by • 4 maj, 2015 • NyheterComments (11)689

Telia döms betala avgift för att ha sålt iPhone

Telia åker på att betala privatkopieringsavgift för alla de iPhone-enheter man har sålt. I förlängningen betyder det antagligen att alla som säljer iPhone samt övriga telefoner som kan hantera musik (vilket ju är i princip alla) åker på att betala in till CopySwede.

Syftet med privatkopieringsavgiften som inte skall blandas ihop med ”piratkopieringsavgift”, som det inte finns något som heter, är att upphovsmän skall få ersättning för den lagliga kopieringen som görs i hemmen och mellan vänner.

”Enligt lagen om privatkopieringsersättning (kassettersättning före 1999) ska alla aktörer som importerar eller tillverkar lagringsmedia för ljud eller rörliga bilder registrera sig hos och betala privatkopieringsersättning till Copyswede. Fördelningen av den inkasserade ersättningen ska i möjligaste mån motsvara den kopiering som faktiskt äger rum. Fördelningen utförs avseende television av Copyswede, medan exempelvis musik fördelas av musikorganisationer som STIM och Sami.” – Wikipedia

CopySwede vill ha 70 miljoner kronor av Telia men den slutgiltiga summan är ej ännu bestämd ännu.

Telia å sin sida hävdar att iPhone inte primärt används för att kopiera musik. Något som Spotify-generationen troligen håller med om.

Källa: dn.se

[related]Mer om Copyswede[/related]

 • born2bwild

  Jag tycker om iphone, äger en iphone, har ägt i många år. Med det sagt borde t.o.m copyswede veta hur omständligt det är att få in privatkopierad (eller annan) musik på telefonen. Av alla jag känner med iphone tror jag bara det är en promille som faktiskt har musik i itunes och orkar synka över den. Alla andra kör spotify till 100%.
  Hoppas bevisbördan ligger på copyswede på hur många iphoneägare som verkligen skyfflar över sin musik fysiskt.

 • Det är inte hur många som gör det utan att möjligheten finns tänker jag.

 • born2bwild

  ”i möjligaste mån motsvara den kopiering som faktiskt äger rum.”

 • Ola h

  Kan en iPhone användas för kopiering?? Den kan väl bara vara kopplad till en specifik dator för att synkas och sådant? Eller är jag ute och cyklar ?

 • Det räcker ju. Det handlar om privat bruk.

  Men vad jag inte fattat är om lagen förutsätter att man handlat CD. Har man köpt på iTunes store är det väl inte privat kopiering i den meningen som lagen är ute efter? Och har man tankat MP3 (TPB eller motsv) så är det ju olagligt rätt igenom. Men MYCKET få köper ju CD liksom…

 • Korvid

  Du missade ”Fördelningen av den inkasserade ersättningen ska”, det betyder att av alla pengar som samlas in ska dessa fördelas likadant som de tror att det privatkopieras.

  Tror inte heller att bevisbörda är något aktuellt här, då det är en avgift som läggs ut så fort man köper lagringsmediet.

  Bör kanske tilläga att jag i sak är mot avgiften och bara försöker tolka det jag läser korrekt.

 • born2bwild

  eh, nä det missade jag inte. ”motsvara den kopiering som FAKTISKT äger rum. tyder på att de vill ha ersättning som motsvarar kopiering, inte antal bits som får plats på ett lagringsmedia. Därför menar jag att copyswede borde bevisa hur mycket som ”faktiskt” kopieras enligt texten. Hade det stått ”motsvara den fördelning som privatkopieringen har… ” (kanske fördelning mellan telefoner, hårddiskar, molnet etc) så hade du kanske haft rätt om att jag missat…

 • Korvid

  Nej, det står bara att fördelningen ska motsvara den kopiering som faktiskt äger rum. Återigen är det ”fördelningen” som glöms bort. Det står inte att avgiftens storlek ska bestämmas baserat på den privatkopiering som faktiskt utförs.

  Det som står/verkar vara bestämt betyder att: (i) avgiften bestäms baserat på storleken på lagringsmediet (+/- annat jag inte kan), (ii) summan insamlad avgift läggs i en pott och (iii) den insamlade potten ska fördelas så som man tror att kopiering de facto äger rum.

  Även här kan jag ha många synpunkter på huruvida detta går att genomföra rent praktiskt, men det känns som att det är ett annat problem.

 • Copyswede har som uppgift att dra in så mycket pengar de bara kan vilket de verkar lyckas väldigt bra med.

 • born2bwild

  men…
  “ faktiskt äger rum” är inte detsamma som ”vad som får plats på lagringsmediat

 • Korvid

  Vilket inte är relevant enligt ovan.