Övrigt

Schemat för Google IO 2014

Googles årliga utvecklarkonferens, Google IO, går av stapeln den 25:e och 26:e juni i år. Det vi vanligtvis brukar få se på den keynote som öppnar konferensen är alla de största nyheterna från Googles produkter, mest med fokus på Android.

I år verkar det bli lite annorlunda, om man får tolka det man kan utläsa från schemat som nyligen publicerades.

Inte ett ord om Google+?

Till att börja med är årets keynote kortare, två timmar istället för tre, samt att det bara är en istället för en varje dag som tidigare. Dessutom är antalet sessioner som fokuserar på Android betydligt färre och de har fått lämna plats åt fler presentationer om webben och Chrome.

Slutligen kan vi inte hitta en enda session som rör Google+. Allt detta kan självklart ändras innan konferensen startar, men det kommer troligen bara handla om mindre justeringar i så fall.

Att Google vill flytta fokus från Android som plattform och få utvecklare att använda deras ovanpåliggande ramverk Google Play Services (som innefattar tekniker som Google Maps, Drive och Game Services) kommer inte direkt som någon nyhet för de flesta utvecklare. Eftersom Google inte tjänar några pengar på Android i sig vill de hellre se att utvecklare knyter sina appar mot Googles tjänster, för att på så vis lättare kunna tjäna pengar på dem i form av annonser eller köp på Google Play Store.

 

Fokus på Chrome och öppna webbtekniker

Vad som dock är mer intressant är det ökade fokuset på Chrome och webbtekniker framför Android. Visserligen har webben alltid varit Googles främsta inkomstkälla, men nu handlar det inte längre om enbart öppna webbtekniker utan mer om tjänster som Google vill att utvecklare ska använda sig av. Kan detta vara Googles nästa steg i att göra respektive operativsystem och plattform irrelevant och få utvecklare att fokusera på mer plattformsoberoende tekniker?

Avsaknaden av Google+ i schemat för konferensen skvallrar också om vad det tidigare har spekulerats i; Vic Gondutra, som var den chef på Google som drev igenom utvecklingen av Google+, har nu lämnat Google och det i sin tur skapade ett stort frågetecken om vad som skulle hända med Google+ framöver.

Redan samma dag som Vic annonserade att han skulle sluta talades det om att Googles övriga tjänster inte längre skulle behöva knyta in Google+ lika hårt som tidigare. När Google nu fokuserar mindre på Google+ kan vi också anta att användningen av det från tredje-parts utvecklare kommer minska drastiskt. Frågan är vad som kommer hända med Google+ i längden – kommer det gå samma öde tillmötes som Google Reader?

Om nu Android får mindre fokus och vi inte längre kommer se lika mycket krets kring Google+ är det inte längre lika uppenbart vad de största nyheterna kommer vara på årets upplaga av Google IO. En gissning är att Google kommer pusha för nya cross-plattformlösningar och mer avancerade molntjänster.

Undertecknad kommer i varje fall sitta bänkad framför min dator och kolla på live-streamen av årets keynote.

Se hela schemat på konferensens webbsida.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!