by • 6 september, 2009 • NyheterComments (6)281

Snow Leopard: Tvångsavsluta program

Sedan ur-Mac OS X har det gått att tvångsavsluta program genom att hålla inne musknappen på programmets ikon i dockan. Bra när du råkat trycka igång fel program och inte vill vänta på att det skall starta för att sedan avsluta det.

Detta verkar till en början borta ur Snow Leopard men lösningen är enkel. Genom att hålla inne ALT-knappen samtidigt eller efter som du klickar på programikonen får du upp detta val.

Se alla Tips och trix om Snow Leopard.

 • Andy B

  Precis som i Leopard med andra ord. Man har alltid fått upp ”tvångsavsluta” när man håller inne Alt.

 • doubleh

  Nej, det som händer (i Snow Leopard) när man klickar på programikonen med alt-knappen nedtryckt är att programmet göms. Klickar man däremot med ctrl-knappen nedtryckt kommer en (nu något utökad) meny upp där man kan tvångsavsluta eller avsluta programmet. Precis som det alltid har gjort.

 • Peter Esse

  Nej, vad som händer är det som händer i filmen :)

  Alt för att kunna tvångsavsluta :)
  CTRL är samma sak som högerklick, vilket i Leopard betydde att man kunde tvångsavsluta där. En meny som nu saknas, om man inte håller inne alt :)

 • Är det inte ungefär precis som i Leopoard med skillnaden att man får en annan meny (och Exposé) vid vanligt klick?

  Högerklick (eller kontrollklick): programmeny där man kan avsluta, gömma och i varierande utsträckning styra programmet. Alt. ändrar till tvångsavsluta.

  Det som skiljer är väl att man nu får upp en meny även när man bara klickar och håller nere. Detta har tidigare aktiverat samma meny som högerklick. Om man klickar och håller nere på ett program som håller på att starta i Leopard får man ju automatiskt ”Tvångsavsluta” istället för ”Avsluta” eftersom programmet inte kan svara.

 • @Simon: Precis, nyheten här är alltså att man måste aktivt trycka på ALT för att det skall fungera. Förut räckte det med att hålla nere musknappen.

 • Dan

  @Esse: Inte riktigt, nyheten är att man måste aktivt trycka på ALT *under uppstart* för att det ska fungera (vilket inte står i nyheten :) ). För mig som aldrig haft behovet av att stänga av ett program innan det startat känns det som en ganska ointressant skillnad eftersom det fungerar precis som vanligt i övrigt… :) (Dessutom, vad händer om man tar avsluta medans programmet startar, startar det upp helt och hållet innan det avslutar, eller är det samma sak fast med skillnaden att det stänger ner filer m.m. på ett snyggare sätt?)