Övrigt

Samsung lanserar smart klocka med “ungefär” en dags batteritid

Så har då Samsung lanserat sin smarta klocka och namnet blev Samsung Gear. Klockan har en Super AMOLED-skärm på 1,65 tum med en upplösning på 320×320 pixlar och en Exynos processor på 800MHz. Den kommer i flera olika färger för att passa så väl den sportiga typen som den mer stilmedvetne.

Galaxy Gear är dock inte tänkt att fungera som en enskild enhet utan ska kopplas samman med en Galaxy Note 3 eller Galaxy Note 10.1 via Bluetooth 4.0. Stöd för Galaxy S4, Galaxy S III och Galaxy Note II kommer i oktober då dessa enheter uppdaterats till Android 4.3.

galaxy_gear_front

Väl ihopparad med en av de stödda enheterna som också har telefonfunktion blir Gear som en förlängd arm för samtal. Med en inbyggd mikrofon och högtalare ska det vara möjligt att genomföra samtal utan att behöva plocka upp telefonen.

Samsung säger att armbandet är mycket ergonomiskt men Vlad Savov på The Verge som testat klockan säger den på många sätt är sämre än Pebble och en hel del klumpigare. Men klockan ska ändå kännas lättare än vad den ser ut att väga.

Gear har en kamera på 1,9 megapixel som kan filma i 720p. För att du inte ska kunna gå runt och smygfotografera kan det artificiella slutarljudet inte stängas av. Men smygfilma verkar dock gå för sig. Det interna minnet för att lagra dessa bilder och annat är på 4GB.

Men ingen klocka är smart om det inte finns appar, och det verkar redan nu finnas en hel del. Förutom inbyggda appar som stegräknare och möjlighet att hitta din Samsung-mobil finns appar från exempelvis Pocket, Path, Evernote, RunKeeper och Runtastic Pro. Det sammanlagda antalet ska uppgå till ungefär 70 stycken.

Allt verkar dock inte frid och fröjd då samme Vlad Savoj på The Verge skriver att gränssnittet är segt och inte helt lätt att förstå sig på:

First and foremost is the speed and intuitiveness of the user interface — or rather, the lack thereof. There’s a tangible lag to anything you do with the Gear, while the swipe gestures are hard to figure out and do different things depending on where you are in the menus.

Tyvärr verkar batteritiden som Samsung säger ska räcka i ungefär en dag vara högt räknat då klockorna redan under demonstrationen fick problem.

Samsung promises “about a day” of endurance from the Gear, but by the end of our briefing with the company, the cameras on most of its demo units were refusing to turn on due to the watches running low on power.

http://www.youtube.com/watch?v=JroaGKKZnfg&list=TLI9Erg7Xc4lE

Priset för Galaxy Gear kommer bli $299 vilket man kan jämföras med en iPad mini som bara kostar $30 mer, eller en Galaxy Tab 8.0 som kostar lika mycket. Lägger man då också till den Android-enhet som krävs för att Gear ska bli användbar blir den sammanlagda kostnaden en hel del. De som inte redan äger en Android-telefon lär tänka efter en gång extra innan de köper en Galaxy Gear.

Om man som andra medier ser  det hela som en kamp mellan Apple, Google och Samsung om att vara först med en smart klocka så har Samsung härmed helt klart vunnit. Samsung kom först. Huruvida att vara först kan likställas med toppbetyg och att vara bäst får dock framtiden – eventuellt – avgöra.

Samsung Gear kommer att släppas internationellt i slutet på denna månad. I USA släpps produkten aningen senare, i början av oktober.

[source: http://www.theverge.com/2013/9/4/4692824/samsung-galaxy-gear-features-specs-release-date-price “The Verge”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!