by • 20 februari, 2009 • NyheterComments (12)1210

Stänga av eller sätta datorn i vila?

Magsafe

Philip frågade ”Sitter för tillfället på en bärbar mac och funderar på om det är bäst att stänga av datorn eller sätta den i viloläge när man är klar för dagen?”.

Det finns folk som kan sitta och diskutera detta i timmar vad som är det bästa. Det som kan sägas först och främst är att en Mac, till skillnad mot PC, inte mår sämre av att vara på hela tiden och det går onekligen snabbare att starta en dator ur vila än om den är avstängd.

Men även i vila drar datorn ström och det är allas vårt ansvar att använda så lite ström som möjligt, dels för den egna ekonomin och dels för vår kära natur.

Har du också frågor som du vill ha svar på? Mejla fragailove@ilove.nu, Se också tidigare frågor och svar.

 • Ken Burns Effect

  Elektronik håller längre om man undviker temperaturvariationer!

  Ständig uppvärmning och avkylning tar knäcken på komponenter och då blir det inte så energisnålt om man måste köpa nya prylar i onödan. Hellre då några ”onödiga” watt i vilo- eller standbyläge.

 • Fast elektroniken kyls ju av även i vila, och det känns som att datorn blir omodern långt innan komponenterna knäcks.

 • Erik Horned

  Jag har den senaste tiden börjat att konsekvent stänga av HELA maskinparken när jag går och lägger mig: stationär dator, bärbar dator, modem, router, externa hårddiskar….rubbet!

  Ytterst tycker jag att det är en ekonomisk fråga. Vem förlorar pengar på att familjens dataprylar ska stå på i vilo-läge när vi sover. Jo, jag!
  För några månader sedan höll jag på med argument om att det var smidigare att bara kunna kicka igång datorerna på morgonen och att det aldrig kunde vara nyttigt för modemet att ständigt behöva hitta uppkopplingen osv, men idag känns det bara urbota korkat att INTE stänga av allt när man inte använder det (på natten….). Människan är av naturen slö, så är det, men någon måtta måste det väl finnas?

 • @ Erik Horned – Har du märkt någon skillnad på el-räkningen? :)

 • Johan H

  Men orka stänga av varje natt… Stön. Jag tycker istället det är spännande att se hur många dagar jag kan köra någon av mina Macar innan jag måste starta om. Tror mitt rekord var 81 dagar.

 • Pete

  Det här har jag också funderat över. Jag är ju en sån som inte vill ha laddare i över natten och så när jag inte är vaken och kan se ifall det börjar brinna och så. Men datorn eller sladarna tar alltså inte skada av att vara i hela tiden eller?
  Fast ur miljösynpunkt är det nog ändå bäst att stänga av den då kanske.

  Men det kan ju vara bra att veta att det fungerar att ha den i hela tiden.

 • Juventino

  Såg ett program på TV, Plus tror jag att det var på SVT. Där pratade dem om att man blir av med ganska mycket när laddare för ex. mobiltelefoner, bärbara datorer osv hela tiden sitter inne och slukar ström även om dem inte används.

  Kan också tala om att jag har en Macbook som jag nästan aldrig stänger av, bara startar om när RAM minnet är slut.
  En sak värt att veta är att om ni stänger av AirPort och Bluetooth innan ni lägger datorn i vila så drar den mycket mindre ström. Dessa två trådlösa enheter tjuvdrar ström.
  Min Macbook drog ca 3-4% av batteriet över 10 timmar i vila med dessa två avstängda när datorn var ny. Nu drar den ca 5-6%, jag förmodar att det är eftersom batterikapaciteten blivit sämre efter ett års användande.
  Och det är väl ändå acceptabelt?

 • Johan

  Stationära datorerna stängs av hos mig över natten. Men min laptop (PC) brukar jag sätta i viloläge alltmer nuförtiden. Eftersom allt sparas ner på hårddisken kan man dra ur strömmen.
  Att routern och modemet står påslagna på natten är bara onödigt. Tar max en minut för de båda att hitta uppkopplingen. Boxen till Tv:n slår jag också av. Tillsammans har vi nog sparat ganska mycket pengar på de ”små” apparterna.

 • Peter

  TV:n brukar jag stänga av och inte bara sätta på standby men mitt Wii har jag inställd på Wii Connect 24 så att jag kan ta emot meddelanden när som helst på dygnet.
  Jätte bra.

  Det var i alla fall bra att veta att det inte är skadligt att ha på datorn hela tiden

 • På hemmakontoret så har jag en gammal vanlig hederlig Ikea-fördelningsdosa med den där röda on/off-knappen på. När jag stängt av datorn så trycker jag på den och alla externa diskar och annat släcks ner, rätt coolt att höra hur allt blir tyst.

  Likaså är alla tvspel och liknande ute i vardagsrummet på en egen linje och denna kan jag helt bryta med hjälp av en fjärrkontroll. Så alla enheter som inte är på så ofta (tvspelen, dvd-spelaren) är på en, och det som är på dagligen (teven, stereon) är på en samt det som är på hela tiden (kompinerad tvmac, AppleTvn samt switchen) är alltid på.

  Fjärrkontrolls-lösningen köpte jag hos Kjell & Company för 199 spänn och kan kopplas så här eller till lampor (man får 3 strömkontakter och allt de har är ett av och på läge) låter lite nördigt först men när det är uppenbart hur smidigt det blir samt att man sparar både på ekomomin och miljön genom att inte ha igång sakerna i onödan, jag menar, man är ju för lat för att faktiskt gå fram och stänga av allt manuellt, vissa saker går ju inte ens att stänga av helt i vanliga fall dessutom – ja då är det super. Phu lång mening det där.

 • Li

  Det här med familjen som brann inne i Staffanstorp och där man tror att Laptopen under soffan var orsaken gör att man funderar fram och tillbaka på detta problem…….med avstängning eller i vila?

  Jag tänker mera på säkerhet än några kronor, men jag är också slö och tycker det är skönt att kunna starta datorn direkt på morgonen.

  Så hur blir det? Skall testa denna veckan med att låta datorn stå i vila men stänga av hela golvkontakten istället – då har jag väl gått en genväg…..eller?

  vore kul att höra varför laptopar är farligare än stationära?

 • robin åkerlund

  de bästa är väl igentligen o variera ska man bara i väg en stund så är de ju bättre o ta vilo läge är man borta än länge tid stänger man av tycker ja iaf