by • 22 oktober, 2009 • NyheterComments (10)339

Skillnaden mellan Mac mini och Mac mini Server

Mac mini

Ett företag som är specialiserade på att hosta Mac mini som server har införskaffat en vanlig och en server-modell av de nya Mac minisarna och sedan öppnat dem enkom för att se skillnaden. På servervarianten saknas det som bekant en dvd-enhet och den har i stället blivit ersatt av en andra hårddisk. Som synes sparar man en hel del plats genom att släppa den och det får en att fundera lite på hur det skulle kunna se ut på en modell där man droppade dvd-enheten helt.

Jag önskar att de tar servermodellen, tog bort en disk, installerar en normal version av Snow Leopard och sänker processorhastigheten = hej vardagsrummet.

 • Thor

  Okunnig på hur os x server fungerar men vad hindrar från att installera os x på den?
  Dela ut en annan macs DVD över nätverket kanske eller koppla in med FireWire och starta miniservern som extern hdd och installera det så?

 • Daniel.H

  Jo det ska gå att installera os x på en annan dator över nätverket. Aldrig gjort det men sä svårt bör de nog inte vara.

 • Patrik

  Det hade varit asnice Peter.
  Thor: jag tror att han vill ha den en disk lägre också.

 • Thor

  Aha, nu läste jag igen, förstod nu, det hade varit snyggt. Men kan ju säga att en ”vanlig” mini fungerar snygg i vardagsrummet o än så länge är allt hdd utrymme man kan få välkommet.

 • Niklas

  Känner mig fortfarande lite gröm på vad mac mini server egentligen är och hur den fungerar mjukvarumässigt.

  Kan man installera programvaran på en vanlig mac mini? Eller är den specialskriven för denna hårdvara?

 • Bobby

  Nåt som jag väntar på är HDMI i Mac Mini, vad är problemet Apple, det skulle ju bli den ultimata HTPC:n i mini ögon.

 • Kan man köra tex plex altså används osx server som htmac

 • SpeedingGuy

  Sen bluray kom har jag alltid undrat om man kan klämma in en BD spelare i en mac mini… sen hade det verkligen blivit en bra htmac..

  Såg på apple store att man kan köpa till macbook airens dvd enhet till mac mini servern. Undra om det betyder att dom spelarna snart går att använda till fler system än bara MBA. Genom en usb hub hade inte heller varit så dumt, vilket inte går just nu iallafall. Kanska annan hårdvara eller firmware i nya macbook air spelare?

 • Rajje

  @Niklas: Det är helt enkelt en Mac mini där de har tagit bort den optiska enheten, vilken sällan är nödvändig på servrar. Istället är den ersatt med en extra hårddisk, vilket ofta är nödvändigt på servrar. Sedan kommer den likt de andra Apple-servrarna med serverversionen av Mac OS X också, vilken annars kostar 5.195 kr om man köper den löst och installerar på någon annan Mac. Mac OS X Server har funnits längre än vanliga Mac OS X och är samma system, fast med massor av serverprogram och -verktyg installerade. Vanliga OS X har t.ex. bara en liten kryssruta för att enkelt stänga av och starta Fildelning, medan OS X server har ett antal omfattande program som kan kontrollera alla aspekter som behövs på en riktig filserver.

  @ Bobby: Det finns ingen riktig anledning att ha HDMI egentligen. Med en adapter från mini DisplayPort till VGA, alternativt mini DisplayPort->DVI följt av en DVI->HDMI-kabel, får man samma bild på TV:n som en inbyggd HDMI-utgång skulle ha givit. Med en kabel med 3,5 mm->Toslink får man sedan 5.1-ljud till sin surroundanläggning eller så kan man köra 3,5 mm->RCA eller liknande om man ska koppla med vanligt stereoljud. Inget hindrar således att man kör denna optimala HTPC redan nu, förutom att det är en aning bökigare att koppla in första gången.

  @ Kalle: Det ska inte vara några problem. Mac OS X Server har inte generellt någon skillnad jfrt med vanliga Mac OS X som gör att program skulle vara inkompatibla. Dock är frågan hur prisvärt det är att betala 2000 kr extra för att få en extra inbyggd 500 GB-hårddisk till sitt mediacenter, när man kan köpa sig ett antal externa 1 TB-diskar för det priset.

  @ SpeedingGuy: Apples USB-SuperDrive kräver mer ström än vad en USB-port enligt standarderna kan leverera. MacBook Air och Mac mini server har USB-portar med en extra kapacitet för just detta ändamål. Alla externa optiska enheter jag har sett har krävt antingen två USB-portar, en nätansluten strömadapter eller så denna speciallösning, så det känns osannolikt att Apple kan lösa det. Men man vet aldrig …

 • SpeedingGuy

  @Rajje
  Nja, det ryktades kraftigt när MBAs Superdrive kom att det skulle kräva mer ström men det var väl mest ett rykte som engadget verkade vara först med;
  http://www.tuaw.com/2008/01/16/reader-question-can-you-use-the-mba-superdrive-with-other-macs/

  Dessutom verkar det funka om man byter IDE till USB adapter som sitter i Superdriven utan att behöva nån speciell USB port;
  http://tnkgrl.wordpress.com/2008/06/24/macbook-air-superdrive-for-all/

  Med lite tur kanske dom ändrar firmwaren i adaptern så den snart går att använda till mer än bara MBAn, men det är nog för mycket att hoppas på…