by • 7 augusti, 2015 • NyheterComments (5)935

Se Teslas koncept för helautomatisk laddning med robotarm

Tesla jobbar på att förenkla laddningen för sina elbilsägare och ett fullt fungerande koncept på hur det skulle kunna se ut kan du se i klippet nedan. En helautomatisk robotarm letar sig fram till laddkontakten på en Model S och pluggar in sig själv.

I nuvarande tappning verkar robotarmen helt klart fungera men hastigheten är något Tesla antagligen kommer att behöva jobba vidare med.

Konceptet går hand i hand med Elon Musks planer för AutoPilot som stegvis kommer att rullas ut runt årsskiftet, där Tesla-bilar kommer att kunna bli helt självgående under vissa trafik- och vägförhållanden. Luckan för laddkontakten har sedan en tid tillbaka varit helautomatiserad, dvs. att den både kan öppnas och stängas mekaniskt.

Om vi börjar fantisera ihop dessa pusselbitar tonas en sekvens fram där Tesla-föraren släpps av vid hemmet, varvid bilen själv kör in i garaget. Så fort bilen stannat vid laddplatsen öppnas luckan till laddkontakten och den automatiska armen kopplar in sig och börjar ladda bilen på eget bevåg. Eller som Tesla själva skriver:

 Imagine having your car check your calendar in the morning,  calculate travel time to your first appointment based on real time traffic data, automatically open the garage door with Homelink, carefully back out of a tight garage, and pull up to your door ready for your commute. 

En helt klart trevlig framtidsbild.

 • GreatGuyAndy

  Otroligt coolt! När Elon stod på scen för att presentera model D och skämtade om att han ville ha en robotarm som laddade bilen så trodde jag aldrig att det skulle gå så här snabbt! Var är robotarmen som skulle tanka våra bilar som var på gång för 10-15 år sedan?!
  Är förresten just hastigheten något som Tesla *behöver* jobba vidare med? Om inte videon är uppsnabbad så tog det 23 sekunder för armen att plugga in. Helt klart en bra tid, varför ska det gå snabbare?

 • Jag tänker att om detta också är något som ska implementeras i Teslas SuperCharger-stationer så är 23 sekunder ganska lång tid – betydligt längre än att att gå ut och plugga i en kabel själv.

  Men, sekunder hit och sekunder dit – vi ska nog klara av att leva med det oavsett :)

 • Undra vad Ribbing skulle säga om detta? http://blogg.dn.se/etikettfragan/2015/07/24/11038/

 • Haha, hon är ju för bra.

  ”Snyltandet är inte stöld eftersom du noterar när laddandet inleds.”

  och

  ”En möjlighet för dig vore att ha egen maskin av något slag inkopplad i det enda tillgängliga elurtaget och säga att nej, den kan inte flyttas.”

  och

  ”Å andra sidan kanske gästerna inte kan köra hem utan nyladdad bil, och då blir du inte av med dem. Möjligen är elbesparingen inte värd detta.”

 • Dan

  Betydligt längre är det väl inte? Tänk på att den kan börja redan innan man ens knäppt upp säkerhetsbältet…

  Däremot gäller det att den gör rätt till 100%. Tänk vad surt att stanna på en SuperCharger-station, käka, och sen upptäcka att bilen behöver laddas i 40 minuter…