by • 9 juni, 2015 • NyheterComments (8)697

Strömmande musik överallt och hela tiden med Apple Music

Apple presenterade igår sin nya musiktjänst Apple Music som är deras intåg i branschen för strömmande musik som idag domineras av Spotify. Apple vill dock gå ett steg längre genom att föreslå musik som du förmodligen gillar via Discover samt också låta fans och artister komma närmare varandra via Connect. De lanserar också Beats 1, en global radiokanal som ska sända dygnet runt.

Discover
Alla älskar att hitta ny musik och om du anger villa genres och band du gillar kommer Apple Music att förslå artister åt dig. Detta ska delvis ske genom att deras experter som älskar musik har koll på nya små och uppkommande artister. varje genre har sina egna team av experter. Ju mer du lyssnar ju bättre ska systemet också bli på att automatiskt föreslå musik åt dig.

apple_music_discover

Apple Music har över 30 miljoner låtar vilket är ganska exakt det Spotify också har tillgång till. Det är dock inte alla låtar som finns i iTunes Store då vissa artister fortfarande inte vill ge tillåtelse till att deras musik strömmas. Dock ska Taylor Swift finnas i Apple Music, men inte Beatles.

apple_music_radio

Radio
Apple har också tänkt på detta med radio och lanserar Beats 1 som ska sända globalt till över 100 länder 24 timmar om dygnet. Från studios i Los Angeles, New York och London ska olika DJ:s stå för musiken. Det ska också bli exklusiva intervjuer, gäster och det bästa av vad som händer i musikvärlden.

Det kommer också finnas radiostationer baserade på musikstil och du kan enkelt skapa din egen radiostation som baseras på ett album, en sång eller artist som du väljer. Ju mer du spelar en sång ju mer finjusterad blir din radio.

Connect
I Connect kan artister ge fansen en närmare titt på deras arbete och på så sätt få en större skara följare. Här kan nya artister för första gången komma i kontakt med en publik. Materialet kan vara bilder från backstage, låttexter under arbete eller förhandsversioner av en kommande video.

apple_music_connect

Här kan du som användare kommentera och gilla vad en artist postat och dela via iMessage, Facebook och Twitter. Här hittar du också artistens profilsida, alla låtar och möjlighet att följa.

Pris och plattformar
När Apple Music lanseras i över 100 länder den 30 juni kommer alla få prova på tjänsten kostnadsfritt i tre månader. Därefter kostar det $9.99 per månad men det finns också ett familjeabonnemang för $14.99 per månad för upp till sex personer för de som har iCloud Familjedelning aktiverad.

apple_music_plattform

Väljer du att inte betala kan du dock fortfarande lyssna på radiostationen Beats 1 samt följa och se en artists feed på Connect. Vid lanseringen kommer Apple Music att fungera på iOS, watchOS, Mac och PC men också på Android senare i höst.

 • ”vill gå ett steg längre”? Allt som beskrivs i artikeln finns i en eller annan form i Spotify redan. Enda skillnaden är väl att det inte finns något gratis-alternativ hos Apple…

 • Andreas Nilsson

  Apple Music kommer ju ha Beats 1 som är en livesänd radiokanal med riktiga människor och du ska kunna följa och se material från dina favoritartister i Connect. Något sådant har inte Spotify. Sen har Spotify ett dyrt abonnemang för familjer där Apple Music har ett mycket mer prisvärt.

  Dock gillar jag spellistorna Genrer och Teman i Spotify jävligt mycket så har inte Apple Music något liknande blir det inget byte för mig.

 • Du svor!

 • Poom jagk

  Nej den största skillnaden är att Spotifys gränssnitt är så gräsligt att jag spyr varje gång jag öppnar appen.

 • LagerQ

  Kan någon initierad person uttala sig om ljudkvaliteten på strömmad musik, och om Apple Music vs Spotify gör någon skillnad, på pappret?

 • Stefan

  +1

 • Fredrik Claesson

  Eftersom Spotify kör .ogg i max 320kbps och Apple kör AAC i 256kbps som anses ge samma ljudkvalité som 320kbps är skillnaden lika med noll i praktiken. Så svaret blir att det är helt orelevant, endast Tidal kör lossless ljud idag, också ganska onödigt om man inte har rätt utrusting och inte ens då är det många som hör skillnad på ljudkvalitén.

 • LagerQ

  Tack för svaret, Fredrik. :)