by • 19 november, 2013 • NyheterComments (19)382

Uppdaterat: Säljer Samsung Galaxy Gear överraskande bra?

Tvärt emot vad marknaden hade trott verkar Galaxy Gear sälja överraskande bra. Trots både den dåliga batteritiden och det begränsade antal telefoner som är kompatibla med enheten rapporterar Samsung att de tills idag sålt upp emot 800 000 enheter sedan introduktionen för två månader sedan.

Framgången är till och med större än vad Samsung själva trott och de kommer fortsätta sin massiva marknadsföringskampanj under julhandeln och exempel på åtgärder har varit att skicka med den smarta klockan ”gratis” tillsammans med Note 3 om den köptes på abonnemang vilket brittiska Phones4U gjort.

Introduktionen kantades dock av negativa recensioner och Best Buy i USA rapporterade att 30 procent av kunderna lämnade tillbaka enheten. Igår kom även en artikel från Business Korea som hävdade att Samsung inte sålt mer än 50 000 enheter men detta stämmer då inte enligt Samsungs siffror idag.

Vi får försöka lita på att Samsung nu gett oss de korrekta siffrorna över sålda enheter och inte försöker gömma sig bakom skeppade enheter som ligger kvar på butikshyllor. En Galaxy Gear kostar ungefär 2500 kronor i Sverige.

Uppdatering:
Mycket riktigt så visar det sig att det handlar om skeppade klockor från Samsung och inte om sålda enheter som Reuters rapporterade. Samsung Galaxy Gear säljer alltså förmodligen inte alls så bra. Rubrik justerad. Via The Verge och Yonhap.

Uppdatering 2: 
Array.se har nu fått det direkt bekräftat från Samsungs svenska kontor – det är de facto antalet skeppade enheter till butik som avses, även om Samsung själva verkar likställa det som antal sålda enheter:

”Vi fick just en bekräftelse från vårt huvudkontor att Samsung globalt sålt 800.000 Galaxy Gear på två månader, samt att denna uppgift avser enheter som levererats till butik.”

Hur många av dessa som faktiskt sålts till kunder påstår Samsung inte ha några uppgifter på.

Källa: Reuters


 • 5t3f4n

  För några timmar sedan kunde man läsa “Samsungs Galaxy Gear en totalflopp” på MacWorld, men artikeln verkar borttagen nu.
  Men det går fortfarande att läsa på IDG, AppleInsider med fler. Så vilket är det – flopp eller överraskande bra?

  http://www.idg.se/2.1085/1.534530/
  http://appleinsider.com/articles/13/11/18/samsung-galaxy-gear-smart-watch-flops-with-just-50000-units-sold—report

 • Överraskande bra för att vara en flopp? :)

 • …och som vanligt handlar det säkert om skeppade enheter, inte sålda.

 • Andreas Nilsson

  IDG har väl för vana att rapportera rykten som fakta

 • 5t3f4n

  Fast i detta fallet är det nog Array som är ute och cyklar.
  Enda artikeln jag läst (av ett dussintal) som kallar försäljningen av Galaxy Gear positiv.
  Och om man ska lita på Jezper Söderlund här ovan så har vi svaret på varför.

 • Andreas Nilsson

  Enligt Reuters är det sålda men som jag också skriver i artikeln att det kan mycket väl vara så att det handlar om skeppade och inte sålda. Vilket om man ska vara krass säkert är fallet när det handlar om Samsung.

 • Anton Lagerlöf

  haha japp, garanterat. alltid roligt hur man väljer att se och spegla siffror

 • Anton Lagerlöf

  samsung har väll alltid sagt skeppade som sålda på allas deras enheter. mobiler och plattor? känns inte så konstigt att dom skulle göra samma sak här.

 • Yep, men de väljer ändå att benämna det som ”sålda enheter” (se uppdatering 2 i artikeln).

 • Dan

  Jag gissar på att Samsung levererar och fakturerar dom till butik, och därmed är dom sålda rent lagligt ur Samsungs synvinkel. Fast dom har förmodligen något avtal om att köpa tillbaka dom om dom inte blir sålda eller liknande.

  Jag tycker att det är konstigare att andra kan rapportera hur många som har sålts till kund. Måste vara svårt att få in information från återförsäljare som MediaMarkt hur många dom har sålt av dom enheter som dom köpt.

 • Nja, det är väl bara att kräva en inventering/avstämning varje kvartal/månad/vecka?

 • Dan

  Det funkar ju om man har ett fåtal modeller, har man många modeller hos många återförsäljare så blir det snabbt rätt krångligt. Extra svårt om man vill rapportera hur många som sålts första dagen/tre dagarna/veckan osv.

 • Jag är tämligen säker på att det faktiskt finns sådana rapporter, detta då det är livsviktigt för företagen att kunna planera eventuella återtag och snabbt ställa om vid behov.

 • Andreas Nilsson

  Samsung vet förmodligen exakt hur många Galaxy Gear som aktiverats av kunder, de väljer bara inte att tala om då siffran förmodligen är betydligt lägre än de sålda de pratar om här.

 • Det är nog inte alls krångligt. Alla något sisådär moderna återförsäljare av elektronik har elektroniska system för lagerstatus. Ett klick i datorn så finns all information tillgänglig.

 • Dan

  Fast antalet aktiverade har en fördröjning mot antal sålda till kund. Måste man aktivera mot Samsung för att kunna använda den?

 • Dan

  Så långt är det enkelt, det jobbiga är om det ska rapporteras regelbundet. Att ha en anställd som stansar 100 lagersaldon varje dag i Samsungs system är förmodligen inte aktuellt.

 • ”Hej Mediamarkt/Elgiganten/Whatever-företag,

  Javisst, ni får gärna sälja våra produkter i en shop-in-shop. I avtalet finns det beskrivet hur ofta lagersaldot skall inventeras och hur och när det ska rapporteras tillbaka till oss.

  Med vänliga hälsningar,
  Apple”

 • Dan

  Ja, Apple gör nog så. Frågan är hur många andra som kan göra så och komma undan med det…