by • 10 januari, 2016 • NyheterComments (2)2664

Tesla Model S och X uppdateras – kan nu köra in och ut i garaget på egen hand

Ägare till Teslas Model S och Model X kan nu glädjas över flera nya funktioner som Tesla lanserade via en mjukvaruuppdatering (v. 7.1) under helgen. Med funktionen ”Summon” (kalla/tillkalla) går det nu att via fjärren få bilen att parkera eller ta sig ut ur en parkeringsplats helt autonomt, medan föraren står bredvid och tittar på.

Om ditt garage är kompatibelt med HomeLink kan bilen automatisk också öppna/stänga garageporten. Backspeglarna skjuts in om behovet anses finnas, och bilen känner själv av när det är dags att stanna. Maxgränsen för hur långt Autopark-funktionen kan köra bilen är drygt 12 meter.

Funktionen är i beta i nuläget, men av de Youtube-klipp som börjat poppa upp att döma verkar det fungera oerhört smidigt.

Summon-funktionen känner själv av om bilen behöver backa eller köra framåt, och även om bilen i detta fullt förarlösa läge inte direkt slår några hastighetsrekord känns det högst användbart.

Övrigt nytt i v. 7.1

Övriga nyheter i denna mjukvaruuppdatering består främst av nya begränsningar för bilens Autopilot-funktioner. För att förhindra att Tesla-förare sätter sig själva och andra i fara finns nu en begränsning som gör det omöjligt att med Autopilot-läget köra mer än 8km/h för fort på vägar som inte har mitträcke eller på gator och vägar i anslutning till bostadsområden.

Tesla-bilar som är i drift i Europa kan också glädjas av att stöd för Spotify har lagts in i bilens mjukvara.

Slutligen har förbättringar gjorts för att Autopilot-funktionerna ska kunna fungera även när linjerna på vägen inte är så tydliga, och Autopark-funktionen fungerar nu med vanliga vinkelräta parkeringsplatser – tidigare kunde Autopark endast göra fickparkeringar (se klippet nedan).

  • Stefan

    Sjukt coolt. Hoppas att Model 3 får samma funktioner.

  • Poom jagk

    Är ett stort fan av Tesla. Har redan börjat planera för ett köp av Model 3