by • 17 december, 2013 • NyheterComments (3)347

Säpo fortsätter att pressa operatörerna – efterfrågar ”helautomatisk lösning”

Sveriges Radio Ekot skriver idag om hur Säpo gör allt i sin makt för att tvinga operatörer att ge direkt åtkomst till telefon- och mejluppgifter. Detta har kommit fram sedan Bahnhofs vd Jon Karlung i hemlighet spelat in ett möte de hade med Säpo. Just nu måste varje begäran om trafikuppgifter granskas manuellt, något Säpo vill ändra på.

I den dolda inspelningen kan vi bland annat höra hur Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare på Säpo, säger att kunderna aldrig kommer att få veta något eftersom alla avtal är konfidentiella.

Om operatören i fråga är tveksam till ett samarbete uttrycks argumentet att den så kallade helautomatiska lösningen kan kan förhindra terroristattacker, och en eventuell ovilja till samarbete kan spela terroristerna i händerna.

– Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får in information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid. Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholm city med 800 döda. Jag tror inte att man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.

Det var för några veckor sedan som Ekot avslöjade hur Säpo och Polisen var på väg att få tillgång till alla trafikuppgifter som finns i kommunala stadsnät. Efter avslöjandet hoppade dock stadsnäten av, samtidigt som flera operatörer meddelade att man inte kommer att gå med i den helautomatiska lösningen som Säpo efterfrågar. Men det verkar alltså nu som att Säpo inte på något sätt har trappat ned på sina ambitioner att försöka övertala operatörerna.

Foto: Flickr (CC)

[related]Mer om Säpo och operatörerna[/related]