.

 

iTunes Plus-uppgradering Steg 6

Under nerladdningar ser du sedan hur iTunes Store skickar in de nya fräscha låtarna fria från DRM-skydd.

Du kan läsa mer om vad DRM är för något hos wikipedia.com. Tack till Linus Christiansson för skärmdumparna!

 • Lollo

  Tack för tipset. Vågade inte riktigt gå vidare när jag läst på annan site att det kan bli dyrt. Men det blev det inte :)

 • Fredrik Svedberg

  Kommentera gärna hur man sedan flyttar låtarna vidare till nästa dator om man har flera itunes bibliotek. Har försökt leta mig fram till en lösning men som det ser ut nu fungerar bara den fina uppdateringstjänsten på datorn som tar emot filerna från itunes store (trots att Apple alltid gett mig laglig rätt att använda filerna på upp till 5 datorer). Därefter får jag manuellt uppdatera låtarna på övriga datorer och tappar då betyg, historik, spellistor mm.
  Tacksam för hjälp/Input.

  mvh
  Svedberg

 • Fredrik >> Det där känns som ett problem som nog inte kommer att lösas från Apples håll tyvärr. Det kan ju komma att komma något fint litet tredjepartsprogram som kollar igenom ens bibliotek och döper om alla länkar i biblioteket till de nya filerna som ju inte har samma filändelse (annars hade det bara varit att ersätta de gamla direkt i mappen)

  vänligen
  /P