Övrigt

Snabbtitt: Nya iMac 21″ – några kompromisser för mycket

iMac

Form

Sällan har vi haft så mycket funderingar om utseendet på en Apple-produkt trots att internet svämmat över av bilder på den. Ser vi på nya iMac framifrån på Apples egna bilder ser den exakt ut som gamla modellen. Tittar vi på den i en Apple-utvald sidvinkel ser den ut att vara omöjligt tunn och tittar vi på tredjepartfoton ur en annan vinkel så ser den inte särskilt tunn ut alls.

iMac Box

All denna fokus på tjockleken kommer från att det är där den stora nyheten är – bortsett från Fusion Drive är det inga större revolutioner innanför skalet. Nya iMac är blixtsnabb i vanligt OS X-användande, precis som den gamla.

I verkligheten så, där vi har djupseende, så märks den nya formen även framifrån – och från sidan är den faktiskt så tunn att Apples glädjevinklade bilder gör den mer rättvis än många andra.

Nya iMac är läcker, så läcker att den kräver ett snyggt och välstädat skrivbord för att vi inte skall vanhedra den.

Apple fortsätter även att optimera sin paketering och datorn kommer numera i en kilformad kartong.

Funktion

Vi har haft möjligheten att testa iMac 21-tum – mest för att 27-tumsvarianten inte har börjat att tillverkas ännu – och här finns två tråkiga nyheter. Först och främst går det inte att byta ramminne i den längre. Jag tycker inte att detta är något större problem i de bärbara maskinerna då det ligger i sakens natur att kompromissa för att få ner storleken. Men på en stationär så finns inte samma krav – där handlar det bara om Apples fåfänga – ett exempel där form stjälper funktionen. Det kommer däremot gå att att göra på 27-tumsmodellen.

Vi kan inte heller välja till en Fusion Drive till instegsmodellen av 21-tumsmodellerna och det är makalöst synd. Varje Mac mår bra av en SSD, oavsett om det är i kombination med en hårddisk eller inte, och här går det inte ens att välja en ensam sådan.

iMac 21.5" 2012 open

Både minnet och bristen på alternativa lagringsformer hade Apple kunnat lösa om de velat men i stället så hänvisas vi till den dyrare av de två 21-tumsmodellerna – och med tanke på att 27:an är runt hörnet så känns det som ett icke-alternativ.

En iMac 21″ som skall stå hemma och användas till att betala räkningar, surfa på Facebook och spela musik via Spotify klarar sig med 8 GB minne. Men om du är den typen av användare som har många och tunga program i gång samtidigt så är det 16 GB som gäller och då måste du välja det från början. Mer troligt är emellertid att du väntar på 27:an även där.

DVD-spelaren är borta och det ser jag bara som en positiv sak – det hjälper till att accelerera bort från fysisk media i hela branschen. Nu är det bara MacBook Pro och Mac Pro som erbjuder inmatning av plastskivor och är därmed i minoritet.

En glädjande nyhet för er som sitter med många och starka lysrör, skärmen speglar inte alls lika mycket som tidigare.

Sammanfattning

Har du en äldre iMac eller Mac mini som inte längre orkar med är det här en given uppdatering – det ökade priset (+2000 kr) sedan förra modellen är inte orimligt med tanke på vad vi får. Har du idag en välfungerande iMac av förra generationen så är det inte lika självklart. Primärt ser jag två anledningar att uppdatera och det är formen samt Fusion Drive – och då det inte finns möjlighet till det sistnämnda i den mindre modellen så är det slutgiltigt en fråga om hur mycket ögongodis du vill ha på ditt skrivbord.

En mer djupgående recension kommer av iMac 27-tum när den finns tillgänglig.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!