by • 31 mars, 2010 • NyheterComments (7)374

Statistiska centralbyrån hänger inte med

Förr i tiden, när alla svenska Mac-användare kände varandra, var det inte ovanligt att varken stora banker, myndigheter eller företag hade särskilt bra stöd för Mac. Nu är dåligt stöd snarare undantaget som bekräftar Macens anaklande storhet.

Detta gäller uppbarnligen inte Statistiska Centralbyrån.

En läsare mailar in följande:

Fick ett brev till firman från Statistiska Centralbyrån, dom ska göra en omfattande undersökning om IT-användade på företag www.scb.se/it-foretag

Fick inlogg, för den ska göras online Funkar inte i Safari

Han konstaterar därför:

1) Vad blir det för resultat av en sådan undersökning?

2) Det är uppgiftsskyldighet efter som det är från SCB, får jag fängelse för att jag kör Mac nu då?

Och förklarare vidare

Sedan 2008 är undersökningen en del av den officiella statistiken och omfattas därmed av uppgiftslämnarplikt enligt lagen om officiell statistik (SFS 2001:99)

Jag begår ett brott om jag inte installerar en annan browser eller kör windows


 • Gunilla Karlén

  Ha ha, det förvånar mig inte alls. Myndigheter generellt verkar inte riktigt hänga med.

 • John Eriksson

  Hehe, det här var ju kul =)

 • KWgbg

  Detta måste anmällas till myndigheten om att det stänger utte oss!
  Sedan kan det hänvisa till bibliotek, men du skulle ringa och fråga var du sänder facturan på resor och den tiden resan tar.
  Jag vet flera som har sänt facktura till kommuner, p-bolag för att det har fått ökade utgifter

 • Satt i förgår och tog skärmdumpar eftersom farsan fått ett liknande brev – hans kunde dock skickas in med snigelpost med. Det intressanta var att man helt stängs ute om man kör Safari – men Firefox och Chrome släpps på med en varning.

 • Christer Karp

  Det här är så typiskt. Det är precis som Peter Esse skriver: I början kunde man kanske inte klandra de som inte hade stöd för mac, men jag har väntat i minst 3 år nu (är inte helt säkert hur länge det är) på att ”min” bank Nordea ska möjliggöra att jag som macägare kan få en e-legitimation så att jag också kan anmäla Vård av sjukt barn på försäkringskassan och ha kontakt med andra myndigheter o likn. Nu kan jag ha e-leg med hjälp av min dosa. Men jag kan inte installera det på min dator. Inte vad jag vet i alla fall. Jag mailade deras kundtjänst för minst 3 år sedan och fick till svar att de jobbar på att ansluta fler webläsare och stöd för mac och att de beräknade tiden för detta stöd till ca 1 år. Jag mailade samma fråga något år senare och fick ett identiskt svar. Jag har fakltiskt på allvar tänkt byta bank bara på grund av detta, men det känns ju lite som ett i-landsproblem, eller kanske inte förresten. Se på Swedbank, de har ju t o m en iPhone app. Och jag kan ha fel, men det verkar vara den enda banken som har stöd för e-leg installerat på mac.

  Rätta mig gärna om jag har fel.

  /Christer

 • Elsa

  Visst illa men det går ju att få den på papper
  Under vanliga frågor står

  Går det att svara via pappersenkät? Finns enkäten på Engelska?

  Kontakta oss så skickar vi ut en pappersenkät. Om ni skickar mail, så tänk på att ange företagets organisationsnummer, och vilken adressat som enkäten ska skickas till(samt om det önskas svensk eller engelsk enkät).

 • Karl Blomqvist

  BOJKOTTA SCB!

  SCB:s Företagsregister har använt min privata adress som företagsadress, ändrat postnumret och lagt boxnumret efter gatuadressen (så att adressraden blivit så lång att den ofta inte visas i sin helhet). Under fyra års tid har SCB sålt denna felaktiga och förvanskade adress till många andra adressdatabaser så att många viktiga brev (fakturor, påminnelser, inkassobrev) inte kommit fram till mitt företag. Jag har därför hamnat hos Kronofogden och fått betalningsanmärkningar.

  SCB har genom sitt handlande visat att de inte är kapabla att hantera viktiga fakta kring medborgare och företag på ett korrekt sätt. STATISTIK ÄR LÖGN! LÄGG NER SCB!