by • 18 september, 2014 • NyheterComments (15)4687

Saknar du din Kamerarulle i iOS 8?

Läs också: Kamerarulle kommer tillbaka i iOS 8.1

I takt med att fler och fler människor uppgraderar till iOS 8 är det många som undrar vad som hänt i Bilder-appen. I iOS 7 finns ”Kamerarullen” som innehåller alla bilder tagna direkt med enheten, och ”Min bildström” som visar alla bilder som tagits oavsett enhet.

I iOS 8 är båda dessa album ersatta med ”Senast tillagda” som i praktiken fungerar som en ihopslagning av Kamerarullen och Min bildström – dock enbart för den sista månaden.

I Senast tillagda hittar du alla dina bilder och videoklipp sedan en månad tillbaka, oavsett om de tagits med den enheten du håller i handen eller någon annan som är ansluten mot samma iCloud-konto.

Dina bilder är inte ”borta”

Många på sociala medier rapporterar om hur majoriteten av deras bilder ”försvunnit” efter uppdatering till iOS 8. Det har att göra med just denna förändringen. Under ”Senast tillagda” finns som sagt endast bilder sedan en månad tillbaka.

För att hitta dina övriga bilder, alltså de som är äldre än en månad, behöver du hoppa över till den första av de tre flikarna längst ned – ”Bilder”. Här samsas alla dina bilder som finns på din enhet, både de som tagits med enhetens kamera men också de som ligger och lurar i iCloud (Bildström). Organisatoriskt klumpar appen ihop dem till samlingar, beroende på var och när bilderna är tagna.

Förvirrande för många

Om det verkar förvirrade kan du nog glädjas åt att du åtminstone inte är ensam. Att inte längre ha Kamerarullen att förlita sig på för att få en överblick över alla sina bilder och klipp är en stor förlust för många, inklusive undertecknad.

Men från Apples sida är nog tänkt att det ska uppfattas som enklare. Istället för att ha två olika album som i princip innehåller exakt samma bilder (en normalanvändare använder framförallt kameran på sin iPhone) har man tänkt att Bilder-fliken istället ska ses som den vy som ger en överblick över alla bilder, och Senast tillagda som en plats där du snabbt kan se dina senaste bilder.

Läs om nyheterna i iOS 8 i våra tidigare artiklar:

[related]Mer om iOS 8[/related]

 • svannte

  Förstå tänket, men tycker ändå att det är något som ska avgöras av användaren. Fast det är klart, Apple har i princip alltid talat om ”för mig” hur jag ska göra för att det ska vara ”rätt”. Valfrihet är ju, som bekant, inte synonymt med Apple. De du, Esse!

 • svannte

  För att förtydliga: jag saknar kamerarullen.

 • Är det någon som på ett lättfattligt sätt kan förklara hur bildströmmen fungerar?
  Min mor har många gånger märkt att bara vissa bilder hamnar i bildströmmen medan vissa av någon märklig anledning inte hamnar där. Det kan också hända att vissa bilder dyker upp långt senare och vissa bilder försvinner. Även nytagna bilder som egentligen inte borde försvinna.

  Jag blir inte riktigt klok på hur den fungerar.

  Kanske blir det lättare nu när den slås ihop med den andra men ändå krångligt tycker jag.

 • Blaastar

  Jag har bara bilder eller filmer tagna en månad tillbaka i senast tillagda.

 • Bildströmmen skickar automatiskt upp alla dina foton (ej videoklipp) till molnet, men endast över WiFi. Dvs. om du är i skogen en hel dag och fotograferar kommer dessa bilder inte att finnas i Bildström förrän din telefon åter fått WiFi-uppkoppling (och haft det en stund).

  Bildströmmen sparar också endast de 1000 senaste bilderna. När du tar den 1001:e bilden raderas bild nummer 1, osv.

 • Yes, och det är helt korrekt. Fel version av artikeln publicerades där bland annat den informationen fattades. Nu är det dock uppdaterat!

 • WhiteMofoSwede

  Värt att nämna i sammanhanget är också ”senast raderat”. Den kan säoert innehålla en och annan bild som inte bör visas…

 • Adam Alexandersson

  Bildfliken längst till vänster är ju i princip kamerarullen fast uppdelad i ”moments”. Sedan ska det även tilläggas att apple gör detta med ”iCloud Photo Library” i tankarna då bildströmmen kommer att fasas ut för dem som väljer den nya lösningen. Själv saknar jag inte kamerarullen alls då bilderna sorterades efter tilläggsdatum istället för bildens datum och tid som det ska vara. Kamerarullen var bara en hög med bilder utan någon som helst struktur.

 • Säga vad man vill om det här, men är det inte smått fantastiskt att Apple efter 7 år nu till slut givit till vika och låter oss se NÄR en bild är tagen? :)

 • Blaastar

  Ok, tackar. Skönt att jag inte var ensam om det :)

 • Hampus

  När jag råkade radera ett foto från mina bilder så hamnade de i min bildström men de jag råkade radera från mina bilder och som fanns i min bildström är nu borta hur kan jag få tillbaka de?

 • Caaa

  Men hur har Apple bestämt vilka samlingar som ska klumpas ihop. I min bildström är några bilder från september längst ner. Sen följer I kronologisk ordning bilder längre uppåt, ända till 2011. Sen börjar det om med bilder från september i år. Varför är visa bilder från september längst ner och varför är vissa i mitten av bildströmmen? Det kan vara bilder tagna på exakt samma ställe, men de klumpas ändå olika. Hur ska man då kunna hitta en bild utan att behöva titta igenom hela sin bildström…?
  Jag har för övrigt skrivit till Apple och klagat på detta. Tycker det rent ut sagt är värdelöst!

 • Aku Ankka

  Försöker fatta men det går inte så bra:) var hamnar bild 1001osv? Borde ju kunna lagra mer ju mer utrymme man köpt i molnet, varför ska man annars köpa mer utrymme? Finns ju ingen molnmapp där alla bilder finns, eller?

 • Aku Ankka

  Tack så mycket!