by • 20 september, 2010 • NyheterComments (11)294

Stora mobiloperatörer vill skapa eget operativsystem

Mobiloperatörerna har alltid haft en ohälsosam inställning till de telefoner som de distribuerar. I tidernas begynnelse gjorde man om redan ganska fula gränssnitt till att bli ännu fulare där Vodafone var skräckexemplet här i Sverige.

Man skapade sina egna WAP-portaler där det gick hjälpligt att ladda hem ringsignaler som kostade skjortan samt mediokra javaspel.

Sedan kom Apple och läxade upp dem genom att berätta att dereas jobb är att skicka teleräkningarna medan Apple och andra som kan grafiska gränssnitt och underliggande system fixar det.

Därefter kom Google och erbjud operatörerna ett helt ok OS som de tyvärr kunde omdana efter bästa förmåga så som eget gränssnitt men också att tvinga på användarnas deras demoprogram, som inte går att avinstallera. Samt själva bestämma vilka telefoner som skulle ha vilket OS.

Men detta räcker uppenbarligen. Nu vill man skapa ett helt nytt operativsystem för att få ännu mer kontroll och självklart är fransmännen i spetsen. Vi minns alla SECAM.

Här och nu kan vi ge er ett supertips som säkerligen kommer att spara er många euro. Ni kan inte göra operativsystem – ni är bra på att hitta på kreativa abonnemangslösningar och värva stressade kunder utanför Hemköp. Vill ni fortsätta att tjäna era miljarder så rekommenderar vi att ni håller er till just detta.

 • Jessica Hanmeier

  Man får vad man betalar för.

 • janko

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  *pust*

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

 • CJE

  ”Mobiloperatörerna har alltid haft en ohälsosam inställning till de telefoner som de distribuerar”

  Det påståendet får gärna utvecklas… jag håller verkligen inte med om det… kanske är det Esses hat – till allt annat som det inte finns Apple-logga på – som gått över styr?

 • janko

  Lite mer allvarligt uttryckt så är franska företag i allmänhet kassa på att bygga gränssnitt. Jag kör en fransk bil (Citroën C4), – den är bekväm och trevlig på vägen, så jag är knappast missnöjd med den… men informationsstrukturen i bilen?

  – Varvräknaren sitter som LCD-display på det fasta rattnavet.
  – Hastighetsmätare och annan färdrelaterad information sitter på ett ”UFO” i mittkonsollen.
  – Stereo och färddator visar information på en gemensam pixelskärm som sitter någonstans halvvägs. Här sitter även färddatorns information. (Knapparna på stereon är för övrigt inte upplysta, så glöm att använda den i mörker!)
  – Klimatanläggningen har ytterligare en display som sitter nedanför stereon. (Det är t.ex. där man ser om ventilationen står på återcirkulation.)

  Så, nej, jag kan inte se att det skulle bli något annat än en katastrof. Men det kan bli underhållande att följa den – skaffa popcorn och bänka er, gott folk!

 • Peter Esse

  @CJE: Det är okey med päron också!

 • CJE

  Vi har redan Symbian, Android, Ios, Blackberry, Windows Mobile, Mxxxo (Maemo/meego) och Bada… och det bara inom smartphones.

  Operatörerna borde hellre satsa på att införa EDGE, snabbare 3G, och satsa på deras egna tjänster. Operatörerna borde även samarbeta mer med tillverkarna som gör telefoner och mobil-OS – det skulle nog gynna kunderna mer.

  Operatörerna borde lyssna på sina kunder – inte kämpa emot utvecklarna av operativsystem.

  Vad fan tänker operatörerna med? Om alla gör det som de är BÄST på – så får man fram det bästa för kunderna.

  Vi har redan bra konkurrens inom mobil-os. Det är bara att kasta pengar i sjön på att ta fram egna system. Och vem skall tillverka dessa telefoner då?

  Btw… detta på alltommac? mobilnytt.se :)

 • Tommy Stormstereo

  Jag håller med Esse här. Från min allra första Europolitanbrandade tegelsten till den sista SonyEricsson med 3-portal och skit. Sen blev jag med iPhone. Aaaaaah.

 • Jessica Hanmeier

  ”mobilnytt.se”

  Ducka, allihop. Jag tror just jag såg en Nokia flyga förbi i ett moln av glassplitter.

 • CJE

  Jag vill ha en Mac-sajt! Renodlad Mac-sajt.

 • CJE

  Inget illa om Allt om mac (dom kämpar på bra med det dom gör och gör sitt bästa efter sin förmåga – vet ju själv hur det är att vara med att driva sajter) men det är ”mer än bara mac”. Vill ha en sajt där man slipper nyheter om nya strumpor till ipod, armband till nano, stativ till Ipad, fransk mobiloperatör vill göra eget mobil-os (och långsökt få in en Apple/Mac-relatering till det), osv.. Hur Alltommac.se utvecklas i framtiden är inte mitt bord.

 • CJE

  Tommy Stormstereo: varför köpte du en Sony Ericsson-telefon?