by • 19 maj, 2015 • NyheterComments (4)2016

Se världens kollektivtrafik röra sig i realtid

Det schweizisk-tyska företaget GeOps har utvecklat en plattform där man samlat all tillgänglig positionsdata från världens kollektivtrafik och placerat ut tåg, bussar och andra kollektivfordon på en karta. Plattformen är döpt till TRAVIC (”Transport Visualization Client”) och visar kollektivtrafikens fordon förflytta sig i realtid.

Över 200 olika kollektivtrafiksystem finns representerade på kartan, och så långt det är möjligt hämtas GPS-data som visar faktisk position för varje fordon, men en stor del av förflyttningarna som visas på kartan är simuleringar baserade på tidtabeller. Oavsett är det ändå en imponerande karta att scrolla runt i.

Screen Shot 2015-05-18 at 23.41.47

I Sverige kan vi se hur tågen rör sig och i Stockholm och ett par andra större städer visas också tunnelbanetåg, pendeltåg och stads- och regionalbussar. Huruvida den svenska kollektivtrafikens förflyttningar simulerade via tidtabeller eller baserade på riktigt GPS-data är oklart.

Till kartan

Källa: GeOps

  • John Eriksson

    Det lär väl bara kolla om det rör sig eller står stilla. Rör det sig är det tabeller. ;)

  • Kan bekräfta att det är i realtid för Stockholm. Buss 53 åkte förbi utanför mitt fönster samtidigt som pricken på kartan passerade mitt hus.

  • Nja, när jag tittat på kartan ser jag inga stopp vid T-banestationer så där gissar jag på simulering.

  • Har resonerat lite och listat ut att de antagligen använder sig av realtids-API:et och interpolerar mellan hållplatserna. De använder alltså inte GPS-data. Och T-banan är väl inte såpass ”online” än, även informationen på skyltarna är väl mer eller mindre gissningar där. Har för mig att jag läste nån artikel om det.