by • 6 mars, 2009 • NyheterComments (4)248

Snabbrecension av dokumentären Welcome to Macintosh

Det har inte gjorts jättemånga dokumentärer om Apple och Macinthosh. Åtminstone inte i samma grad som de skrivits böcker om företaget och dess mytomspunna värld. Welcome to Macintosh av Robert Baca och Joshua Rizzo handlar om Apples historia och framförallt vad företaget betyder för datorvärlden förr och nu.

Dokumentären släpptes på DVD i slutet av förra året till mycken glädje då det har varit en efterlängtad dokumentär. Steve Wozniak sa till och med, efter en förhandsvisning av dokumentären, att Welcome to Macintosh är ”on the mark” mer än någon någonsin lyckats tidigare.

För alla som vill veta mer om hur Apple blev till rekommenderas dokumentären varmt. De flesta, även de som sedan länge varit självutnämnda Applevetare, kommer få en hel del nya fakta att lägga på minnet.

Dokumentären bygger på en mängd intervjuer med flera av dem som var eller är nyckelpersoner hos Apple. Det varvas med intervjuer med fans och olika typer av användare på ett roligt sätt. Man får så att säga både insikten från de som varit med och skapat succén och de som så smått blivit religiösa Macanvändare.

Framförallt är intervjuerna med Jim Reekes oerhört intressanta. Bland annat var det Reekes som skapade det välkända uppstartsljudet på allas våra Macar. Han har också mycket att säga om hur utvecklingen gick till och har helt enkelt en skön inställning till Apple och alla skogstokiga fans.

Det är såklart behagligt att sitta och titta på en massa fans och andra helylle Applefolk. Men det vore också på sin plats med en del kritik om dokumentären skall bli annat än en lång hyllning. Det finns saker att kritisera såsom valet av DRM skydd i iTunes, när Apple stämmer en blogg och tvingar dem att stänga ner (Think Secret) och Steve Jobs beryktade humör och behandling av anställda.

Bortsett från en obehaglig avsaknad av kritik är Welcome to Macintosh en mycket trevlig dokumentär. Den ger oss mycket bakgrundhistoria och sätter Apple i ett sammanhang som inte riktigt var så självklart som vi kanske har trott.

Man kan beställa Welcome to Macintosh från Filmbaby.com för 19 dollar och 84 cent. Det är ~ 180 svenska kronor.

Snart kommer också dokumentären MacHEADS ut på DVD. Till skillnad från Welcome to Macintosh handlar den mer om alla fans av Apples produkter. Många av de personer vi ser i Welcome to Macintosh dyker upp även i den.

 • Zop

  Tidigare gick det även att ladda ner dokumentären (helt gratis) från deras webbsida, men jag hittar den inte där nu så jag antar att det var ett tidsbegränsat erbjudande. Visserligen gick man ändå miste om bonusmaterialet som endast finns på dvd:n då.

 • Beställde filmen och såg den för några veckor sen! Rolig film men kanske inget för dom som inte är intresserade av Apple redan. Klart sevärd! Jim Reekes är bäst!

 • Michael

  Såg dokumentären nyligen och jag gillade den. Det mest intressanta tyckte jag var och se hur de har lyckats rent marknadsföringsmässigt att få appleanvändare att identifiera sig med apple och allt som varumärket står för.

  Men det jag tänkte skriva var att jag ville tipsa om webbplatsen
  http://www.dokukoll.se

  Du kan lägga upp dina recensioner där så får du en länk till din blogg i samband med varje recensionen.

  Copy, paste

 • Patrik

  Jim Reekes: ”…getting fired a few times. I mean, that´s how things got done.”

  haha, så underbar ;D