Övrigt

Samsung vinstvarnar – fortsätter tappa marknadsandelar

Samsung gick igår ut med en vinstvarning, vilket ser ut att innebära att deras vinst för årets tredje kvartal blir nästan 60 procent lägre än föregående år. Detta ska enligt analytiker bero på en ökad konkurrens från kinesiska tillverkare samt att Apple lanserade två nya modeller med stora skärmar (iPhone 6 och 6+).

Samsung ser idag ökad konkurrens från många håll. Deras billigare enheter kommer nu mötas av Googles nya enheter inom programmet Android One. Samtidigt så har Apple släppt iPhone 6+ för att möta efterfrågan på enheter med större skärmar. Slutligen har de kinesiska tillverkarna lärt sig hur man bygger premium-modeller och säljer de idag till ibland så mycket som hälften av priset av Samsungs motsvarande modeller. Allt detta gör att det blivit svårare för Samsung att uppnå samma försäljningssiffror som de tidigare haft.

Ett annat problem för Samsung är att en av Kinas största mobiloperatör, China Mobile, ska sluta att subventionera smartphones. Idag kostar det dem ca 2 miljarder dollar om året, vilket motsvarar en dubblering av kostnaden för konsumenter. Detta kommer direkt gynnas de inhemska producenterna som Xiaomi som idag kan bygga enheter med hög kvalité och avancerade funktioner till ett betydligt lägre pris än vad Samsung erbjuder. Skulle denna utveckling spridas till andra mobiloperatörer så kan vi räkna med att Samsungs problem bara kommer att öka.

Vad detta innebär på lång sikt är svårt att förutse. Samsung har gott om pengar idag och är inte i någon omedelbar kris. Däremot kan vi dock räkna med att detta kommer gynna oss konsumenter när vi får se fler tillverkare konkurrera om vår uppmärksamhet. Eftersom Samsung står för större delen av försäljningen av Android-enheter så hoppas i varje fall jag på större variation och fler intressanta produkter framöver.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!